Bugün’den İtibaren 2 Yıl Süreyle İstanbul-Eskişehir Tren Hattı Kapanıyor

TCDD Hızlı Tren Projeleri Kapsamında 122 Yıllık Tren Hattını Kapatıyor

Ankara İstanbul Hızlı Tren Projesi

Ankara İstanbul arasını 3 saate indirecek Ankara İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin Köseköy-Gebze yapım çalışmaları nedeniyle Eskişehir-İstanbul hattı bu günden itibaren 24 ay süreyle kapatılıyor. 1 Ocak’tan itibaren saat 10.00-15.00 arasında 5 saat süreyle hizmet verilen Eskişehir-İstanbul hattında seferler 1 şubat itibarıyla durduruldu.

Bu hatta coğrafi şartlar, şehirleşme, istimlak zorlukları gibi nedenlerle yeni bir alternatif tren yolu yapılamıyor. Bu nedenle yeni hattın, mevcut hat üzerine yapılması gerekiyor. Hatta yapılan çalışmayla tren trafiğini aynı anda sürdürmek, gerek hattın zamanında bitirilmesi, gerekse iş güvenliği açısından mümkün olmuyor. Bu da İstanbul’a 2 yıl tren gitmeyeceği anlamına geliyor.

TCDD, bu güzergahı kullanan yolcular ile sanayici ve nakliyatçıların mağdur olmaması için ek önlemler aldı. 24 ay boyunca bu güzergaha paralel karayolunda rutin bakım yapılmayacak. Belediyelerin toplu taşıma kapasiteleri artırılacak. Ayrıca sanayi ve lojistik sektörünün ve nakliyecilerin trenle taşımalarında aksama olmaması için İzmit Derince, Bandırma ve Tekirdağ arasında da yük treni vagonları gemilerle taşınacak. Avrupa’dan Ege bölgesine gidecek tren vagonları Tekirdağ’dan Bandırma’ya, Anadolu’nun iç kısımlarına gidecek olan trenler de Derince’ye gemilerle geçirilecek.

Ankara İstanbul arasını 3 saate indirecek Ankara İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin Köseköy-Gebze yapım çalışmaları nedeniyle Eskişehir-İstanbul hattı bu günden itibaren 24 ay süreyle kapatılıyor.

Eskiden Avrupa’dan gelen trenler Sirkeci’den Haydarpaşa’ya geçerken bu hat iptal edilerek trenlerin Avrupa’dan Asya’ya geçişi Tekirdağ’dan sağlanacak.

Eskişehir İstanbul hattı, çift yönlü ve elektrikli olarak en son yüksek hızlı tren teknolojisine göre yapılacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Başkanlığı’nda yerel yönetimler ve valilikler arasında 2 yıl süreyle koordinenin sürekliliğini sağlamak ve hattın kapalı kaldığı sürede vatandaşın mağdur olmaması için tedbirlerin alınması amacıyla bir komite kuruldu.

Marmaray ile eşzamanlı olarak ve birbiriyle entegre şekilde 2013 yılında tamamlanması hedeflenen Eskişehir İstanbul hattı, çift yönlü ve  elektrikli olarak  en son yüksek hızlı tren teknolojisine göre yapılacak.

YHT inşası kapsamında; 1890 yılında II. Abdülhamit zamanında inşa edilen Köseköy- Gebze arasındaki mevcut hat, 122 yıl sonra  Yüksek Hızlı Tren İşletmeciliğine uygun hale getirilecek. Hat üzerinde hemzemin geçit bulunmayacak. Hat üzerinde biri aç kapa olmak üzere 9 tünel, 10 köprü, 122 menfez yapılacak. Mevcut  141 adet  sanat yapısı korunarak restore edilecek.

Haydarpaşa Tren Garı hizmet veremeyecek

Haydarpaşa Tren Garı Fot:gezenti.org

Adını III.Selim’in sadrazamı Haydarpaşa’dan alan İstanbul Haydarpaşa Tren Garı Osmanlı’da sefere çıkan askerlerin toplanma noktası ve aynı zamanda mesire yeriydi. Anadolu- Bağdat demiryollarının yapımına karar verildiğinde başlangıç noktası olarak Haydarpaşa seçildi. Haydarpaşa’da ilk tren düdüğü Pendik hattının hizmete açılmasıyla 22 Eylül 1872’de çaldı. Haydarpaşa’nın önündeki dalgakıran 1899 yılında, dalgakıranın ortasındaki anıt ise II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı nedeniyle 1902’de mimar Vallury tarafından dikildi. Haydarpaşa’ya yeni ve görkemli bir gar binası yapma fikri 20’inci yüzyılın başlarında gündeme geldi. Alman mimarlar Otto Ritter ve Helmuth Conu’nun projesi beğenilerek 1906’da inşaata başlandı. Gar binası 19 Ağustos 1908’de işletmeye açıldı. Ancak bazı eksikliklerin tamamlanmasından sonra resmi açılış 4 Kasım 1909’da Sultan Reşat’ın (V. Mehmet) tahta çıkış yıldönümünde yapıldı. Mustafa Kemal’in milli mücadele’den sonra İstanbul’a ilk gelişi 1 Temmuz 1927’de yine Haydarpaşa’dan oldu.

Tarihi bir çok olaya tanıklık eden Haydarpaşa Tren Garında tüm tren seferleri duracağı için hizmet veremeyecek, gar bu süre içerisinde restore edilecek.

Haydarpaşa Tren Garı’nın Yangın Öncesi Son Gravürü Sanatseverlerle Buluştu

Etiketler, hızlı tren tcdd, istanbul hızlı tren, ankara istanbul, haydarpaşa tren,

Kaynak, Milliyet.

 

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.