Hong Kong’da Üniversite Öğrencileri İsyan Etti

Hong Kong'da 10.000 öğrenci bir haftalık boykot başlattı (Pan Zaishu/Epoch Times)
Hong Kong’da 10.000 öğrenci bir haftalık boykot başlattı (Pan Zaishu/Epoch Times)

Pekin’in, Hong Kong’da yapılacak olan seçimleri kontrol etme girişimini protesto etmek amacıyla 25 üniversiteden 10.000 öğrenci bir haftalık boykot başlattı.

Pazartesi günü başlayan boykotta öğrenciler evrensel oy hakkını temsil eden beyaz bluz giydiler ve sarı kurdele taktılar. Eylemi başlatmak için, öğrenciler Hong Kong Çin Üniversitesi’nde bir araya geldiler.

Protestolar saat 14:00’de öğrencilerin yaptığı konuşmalar ile başladı. İnsan haklarını koruma ve öğrenci hareketi tarihçesi konulu dersler sunuldu. Saat 16:30 sıralarında toplam eylemci sayısı 13.000’e ulaştı.

31 Ağustos’ta Çin Komünist Partisi, Hong Kong’da 2017 yılında yapılacak olan seçimlere katılacak adayların Pekin tarafından belirleneceğini açıklamıştı. Hong Kong halkı bu kararın ardından sokaklara döküldü. Occupy Central kampanyası adı altında farklı gruplar birleşerek Çin hükümetini protesto etmeye başladı.

Pekin tarafından alınan karara göre, 1.200 kişiden oluşan elit bir komite 2017’de Hong Kong’da yapılacak valilik seçimlerinde yarışacak adayları belirleyecek. Hong Kong’da yaşayan herkes bu seçime katılabilecek ancak aday belirlemede nihai karar Çinli yetkililere ait olacak.

Öğrenciler, Pekin’in Hong Kong’da demokratik bir seçime izin vermemesine isyan etti.

Hong Kong Öğrenci Federasyonu başkanı Alex Chow okuduğu öğrenci deklarasyonunda: “Kimse bizim dışımızda, bizim kuşağın geleceğine son verme hakkına sahip değil. İtaatsizlik Hong Kong insanlarının geleceklerini kurtarmak için bir umuttur” dedi ve ekledi “Bu, Çin Komünist Partisi hükümetinin yanıtı için bir dönüm noktasıdır çünkü çok sayıda Hong Kong insanı vali atanmasında ÇKP’nin yönteminin haksız olduğuna inanıyor.”

Pekin’in seçim reformu konusunda aldığı karar, Hong Kong’un Yasama Konseyi’nin üçte ikisi tarafından desteklenmek zorunda. Bu oylamanın önümüzdeki yılın başlarında gerçekleşmesi bekleniyor.

Haberi hazırlayan: Lu Chen, The Epoch Times

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.