600 Yıllık Tarihi Kütahya Hanı Restore Ediliyor

Han Restorasyonunun Açılışı

 

BURSABursa’da, tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma projeleri kapsamında, Okçular Çarşısı içindeki Kütahya Hanı restore ediliyor.Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi hedefleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki tüm tarihi hanları restore ettiriyor. Çukur Han olarak da bilinen yaklaşık 600 yıllık Kütahya Han’da restorasyon çalışmalarına törenle başlandı.

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi başta olmak üzere Bursa’nın sahip olduğu tarihi birikimi gün yüzüne çıkarmak için geçen dönem 40 projeyi hayata geçirdiklerini hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu dönem de çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini kaydetti.

Okçular Çarşısı içinde yer alan yaklaşık 600 yıllık Kütahya Han’ın restorasyonu için de uzun zamandır uğraştıklarını dile getiren Başkan Altepe, “Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Bursamızın tam kalbinde. Yerli ve yabancı turistlerin ilk durağı burası. Biz de bu bölgeyi dünya vitrinine çıkarmak için UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmek için çalışmalara hız verdik. Bölgede restorasyon çalışmalarımız hızla sürerken, bugün Kütahya Han’da da çalışmaları başlatıyoruz. Ecdat yadigarı bu eserleri gelecek kuşaklara en iyi şekilde taşımakta kararlıyız. Tarih başkenti Bursamızda, tarih kentin kalbinde yeniden hayat buluyor.” diye konuştu.

Törende konuşan AK Parti Milletvekili Sedat Kızılcıklı ise son 6 yılda özellikle tarihi eserlerin ayağa kaldırılması yönünde alınan önemli mesafe alındığını vurguladı.

Osmanlı coğrafyası üzerinde yer alan ülkeleri ziyaret ettiklerinde yıllardır Türkiye’ye içleri buruk bir şekilde döndüklerini dile getiren Kızılcıklı, “Oradaki Osmanlı eserlerinin ne kadar sahipsiz olduğundan hayıflanırdık. Ancak Bursa’daki eserleri hiç düşünmezdik. Oysa Bursa’da da kenarda köşede kalmış onlarca ecdat yadigârı eser yıllarca ilgi bekledi. Ancak özellikle 2004 yılından bu yana tüm bu eserlere el atıldı ve Bursa Osmanlı başkenti kimliğini yeniden kazanmaya başladı. Bursa Osmanlı kenti olduğunu unutmadan Avrupa kenti hedefine doğru hızla yol alıyor. Bu noktada başka Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi. Konuşmaların ardından protokol üyeleriyle birlikte ilk taşı yerleştiren Başkan Altepe, restorasyon çalışmalarını başlattı.

KÜTAHYA HAN’IN TARİHÇESİ

Tuzpazarı Caddesi’nde Nalıncılar Hamamı’nın karşısında yer alan Kütahya Han, 2. Murat döneminde Emir Buhari (Emir Sultan) Vakfı’na gelir temini için yaptırılmıştır. 1608 yılında Cilali isyanlarında büyük zarar gören han onarıldıktan sonra 1742 yılında yeniden düzenlenmiştir. 1754’te yaşanan yangının ardından 1770 yılında yeniden onarılmıştır. Kot olarak Okçular Çarşısı’nın altında kaldığından ötürü Çukur Han olarak da adlandırılan Kütahya Hanı iki katlı ortada avlusu olan bir mimari yapıya sahiptir.

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.