Dünyanın En Soğuk ve En Sıcak Beş Bölgesi

En Soğuk Bölgeler

Vostok İstasyonu
Vostok İstasyonu

1) Vostok İstasyonu, Antartika
Antartika’da bulunan Vostok İstasyonu dünyanın en soğuk bölgesidir. Bir Rus araştırma merkezi olan istasyonda ölçülen en düşük derece -89.2’dir (-128.56 Fahrenayt) Antartika sadece en soğuk bölge değil aynı zamanda en rüzgarlı ve dünyadaki tüm kıtalar içindeki en yüksek rakıma sahip olan bölgedir. Herne kadar Antartika dünyadaki buzun yüzde doksanını barındrıyor olsa da bölgede neredeyse hiç yağmur yağmadığı için teknik olarak bir çeşit çöl sayılıyor.

2) Oymyakon, Rusya

Herkes Rusya’nın çok soğuk olduğunu bilir. Rusya’da bulunan Oymyakon köyü dünyadaki yerleşim yeri olarak kullanılan en soğuk bölgedir. Ölçülmüş en düşük sıcaklık -71.2 derecedir (-96.16 Fahrenayt). Bu küçük köy yaklaşık olarak 500 kişilik bir nüfusa sahiptir. Kışın her ne kadar aşırı soğuk olsa da bu köyde yaşayan insanlar yaşamlarını normal bir şekilde sürdürmeye devam ederler, -52 derece (-61.6 Fahrenayt) olsa dahi çocuklar okula gider. Bazen geceleri öylesine soğuk olur ki kuşlar donar.

Oymyakon
Oymyakon

3) Verkhoyansk, Rusya
Diğer bir aşırı soğuk köy yine Rusya’da bulunan Verkhoyansk’tır. Ortalama 1.400 kişilik bir nüfusa sahip olan bölgede kaydedilmiş en soğuk ölçüm -69.8 derecedir (-93.64 Fahrenayt). 20. yüzyılın başlarında 1860 yılında Verhoyansk politik sürgün bölgesi olarak kullanılmıştır.

4) North Ice, Grönland
Listemizde Grönland dünyadaki en soğuk dördüncü bölge olarak yer alıyor.  Aynı zamanda batı yarıkürenin en soğuk bölgesidir. North Ice’ta kaydedilmiş en düşük sıcaklık -66 derecedir (-86.8 F.). North Ice Grönland’ın ortasında yer alan İngilizlere ait bir araştırma istasyonudur.

Nort Ice
Nort Ice

5) Snag, Yukon, Kanada
Snag Kanada’da Yukon bölgesinde yer alır. Kuzey Amerika kıtasının en soğuk bölgesidir. Kaydedilmiş en düşük sıcaklık -63 derecedir (-81.4 F.).  Snag çok soğuk çünkü bölgede bulunan dağlar Pasifik Okyanusu’ndan gelen ılık havanın bölgeye ulaşmasını engeller. Dağlardan gelen soğuk hava böylece Snag’a ulaşır.

En Sıcak Bölgeler

1) Al’Aziziyah, Libya
Libya’nın kuzeybatısında bulunan Al’Aziziyah dünyadaki ikamete elverişli en sıcak bölgelerden birisidir. 13 Eylül 1922’de kaydedilmiş en yüksek sıcaklık 57.8 derecedir (136.04F.).

Al Aziziyah
Al Aziziyah

2) Ölü Vadi, Kaliforniya
İsminden de anlaşılabileceği gibi Kaliforniya’nın güneydoğusunda bulunan bu bölge çok sıcak, çok kuru ve Kuzey Amerika’nın en düşük rakımında bulunan bölgedir. Kaydedilmiş en yüksek sıcaklık 56.7 derecedir (134.06 F.). Ölü Vadi her ne kadar gün içinde aşırı sıcaklıklara ulaşsa da geceleri zaman zaman donma noktasına kadar düşebilmektedir.

3) Ghudamis, Libya
Libya sıcak bir bölgedir; Ghudamis Libya’nın batısında bulunan çöl yerleşimi olan bir vahadır. Kaydedilmiş en yüksek sıcaklık 55 derecedir (131 F.). İnsanlar bölgedeki şiddetli sıcaktan ve kum fırtınalarından korunmak için evlerini kireçten, palmiye ağacının gövdesinden ve balçıktan yaparlar.

Death-valley
Death Valley

4) Kebili, Tunus
Kebili, Tunus’ta bulunan bir çöl yerleşim bölgesidir. Dünyanın 4. en yüksek sıcaklık derecesine sahip bölge olarak nitelendirilir. Kaydedilmiş en yüksek sıcaklık 55 derecedir. Kebili muhteşem hurmalarıyla ün salmış bir bölgedir ve dünyanın en kaliteli hurmalarının bu bölgede yetiştiği bildirilmiştir.

5) Timbuktu, Mali
Timbuktu yine batı Afrika’da Mali’de bulunan bir bölgedir. Afrika’nın en ünlü bölgesidir. Sıcaklık 54.5 dereceye kadar (130 F.) yükseldiği görülmüştür. Timbuktu İslamın yayılma döneminde alimlik konusunda en merkezi bölgeydi. Timbuktu’da 3 tane göze çarpan cami yer alır; Djinguereber, Sidi Yahya ve Sankore camileri. Ayrıca Timbuktu dünyanın en büyük antik el yazmalarına sahiptir.

Epoch Times 35 ülkede 20 ayrı dilde yayımlanmaktadır.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.