49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ödüller Sahiplerini Buldu

Altın Portakal Fil Festivalinin Kapanış Töreni

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Antalya Kültür Sanat Vakfı’nın (AKSAV) düzenlediği 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu.

Sanatçı Hülya Avşar, Ulusal Uzun Metraj Film Jüri Başkanı olduğu 49. Altın Portakal Film Festivalinin ödül töreninde ilgi odağı oldu. Kırmızı halıdan geçişi sırasında basın mensupları ve halk tarafından büyük ilgi gören Hülya Avşar, eleştirip festivalden attıracağını söylediği iddia edilen Derin Düşünce filmiyle ilgili soruları cevaplandırdı. Kıyafeti, yanındaki korumalar ve üzerindeki pırlanta takılarla dikkat çeken Hülya Avşar, “Bütün filmler güzeldi ancak bir tanesi 16-18 yaş üzeriydi. Ben bütün toplumun izleyebileceği filmlerle ilgilendim. Bilmediğim bir konuyu işlemişlerdi. Her şeyi ile başarılı ama içerik açısından eleştirdim. Sözlerimin arkasında duruyorum, sanırım izleyince siz de anlayacaksınız” dedi.

Kapanış gecesinin onur konuğu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, kırmızı halı üzerinden sanatçı İlyas Salman ile birlikte yürüdü. Antalya Büyükşehpr Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve İl Başkanı Devrim Kök’ün de eşlik ettiği Kılıçdaroğlu, basın mensuplarının yoğun ilgisi ve vatandaşların sevgi gösterileri arasında törenin yapılacağı Cam Pramit’e girdi.

Altın Portakal’da En İyi Film “Güzelliğin On Par’ Etmez” oldu. ‘En İyi Erkek Oyuncu’ “Güzelliğin On Par’ Etmez” filmindeki rolüyle Abdulkadir Tuncer seçilirken, ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünün sahibi “Elveda Katya” filmindeki performansı ile Anna Andrusenko oldu.

Cam Piramit’te düzenlenen 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali ödül törenine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Yeşilçam’ın unutulmaz isimleri, yeni nesil oyuncu ve yönetmenler ile çok sayıda davetli katıldı.

Ödül töreninde sunuculuğu Ali Sunal yaptı. Sunal, babası Kemal Sunal ile ilgili bir anısını da anlattı. Altın Portakal ile yaşıt olduğunu dile getiren Ali Sunal, babasının ilk yarışmada en iyi erkek oyuncu ödülünü ‘Kapıcılar Kralı’ filmi ile aldığını hatırlattı. Babasının ödül aldığı zaman annesinin hamile olduğunu kaydeden Sunal, “Babam kız olursa altın, erkek olursa portakal koyacağım demiş. Eğer son anda değişiklik olmasa ismim portakal olacaktı” diye espri yaptı.

Gecede ‘Oda TV’ davasından tutuklu gazeteci Soner Yalçın’ın Sivas olaylarını anlattığı ‘Menekşe’den Önce’ belgeseli ‘Toplumsal Duyarlılık Ödülü’nü aldı. Filmin sorumlu yapımcısı Halide Didem Kurt ödülünü, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Üyesi Mine Kırıkkanat’ın elinden aldı.

Kırıkkanat, “Madımak yandığı yerde kaldı, hiç hesabı sorulmadı. Katiller hala kaçak. Adalet yerini bulmadı. Ama Silivri’de içeri tıkılan biri yaptı yine Madımak filmini. Soner Yalçın’a çok teşekkür ediyorum. Ve bu filme ödül vermekten büyük onur duyuyorum” diye konuştu.

Kırıkkanat, Soner Yalçın’ın Silivri Cezaevi’nden yazdığı mektubu da seyircilerle paylaştı:

“Merhaba acının bizi kardeş ettiği dostlar. Onurumla girdiğim, onurumla çıkacağım Silivri Cezaevi’nden herkese selam olsun. Kör zindanlara atsalar da, felaketlerle didik didik etseler de, kitabımla, filmimle sizlerleyim. Türkiye’de gerici iktidarlar aydın yazarları hiç sevmedi. Onların eserlerinden hep korktu. Ezdi, hapse attı, yetmedi sonunda Madımak’ta yaktı. Onlar öldürme sanatını biliyorlar. En önemli ders; unutmayacaksınız, unutturmayacaksınız, zihinsel çürümeye izin vermeyeceksiniz. Hatırlatarak rahatlarını bozacaksınız. “Menekşe’den Önce” filmi bunun için yapılmıştır. Bizim içimizde nefret kin olmayacak. Yanardağ gibi patlamaya hazır büyük bir öfkemiz olacak. Sivas Madımak’ta ölmedik, öldüremediler bizi, kazanan biz olacağız, menekşeler olacak. Yeter ki kararmasın sol mememin altındaki cevahir.’”

