Çin Hükümeti, Salgındaki Pervasız Eylemlerinden Sorumlu Tutuluyor

Josh Hawley / Minghui

ABD Milletvekilleri, Çin Hükümeti’nin Kovid-19 salgını’ndaki “Pervasız Eylemleri”nden sorumlu tutulması çağrısında bulunuyor.

Başkan Trump, COVID-19 salgını nedeniyle aylarca süren karantinadan sonra Amerika’yı yeniden açmaya hazırlanırken, ABD’deki birçok milletvekili de tasarılarını gündeme getirerek Çin Komünist Partisi’ni (ÇKP) “insanlık tarihindeki en kötü örtbas edilme”den sorumlu tutmak için soruşturma çağrısında bulunuyor.

“COVID-19 Kurbanları İçin Adalet Yasası”

14 Nisan 2020’de Senatör Josh Hawley, Çin’in egemen dokunulmazlığını ortadan kaldıracak ve muhbirleri susturduğu ve corona virüsü hakkındaki kritik bilgileri sakladığı için Çin hükümetine karşı özel bir eylem hakkı yaratacak olan “COVID-19 Kurbanları Yasası”nı tanıttı. 

Tasarı kabul edilirse, Çin Komünist Partisi (ÇKP) hükümeti, ABD mahkemelerinde açılacak aşağıdaki hukuk davalarından sorumlu tutulacak:

– ABD’de pandemiye neden olan herhangi bir pervasız eylem için, ÇKP’nin ABD mahkemelerinde medeni hukuk davalarından sorumlu hale getirilmesi;
– Kurbanların iddialarını uygulayabilmeleri için mahkemelerin Çin hükümetini bloke etmesine izin vermek;
– ÇKP ve Dünya Sağlık Örgütü’nün salgını nasıl çarpıttığını ve örtbas ettiğini araştırmak ve de Çin hükümetinden tazminat almak için uluslararası bir çabaya öncülük etmek için Dışişleri Bakanlığı’nda COVID-19 Kurbanları İçin Adalet Görev Gücü kurulması.

Senatör Hawley yaptığı açıklamada, “Çin Komünist Partisi’nin yalanlarının, aldatmacasının ve yetersizliğinin COVID-19’un yerel bir salgından küresel bir salgına dönüşmesine neden olduğuna dair ezici miktarda kanıtlar var. ÇKP’nin dünyaya verdiği zararın tam boyutunu öğrenmek için uluslararası bir soruşturmaya ihtiyacımız var ve daha sonra zararı telafi etmek için Amerikalıları ve dünyadaki diğer kurbanları güçlendirmeliyiz. ÇKP bu salgını serbest bıraktı. Kurbanlarına karşı sorumlu tutulmalılar.” dedi.

Soruşturma ve İlerisi

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nin üst düzey bir üyesi olan Michael McCaul, Dışişleri Bakanlığı’na ÇKP’nin salgını yanlış idaresinin ve örtbas etmesinin soruşturulması çağrısında da bulunduğunu söyledi.

Temsilci McCaul, 16 Nisan’da Fox News ile yaptığı röportajda ÇKP’nin kendi insanlarını ve dünyayı corona virüsü pandemisinden korumak ve tam olarak bilgilendirmek konusunda başarısız olarak “insanlık tarihinin en kötü örtbas etmesi”ni tasarladığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 17 Nisan’da Fox News ile yaptığı röportajda, “Bu otoriter rejimin bilgisi vardı, verileri vardı. Çin Komünist Partisi ve Dünya Sağlık Örgütü’nün bu bilgileri zamanında yapmaları gerektiği gibi uluslararası alana koymadıkları artık çok belli. Ve bunun sonucu, şu anda bu küresel salgına sahibiz. Bugün hala acı çekiyoruz.” diye açıkladı.

Ekibinin Çin’in Wuhan’daki P4 laboratuvarında bilim insanlarının araştırma yapmasına izin verilmesi için “hala çabaladığını” ve çoğunun, burasının virüsün sızdığı yer olduğundan şüphelendiğini de sözlerine ekledi.

Pompeo, Çin telekom şirketi Huawei’nin 5G teknolojisine atıfta bulunarak, “Şu anda Çin Komünist Partisi’nin şeffaf ve açık olmadığı ve verileri uygun bir şekilde işleyemediği bu anın pek çok ülkenin telekom mimarileri açısından ne yaptıklarını yeniden düşünmelerine neden olacağından eminim” diyerek, Huawei’nin Çin ordusu ve hükümetiyle olan yakın ilişkisi nedeniyle ABD’yi ciddi güvenlik riski konusunda uyardı.

Röportajın sonunda “dünyadaki her iş liderinin geçtiğimiz haftalarda neler olup bittiğine bir göz atacağını ve şirketleri için Çin’den faaliyet göstermeye devam etme politik riski ile başa çıkmaya hazır olup olmadıklarına dair iyi kararlar vereceğini” umduğunu söyledi.

Kaynak; tr.minghui.org

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.