ABD, Uygur Politikasını ‘Soykırım’ Olarak Tanımlayacak

ABD’li bir grup senatör, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygur Türkleri ve diğer Müslüman azınlıklara yönelik işlediği insan hakları ihlallerinin “soykırım” olarak tanımlanmasına dair Senatoya tasarı sundu.

Hazırlanan tasarıda, Çin yönetiminin soykırım yapmaktan sorumlu tutulması istendi. Konuya ilişkin yapılan ortak açıklamada, “Bu tasarı Çin’i, Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamında sorumlu tutmak, bu suistimalleri durdurmak için uluslararası tepki başlatmak ve koordine etmek amacıyla hazırlanmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Tasarıya dair konuşan Senatör Risch, şunları söyledi:

“Çin hükümetinin Sincan’da zorla kısırlaştırma, kürtaj ve diğer uygulamaları sistematik olarak kullanması gerçekten iğrenç. Uygurları ve diğer Müslüman azınlıkları hedef alan bu eylemler soykırımı teşkil ediyor ve haliyle bu tasarıda meslektaşlarımın yanında yer almaktan gurur duyuyorum. ABD ve diğer tüm ülkeler, Sincan’da olup bitenlere dikkati çekmeye devam etmelidir.”

Sincan’daki Kamplar

Çin Komünist Partisi tarafından gerçekleştirilen Uygur Türkleri’nin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller, zorla kısırlaştırma ve kürtaj uluslararası kamuoyu tarafından eleştirilmeye devam ediyor.

 Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızaları dışında “yeniden eğitim kampları”şeklinde tanımlanan kamplarda tutuluyor.

Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.