Iraklı Musa İngiliz Askerleri Tarafından Aşırı Şiddete Maruz Kalarak Öldürüldü

İngiliz askerleri tarafından vahşice dövülerek öldürülen Baha Musa’nın yetim kalan iki çocuğu (Essam al-Sudani/AFP/Getty Images)

Tamamlanan soruşturma raporunda 2003 yılından beri süregelen durumun sonuçları belli oldu.

Raporda Iraklı tutuklunun İngiliz Askerleri tarafında vahşi bir şekilde dövülerek şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı. Olayı, İngiliz Başbakanı David Cameron da kınadı ve “bu olay hiç olmamalıydı” dedi.

Emekli komisyon başkanı ve yargıç Sir William Cage, 2003 yılında öldürülen Baha Musa adlı Irak’lının soruşturmasını tüm delilleri toplayarak bir yıl boyunca yürüttü. Sonuç olarak Baha Musa’nın İngiliz askerleri tarafından şiddete başvurularak ölesiye dövüldüğünü ortaya çıkardı.

Sir William Gage yaşananları “ağır ve keyfi şiddet içeren dehşet verici bir olay” diye tanımladı.

Hükümet tarafından yayınlanan raporda, Musa ve onunla birlikte tutuklanan 9 kişinin, “kelepçelenerek başlarına çuval geçirildiği ve acı veren pozisyonlarda tutularak, aşırı sıcağa rağmen aç ve susuz bırakıldığı” belirtildi.

Baha Musa, ABD-Irak savaşı sırasında, Irak’ın Basra şehrindeki Heysem otelinde çalışırken isyancı olduğu iddia edilerek İngiliz askerleri tarafından gözaltına alınmıştı. Esir alındıktan iki gün sonra hayatını kaybeden Baha Musa’nın, vücudunun 93 farklı yerinden yara aldığı ve birçok uzvunun kırıldığı saptanmıştı.

Yargıç Gage, İngiliz askerlerin esirlere yönelik tutumlarında kurallara uymadıklarını ve aşırıya kaçan “cahilce, sorumsuzca ve disiplinsizce” davranışlarda bulunduklarını belirtti. Gage, Musa’nın öldürülmesinde özellikle askerlerden biri olan Onbaşı Donald Payne hakkında suçlamada bulundu.

“Tutuklanmaları sırasında şöyle bir bulguya rastladım….tutuklular onlara gardiyanlık eden askerler tarafından şiddetli işkenceye maruz kalmış ve bu işkence özellikle onbaşı Payne  tarafından yapılmış” dedi. Payne tarafından işkenceye uğrayan tutuklular hayatlarını kaybetmiş.

Payne, “bir koro oluşturmak” için Musa ile diğer mahkumları sıraya dizmiş ve onları vahşice döverek bağırmalarını sağlamıştı.

2005 yılında Payne, yaptıklarından dolayı suçlu bulunmuş ve 1 yıl hapis cezasına  çarptırılmıştı.

Bu rapor sonrasında Başbakan Cameron, bundan sonra askeri konuda “yapacakları her davranışın sonuçlarını düşünerek hareket edeceklerini ve böyle bir davranışın asla bir daha meydana gelmesine izin verilmeyeceğini” söyledi.

Cameron, “Böyle bir şeyin yaşanmaması için ne tür önlem alınması gerekiyorsa bunun alınacağından herkes emin olsun. Hükümet olarak hiçbir olumsuz olayın üstünü örtmeye çalışmıyoruz. Tam aksine bütün problemleri şeffaf şekilde çözmeye çalışıyoruz” dedi.

İngilizce Metin

Yoruma kapalı.