ABD Başkanı Biden Erdoğan İle Bir Araya Gelecek

ABD Başkanı Joe Biden, 14 Haziran’da NATO Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek.

20 Ocak’ta ABD Başkanlığı koltuğuna oturan Joe Biden, 9 Haziran’da ilk yurt dışı gezisi için Washington’dan ayrılmaya hazırlanıyor.

Biden, göreve geldiğinden bu yana ilk yurt dışı ziyaret programı kapsamında 9-16 Haziran’da İngiltere, Belçika ile İsviçre’ye gidecek ve 14 Haziran’da NATO Zirvesi kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek.

Biden’ın 10 Haziran’da resmi olarak başlayacak ziyareti kapsamında, ABD’nin ittifaklarını yeniden kurma, transatlantik ilişkileri yeniden canlandırma, küresel sorunlarla mücadele ve ABD’nin çıkarlarının güvence altına alınması konularında müttefikleri ve çok taraflı ortakları ile yakın iş birliği içinde çalışma gibi konulara değinmesi bekleniyor.

ABD Başkanı Biden, 11-13 Haziran’da İngiltere’nin Cornwall kasabasında gerçekleştirilecek G7 Liderler Zirvesi’ne katılacak. Biden, zirve sürecinde G7 üyesi ülkelerin liderleri ile de ikili görüşmeler yapacak.

13 Haziran’da Biden ve eşi Jill Biden, Windsor Sarayı’nda İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile görüşecek. Söz konusu görüşmenin ardından Biden’ın eşi Jill Biden, ABD’ye dönecek.

İngiltere ziyaretinin tamamlanmasının ardından Joe Biden, 14 Haziran’da NATO Zirvesi’ne katılmak üzere 13 Haziran’da Belçika’nın başkenti Brüksel’e geçecek.

Biden, Erdoğan ile görüşecek

Biden, NATO Zirvesi’ndeki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de bir araya gelecek. Biden’ın başkanlığı dönemindeki ilk yüz yüze görüşme özelliği taşıyacak bu buluşmada birçok ikili ve bölgesel konu masada olacak.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, görüşmenin başlıkları arasında Doğu Akdeniz, Suriye, İran, Afganistan ve insan hakları konularının olacağını belirtti.

Sullivan, açıklamasında, “Başkan Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı çok iyi tanıyor ve bu iki isim beraber epey zaman geçirdi. Biden ve Erdoğan, ilişkilerin tüm boyutlarını gözden geçirmek için bu fırsatı değerlendirmeyi dört gözle bekliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Biden, 15 Haziran’da Brüksel’deki ABD-AB Zirvesi’ne katılacak. 

Avrupa ziyareti kapsamında ise Biden’ın son durağı, 16 Haziran’da İsviçre’nin Cenevre kenti olacak.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.