Gecede konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, bütün jüri üyelerine teşekkür ederek, “Bu yıl ana temamız mizahtı. Antalya’dan halkın sesini haykırmak istiyorum. Daha özgür bir Türkiye’de, daha demokrat bir Türkiye’de zulme son vermek ve hepsinden önemli barış içinde yaşamak istiyoruz” dedi.

Geceye katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, en iyi kadın oyuncu ödülünü ‘Elveda Katya’ filmindeki başarılı oyunculuğu ile ön plana çıkan Anna Adrusenko’ya takdim etti. Duygu dolu anlar yaşayan ve gözyaşlarını tutamayan Adrusenko, Kılıçdaroğlu’ndan aldığı ödülünü düşürdü. Adrusenko kırık ödülü ile poz verdi.

Gecede en iyi film ödülü “Güzeliğin On Par’ Etmez”e verildi. Ödülü alan filmi Başkan Mustafa Akaydın açıkladı. Ardından tüm film ekibi sahneye gelerek gazetecilere poz verdi.

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Yarışması’nda gecede toplan ödül miktarının 765 bin lira olduğu açıklanırken, bu paranın 400 bin lirası en iyi film olan, ‘Güzelliğin On Par’ Etmez’ filmine verildi.

ÖDÜLLERİN TAM LİSTESİ:

Ulusal Uzun Metraj:
En İyi Film: Güzelliğin On Par’ Etmez (Hüseyin Tabak)
En İyi Film Jüri Özel Ödülü: Toprağın Çocukları (Ali Adnan Özgür)
En İyi İlk Film: Zerre (Erdem Tepegöz)
En İyi Yönetmen: Erdem Tepegöz (Zerre)
En İyi Senaryo: Güzelliğin On Par’ Etmez… (Hüseyin Tabak)
En İyi Müzik: Tamer Çıray (Elveda Katya)
En İyi Kadın Oyuncu: Anna Andrusenko (Elveda Katya)
En İyi Erkek Oyuncu: Abdulkadir Tuncer (Güzelliğin On Par’ Etmez…)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Florent Herry (Pazarları Hiç Sevmem)
En İyi Sanat Yönetmeni: Tora Aghaboyava (Zerre)
En İyi Kurgu Ödülü: Güzelliğin On Par’ Etmez… (Christoph Loidl)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Lale Yavaş (Güzelliğin On Par’ Etmez…)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Tansu Biçer (Küf)
Behlül Dal Jüri Özel Ödülü: Yüşa Durak (Güzelliğin On Par’ Etmez…)
Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Nimet İnkaya ve Gina Benezra (Küf)

Uluslararası Uzun Metraj:
Uluslararası En İyi Uzun Metraj Film Ödülü: Aglaya (Krisztina Deak)
Uluslararası En İyi Uzun Metraj Film Jüri Özel Ödülü: Gülümse (Rusudan Chkonia)
Uluslararası En İyi Uzun Metraj Film Performans Ödülü: Marian Dziedziel (Süpermarket)

SİYAD Ödülü:
En İyi Ulusal Uzun Metraj Film: Zerre (Erdem Tepegöz)
En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film: Aglaya (Krisztina Deak)

Seyirci ödülü:
Ulusal Uzun Metraj En İyi Film – Antalya Kent Konseyi Jürisi tarafından seçilen Seyirci Ödülü: Elveda Katya

Gençlik Ödülü:
Uluslararası En İyi Uzun Metraj Film Akdeniz Üniversitesi Gençlik Jürisi Ödülü: Gülümse (Rusudan Chkonia)

Belgesel Film:
Ulusal En İyi Belgesel Film Ödülü: Siirt’in sırrı (İnan Temelkuran- Kristen Stevens)
Ulusal En İyi Belgesel Film Jüri Özel Ödülü: Yuva (Ebubekir Çetinkaya)
Ulusal En İyi İlk Belgesel Film Ödülü: Ben, Sen, O… (Zeynep Oral)

Kısa Film:
Ulusal En İyi Kısa Film Ödülü: Sessiz (Rezan Yeşilbaş)
Ulusal Enİyi Kısa Film Jüri Özel Ödülü: Buhar (Abdurrahman Öner)

Halkın Portakalı Ödülleri:
1. Film: Sessiz Çığlık

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.