ÇKP’nin Yozlaşması: Milyonlarca Yuan Rüşvet Alan Eski Çin Yetkilileri

Göreve gelmesinden bu yana geçen sekiz yıl içinde, Çin lideri Xi Jinping, yüzlerce yozlaşmış yetkiliyi tasfiye etti. Tutuklanan üst düzey yetkililerin çoğu, eski lider Jiang Zemin’e sadıktı.

Aşağıdakiler, 100 milyon yuandan (15.35 milyon $) fazla rüşvet alan veya zimmetine geçiren eski yüksek rütbeli Çin Komünist Partisi (ÇKP) üyeleridir. Bilgiler hükümet verilerine dayanmaktadır ve gerçek rakamların daha da yüksek olduğuna inanılmaktadır.

Zhou Yongkang

Zhou Yongkang, ÇKP Siyasi Bürosunda Daimi Komite üyesi ve Merkezi Siyasi ve Hukuk Komitesi Sekreteri idi. Kamu Güvenlik Bakanlığı, Yüksek Mahkeme ve Yüksek Savcılıktan sorumluydu. Zhou, eski ÇKP diktatörü Jiang Zemin’in dostudur ve Jiang’ın emekli olmasından sonra ÇKP’nin en yüksek seviyesine yerleştirilen ajanlardan biridir. Zhou, Kasım 2012’de emekli oldu.

29 Temmuz 2014’te Xi Jinping’in yönetimi, Zhou hakkında soruşturma açıldığını duyurdu. O gün için bu haber çok şaşırtıcıydı çünkü Zhou, Xi tarafından tutuklatılan en yüksek rütbeli ÇKP yetkilisiydi. Zhou’nun karısı ve oğlunun yanı sıra Çin petrol endüstrisiyle bağlantısı olan bir dizi üst düzey yetkili ile Zhou’nun memleketi Sichuan Eyaletinden yerel yetkililer de tutuklanmıştı.

11 Haziran 2015’te Zhou, rüşvet kabul etme suçundan Tianjin 1 Nolu Aracı Mahkemesi tarafından ömür boyu hapse mahkum edildi. Mahkeme, Zhou’nun toplam 129 milyon yuan (19.8 milyon $) rüşvet aldığına karar verdi.

Lai Xiaomin

Lai Xiaomin, Çin Huarong Asset Management Co., Ltd’nin başkanıydı. Şirket Çin’de devlete ait en büyük varlık yönetimi şirketidir. Lai, ÇKP’nin finans sisteminde yüksek rütbeli görevlerde bulundu.

Lai 17 Nisan 2018’de tutuklandı.

Ocak 2020’de Lai, CCTV ile Disiplin Teftiş Merkez Komisyonu’nun Propaganda Departmanı (Central Commission for Discipline Inspection-CCDI) ortak yapımı, soruşturma altındaki rüşvetçi görevliler hakkındaki 5 bölümlük bir TV dizisi olan “National Surveillance”da kamuoyuna açık bir itirafta bulundu. Lai şunları söyledi: “Finans sektörü her gün parayla uğraşıyor ve rüşvetçilerle temas halindeki patronlar yüz milyonlar, milyarlar hatta on milyarlarla ilgileniyor. Onlar için rüşvet vermek çocuk oyuncağı. Onlara oldukça büyük destek sağlayarak, gelişmelerine yardımcı olabilirim. Onlardan biraz para toplamamın normal olduğuna inanıyorum.”

Çin medyası Caixin, Lai’nin annesinin bile 300 milyon yuan (yaklaşık 46 milyon $) kadar parayı hediye olarak aldığını açıkladı.

5 Ocak’ta Lai, Tianjin 2 Nolu Orta Mahkemesi tarafından rüşvet aldığı ve çift eşli olduğu için ölüm cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Lai’nin aldığı rüşvet miktarının 1.788 milyar yuan (yaklaşık 275 milyon $) olduğunu tespit etti.

Lai, Tianjin Yüksek Mahkemesine itiraz etti. 21 Ocak’ta mahkeme temyizi reddetti ve asıl kararı onadı. Yargıtay’ın onayı ile Lai, 29 Ocak’ta idam edildi.

Lai, merkezi hükümetin finansla ilgili kurumları arasında yapılan değişiklikler sırasında tasfiye edildi, bu da yetkililerin finans sektöründeki yolsuzluğu hedef alacağını gösteriyor.

Li Jianping

Li Jianping, İç Moğolistan Hohhot Ekonomik ve Teknolojik Kalkınma Bölgesi Parti Çalışma Komitesi’nin eski sekreteriydi.

Li, Eylül 2018’de tutuklandı. Ağustos 2019’da kamu görevinden alındı ve Partiden ihraç edildi.

