2021 Çin Yeni Yılı: Öküz Yılı


Çin burçlarının 12 sembolü (Zhiching Chen / Epoch Times)

“Çalışkan, zeki, güvenilir ve sorumluluk sahibi”, özellikle 12 Şubat 2021 Cuma gününe denk gelen 2021 Çin Yeni Yılı’nı – Öküz Yılı’nı tanımlayan kelimelerdir.

Öküz, Çin burçlarındaki 12 hayvandan ikincisidir. 12 yıllık bir döngüde, her yıl bir hayvan burcunu temsil eder. Efsaneye göre, Yeşim İmparatoru, bu sıralamanın hayvanların kadersel geliş sırasına göre belirlendiğini söylemişti.Fare, öküz, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, keçi, maymun, horoz, köpek, domuz bu oniki yıllık döngüye dahil olan hayvanlardır.

Öküz’ün Simgesi

Öküz, insanlık tarihi boyunca insanoğluna harika bir yardımcı olmuştur. Tarım alanında yetenekli bir çiftçidir. Çinliler onları gayret, sebat ve dürüstlüğün sembolü olarak görür.

Çin kültüründe öküz, toplumun gelişmesine büyük katkılarda bulunan sadık bir dosttur. Öküz için Çince karakter 牛 (Niu) ‘dur ve yaklaşık 300 başka Çince karaktere dahildir. Örneğin, hapishane kelimesinin Çince karakteri 牢 (Lao), öküzün sadık ve itaatkar doğası nedeniyle öküz karakterinin üzerine bir çatı eklenmiştir.

Öküz karakterinde olduğu gibi, Öküz Yılı’nda doğan insanlar da çalışkan, temkinli ve inançlarına sımsıkı sarılırlar.Gayretli, çalışkan, zeki, güvenilir, sistematik, dürüst ve sorumluluk sahibidirler.

Çin burcu Çin ay takvimi tarafından hesaplandığından, güneş takvimindeki doğum günlerinizle tam olarak uyuşmayabilir. Aşağıdaki dönemlerde doğduysanız, bir Öküz simgesine sahipsiniz demektir:

Başlangıç Tarihi                         Bitiş Tarihi                               Beş Element


12 Şubat 2021                                      31 Ocak 2022                                       Metal

26 Ocak 2009                                        13 Şubat 2010                                     Dünya

7 Şubat 1997                                        27 Ocak 1998                                       Ateş

20 Şubat 1985                                      8 Şubat 1986                                       Tahta

3 Şubat 1973                                        22 Şubat 1974                                     Su

15 Şubat 1961                                       4 Şubat 1962                                     Metal

29 Ocak 1949                                       16 Şubat 1950                                    Toprak

11 Şubat 1937                                      30 Ocak 1938                                      Ateş

24 Ocak 1925                                       12 Şubat 1926                                     Tahta

6 Şubat 1913                                         25 Ocak 1914                                      Su

Bir Dönüm Noktası Yılı

牛轉乾坤 (Öküz işleri tersine çevirir)” Öküz yılı için özel bir slogandır aynı şekilde telaffuz edilen “扭轉乾坤 (evrenin dönüm noktası)nda olduğu gibi.

Umarız Öküz Yılı, mevcut Covid-19 salgınını sona erdirme zamanıdır. Çin’in Wuhan kentinde başlamasından itibaren salgın şu ana kadar yaklaşık 211.000 kişiyi öldürdü ve hala birçok ülkede büyük bir şiddetle devam ediyor. İnsanoğlu, bu bulaşıcı küresel salgın dalgalarında uzun süreli acılarla karşı karşıya kalıyor ve bunun sona erdiğimi görebilmek için can atıyor.

Bu arada, geçen yıl bu zamanlarda Çin yeni yılı -Fare yılı’ndan önce virüs tüm dünyayı sarmaya başladı. Covid-19 salgını yalnızca pek çok insanın hayatını almakla kalmadı, aynı zamanda dünya ekonomisi üzerinde büyük olumsuz etki yarattı ve insanların sosyal yaşamını değiştirdi.

Fare Yılı’ndan Öküz Yılı’na geçişten önce, hepimiz yeni bir burca geçişi bekliyoruz. Öküzün sebat ruhundan ve daima sürdüren doğasından ilham alarak, devam eden felaketle sonuna kadar başa çıkmaya devam etmeliyiz. Öküz Yılı’nda insan toplumunun normale dönmesini umalım.

Övgü Sözü

Öküzün pek çok iyi niteliği olduğu için, 牛 (Niu) olan adı genellikle başkalarına iltifat etmek için kullanılır. Kelime sadece isim olarak değil, aynı zamanda Çin’deki son dönemin gençleri tarafından bir sıfat olarak da kullanılmaktadır.

“Niu!” ifadesi başparmak yukarıda bir şekilde söylendiğinde “Çok etkileyici!” veya “Çok yetenekli!”anlamına gelmektedir.

Çin kültüründe, öküz aynı zamanda sıkı çalışmanın eşanlamlısı olan asil bir semboldür. Öküz kişiliği; titizliği ve dayanıklılığı nedeniyle dünya tarafından takdir edilmektedir. Çin tarihi boyunca yazarlar ve şairler tarafından edebiyat eserlerinde anlatılmış ve övülmüştür. Şimdiye kadar birçok Çinli kendilerinden öküz ya da inek olarak bahsetmiştir.


Burcunuzu kontrol edin. (Lily Choo / Epoch Times)

Öküz Yılı için Kutlama Mesajları

Çin Yeni Yılı’nın gelişi, tüm kinleri bırakmak ve herkese içtenlikle barış, sağlık ve mutluluk dilemek için bir fırsattır. Bu süre zarfında Çin halkı birbirleriyleselamlaşır veya birbirlerine iyi dilek ve nimetlerle selamlarını iletir. Öküz Yılı için en popüler Yılbaşı kutlama mesajlarının bazıları aşağıdadır:

  • Öküz Yılınız Kutlu Olsun! (牛年好, Níu nián hǎo
  • Mutlu ve keyifli bir Öküz Yılı! (牛年快樂, Níu nián kuài lè)
  • Öküz, yeni yılda iyi değişiklikler getirsin. (牛轉乾坤, Níu zhuǎn qián kūn)
  • Altın Öküz size Mutlu Bir Yıl getirsin! (金牛報春, Jīn níu bào chūn)
  • Öküz gücü gökyüzüne yükselsin!(牛氣沖天, Niú qì chōng tiān) Peace and
  • Öküz Yılı barış ve sağlıkla geçsin! (牛年安康, Níu nián ān kāng)

Hazırlayan: Epoch Times

Çeviri: Şendağ Gökçe

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.