Du Ruhui; Tang Hanedanlığının Kararları İle Ünlü İki Başbakanından Biri

Du Ruhui, Tang Hanedanlığının kararları ile ünlü iki başbakanından biri. (İllüstrasyon: Yeuan Fang / Epoch Times)
Du Ruhui, Tang Hanedanlığının kararları ile ünlü iki başbakanından biri.
(İllüstrasyon: Yeuan Fang / Epoch Times)

Epoch Times, David Wu

Du Ruhui (M.S. 585 – 630), Tang hanedanlığının önemli kurucularından biri olarak erken dönemde bakan olarak atandı.

Üst düzey bir memur ailede doğan Du Ruhui, gençliğinde itibaren parlak, zeki ve kararlı bir entelektüel olarak kabul edildi. Onun yeteneği Prens Li Shimin’e danışman olarak hizmet ederken Fang Xuanling tarafından fark edildi. Fang, daha sonra İmparator Taizong olarak anılacak Prens Li Shimin’i “Eğer bir gün Çin’i yönetmek istiyorsan bu yetenekli adamı kaybetmeyi göze alamazsınız.” sözleri ile uyardı.

Prens Li Shimin başarıyla tahta geçtikten sonra, devlet işlerini geliştirmek iççin bir dizi reform başlattı. Fang Xuanling ve Du Ruhui, bu reformlarda yer alan iki ana üyeydi. Du Ruhui, tüm askeri ve siyasi ilişkilerin karar verme sürecinde bulundu. Ayrıca, idari sistem, yetkili seçme mekanizması ve yasama sisteminin kurulması için İmparator Taizong’u destekledi. Sui Hanedanlığının sona ermesinden dersler alarak İmparator Taizong’a insanların ihtiyaçlarına büyük önem vermesinde yardımcı oldu ve üçü arasındaki ünlü diyalog ortaya çıktı, “İnsanlar su gibidir ve İmparator da tekne. Su tekneyi yüzdürür aynı batırdığı gibi.”

Du Ruhui, Li Shimin’in önemli başbakanlarından biri olan Fang Xuanling ile çok yakın çalıştı. Onlar birbirlerinin yetenek ve becerilerini tanıyıp, karşılıklı duydukları büyük saygı ile uyumlu bir işbirliği sürdürdüler. Fang Xuanling, İmparator Taizong ile devlet işlerini konuştuğunda Du Ruhui kesinlikle orada hazır bulundu. Du Ruhui, Fang Xuanling tarafından sunulan bütün önerileri gözden geçirdi ve Taizong’un nihai kararı için en iyisini seçti. “Fang planlar ve Du karar verir” Çin atasözü, Fang Xuanling’in planlama ve strateji yeteneği ve Du Ruhui’nin ise onları inceleyerek ardından doğru kararlar almasından gelmektedir. Aralarındaki bu iyi işbirliği sayesinde, İmparator Taizong’un ünlü ve önemli başbakanları oldular.

630 yılının başında Du çok ciddi hastalandı. İmparator Taizong, Du Ruhui’nin evini şahsen ziyaret etti. O yılın sonunda Du Ruhui, 46 yaşında hastalıktan öldü. İmparator Taizong, onun ölümüne çok üzüldü ve üç günlük yas ilan etti.

İmparator Taizong, uzun bir süre bunun üzüntüsünden kurtulamadı. Değerli eşyalar aldığında sık sık Du Ruhui’yi düşünerek ağladı ve Du Ruhui’nin ailesine bu eşyalardan adil bir pay gönderilmesini söyledi.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.