23 Kasım 2019’da İç Moğolistan, yerel yetkililer için bölge çapında düzenlenen bir eğitim konferansında Li’nin davasını konu alan ve yolsuzluğa karşı bir uyarı niteliği taşıyan bir film gösterildi.

Li ne kadar parayı zimmetine geçirdi? ÇKP, miktarı neden o dönemde açıklamadı? Muhtemelen Li’nin davasıyla ilgili rakam çok büyük olduğu için. Bu şartlar altında ÇKP, halkın öfkesini kışkırtma korkusuyla bu bilgiyi açıklayamadı. Aynı şekilde, 2014 ve 2018 yılları arasında dört yüksek rütbeli general, yolsuzluk suçlamaları nedeniyle görevden alınmıştı. Ancak ilgili toplam rüşvet miktarı açıklanmamıştı.

27 Şubat 2021’de, Çin rejiminin yolsuzlukla mücadele gözlemcisi olan Disiplin Teftiş Merkezi Komisyonu (CCDI), Li’nin 3 milyar yuandan (yaklaşık 460 milyon $) fazla rüşveti kabul ettiğini resmi web sitesinde duyurdu.

Makalede belirtildiğine göre, “Li Jianping’in itirafına göre … rüşvetten elde edilen paranın çoğu ünlü hat eserleri ve resimler, antika yeşim taşı, altın takılar, lüks saatler ve Çin ve yabancı ülke kaynaklı çok sayıda pahalı şarap satın almak için kullanıldı. Şarap mahzeninde on binlerce şişe tanınmış marka içki vardı.”

Yolsuzluk Büyümeye Devam Ediyor

Bu davalarda üç konunun ortaya çıktığı görülebilir.

Birincisi, ÇKP’deki yozlaşma giderek daha ciddi hale geliyor. Xi Jinping’in Ocak 2013’ten Ekim 2017’ye kadarki beş yıllık ilk görev süresi boyunca Xi, Zhou Yongkang da dahil olmak üzere il yardımcısı (bakanlık) düzeyinde ve daha üst düzeydeki 440 yetkiliyi tutuklattı. Birçoğu ömür boyu hapis cezasına, bazıları da ölüm cezasına çarptırıldı. Ancak, bu cezai önlemlerin hiçbiri ÇKP yetkililerinin yolsuzluğunu durduramadı.

ÇKP’deki yozlaşma kanser hücreleri gibi. Bazı kanser hücreler ölürken diğerleri çoğalıyor.

İkincisi, ÇKP görevlilerinin çoğu suç işlemiş olsalar bile terfi ettirildi. Örneğin, Zhou Yongkang’ın yolsuzluğu, 1996’da China National Petroleum Corporation’da genel müdür yardımcısı olduğu zamana kadar uzanabilir, ancak o makamları tırmanmaya devam etti.

Üçüncüsü, ÇKP’deki yozlaşma yukarıdan aşağıya doğru bütün düzeylere uzanmaktadır.

Li Jianping vakasını örnek olarak ele alalım. Li sadece orta düzey bir görevliydi ancak görevini suiistimal edebildi. Li neden daha önce tutuklanmadı ve yetkililer neden 3 milyar yuandan fazla rüşvet toplayana kadar bekledi? Bunun nedeni, ÇKP’nin sisteminin kuvvetler ayrılığı, kontrol ve denge sistemi değil, totaliter bir sistem olmasıdır. ÇKP, kendi liderlik sistemini defalarca vurguladı. Parti yasaları, kanunları ve adaleti yönetir – böylesi bir totaliter sistem şeffaf ve adil olamaz.

Mutlak güç, kaçınılmaz olarak mutlak yolsuzluğa yol açar.

Xi Jinping’in iktidara gelmesinden bu yana geçen sekiz yıldan fazla bir sürede görevden alınan ÇKP yetkililerinin çoğu, eski lider Jiang Zemin’e sadıktı. Başka bir deyişle, Jiang bu yozlaşmış unsurlardan sorumludur – onun yozlaşmış eylemleri dürüst olmayan astları şekillendirmiştir.

Xi sadece kendi iktidarını tehdit eden kıdemli ÇKP yetkililerini veya “kaplanları” tutukladı. Xi şimdiye kadarki en büyük “kaplan” olan Jiang’ı, ve hala serbest olan bazı dostlarını da tutuklamadı. Jiang’ın grup üyeleri bunu imtiyaz olarak kabul ediyor: Koruyucu bir şemsiye altında olmak güvenlidir. ÇKP, uzun zamandır dünyadaki en yozlaşmış siyasi parti haline geldi.

*Bu makalede ifade edilen görüşler yazarın görüşleridir ve The Epoch Times’ın görüşlerini yansıtmayabilir.

Yazan: Wang Youqun, The Epoch Times
Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.