Borç Krizi İçin Halka Seslendi

(Jim Watson/Getty Images)

ABD’deki borç krizi için Obama son çareyi halkta arıyor. Kongre’de Demokratlarla Cumhuriyetçilerin ortak bir plan yerine iki ayrı plan sunması ve işlerin iyice karışması üzerine Obama halka seslendi.

İlk kez halktan Kongre’ye baskı yapmasını, çözüme dair düşüncelerini Kongre üyelerine iletmelerini isteyen Obama, “Sizlerden seslerinizi duyurmanızı rica ediyorum. Eğer bütçe açığını azaltmak için dengeli bir yaklaşım istiyorsanız, bunu Kongre üyelerinizin bilmesini sağlayın. Eğer bu problemi uzlaşmayla çözeceğimize inanıyorsanız, onlara bu mesajı gönderin” dedi.

Ayrıca, ”Cumhuriyetçi üyeler, Amerika’nın tarihindeki ilk iflası yaşamasını, ancak bütçe kesintisi yoluyla sağlamakta ısrarlı” dedi ve yönetimin dengeli bir yaklaşımla bir yandan kesintileri yaparken diğer yandan da zenginlere ek vergi getirilmesinden oluşan bir strateji önerdiklerini kaydetti.

2 Ağustos’a kadar Cumhuriyetçiler ve Demokratlar ile uzlaşma sağlanamazsa ABD’nin borçlarını ödeyemeyecek duruma geleceği belirtiliyor. Bunun borçlanma faizlerinin yükselmesine neden olabileceği belirtiliyor. Bu durumun hem Amerikan ekonomisini hem de küresel toparlanma sürecini tehdit edebileceği kaydediliyor.

Obama, Senato’daki Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid’in planını çok daha olumlu bulduğunu ifade etti.

Obama, borç limitinin yükseltilmesi ve bütçe açığının azaltılması konusunda Kongre’deki çekişmelere ilişkin olarak da “Bu daha önce hiç oynamadığımız tehlikeli bir Oyun ve bunu kaldıramayız” sözlerini kullandı.

Federal hükümetin, bütçe açığında meydana gelen 1.5 trilyon dolarlık artışı karşılayabilmek için ”borç tavanı yükseltmesi”ne ihtiyacı var.

ABD’de yıllık bütçe açığı 1.5 trilyon dolara ulusal borç miktarı da 14,3 trilyon dolara ulaştı.

 

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.