11 Temmuz 1920 – Oskar’lı Aktör Yul Brynner Doğdu

Yul Brynner (Rusça: Юлий Бори́сович Бри́нер) Yuliy Borisoviç Briner(11 Temmuz 1920 – 10 Ekim 1985), Rusya doğumlu Broadway oyuncusu ve Oskar’lı Hollywoodaktörü.

Rusya’nın Vladivostok kentinde Rus bir anneden ve İsveç-Moğol kökenli bir babadan dünyaya gelmiştir. Yul ismi, büyükbabası Jules’e atfen verilmiştir.

Yul Brynner’in en çok hatırlanan rolleri; Rodgers & Hammerstein müzikali Kral ve Ben`deki (The King and I) Siyam Kralı rolü (sahnede ve beyaz perdede), 1956 yapımı Cecil B. DeMille filmi On Emir`deki (The Ten Commandments) II. Ramses rolü ve Muhteşem Yedili (The Magnificient Seven) filmindeki Chris rolüdür.

Fotoğraf:Wikimedia Commons / Michael Goodine

 

Babası Boris Briner ailesini terkedince annesi Marousia Blagоvidova Yul’u ve kızkardeşini alarak Çin’e taşındı. Yul burada Genç Hristiyan Erkekler Organizasyonu’na (YMCA) ait bir okuldan mezun oldu. 1934’te Paris’e taşındılar. 20’li yaşlarında modelliğe ve oyunculuğa başladı. Amerikalı moda fotoğrafçısı George Platt Lynes’e çıplak poz verdi.

Dört defa evlendi. Renkli bir yaşantısı oldu. Moğol hanedanı soyundan geldiğini iddia ederek bunu daha renkli hale getirdi. Yaşamının son yıllarında bağırsak parazitinden muzdarip oldu. Meşhur Trader Vic’s Restoranı’nı kendisine az pişmiş domuz servisi yaptığı gerekçesiyle dava etti. Ağır sigara tiryakisi Brynner, 1985 yılında, 65 yaşındaakciğer kanserinden yaşamını yitirdi. Aynı gün Orson Welles’in de ölüm günüdür.

Filmografi

  • Port of New York (1949)
  • The King and I (1956)
  • The Ten Commandments (1956)
  • Anastasia (1956)
  • The Brothers Karamazov (1958)
  • The Buccaneer (1958)
  • The Journey (1959)
  • The Sound and the Fury (1959)
  • Solomon and Sheba (1959)
  • Once More, with Feeling! (1960)
  • The Testament of Orpheus (1960)
  • Surprise Package (1960)
  • The Magnificent Seven (1960)
  • Goodbye Again (1961)
  • Escape from Zahrain (1962)
  • Taras Bulba (1962)
  • Kings of the Sun (1963)
  • Flight from Ashiya (1964)
  • Invitation to a Gunfighter (1964)
  • Morituri (1965)
  • Cast a Giant Shadow (1966)
  • The Poppy Is Also a Flower (1966)
  • Return of the Seven (1966)
  • Triple Cross (1967)
  • The Double Man (1967)
  • The Long Duel (1967)
  • Villa Rides (1968)
  • The Battle of Neretva (1968)
  • The File of the Golden Goose (1969)
  • The Madwoman of Chaillot (1969)
  • The Magic Christian (1969) (küçük rol [Cameo])
  • Adios Sabata Part of The Sabata Trilogy(1971)
  • The Light at the Edge of the World (1971)
  • Romance of a Horsethief (1971)
  • Catlow (1971)
  • Fuzz (1972)
  • On Location with Westworld (1973) (kısa metrajlı)
  • Night Flight from Moscow (1973)
  • Westworld (1973)
  • The Ultimate Warrior (1975)
  • Death Rage (1976)
  • Futureworld (1976)
  • Lost in the Revolution (1980) (kısa metrajlı)

 

 

 

Kaynak: http://tr.wikipedia.org

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.