Hong Kong’daki Falun Gong Uygulayıcıları Risk Altında

Falun Gong uygulayıcıları 14 Mart 2002’de Hong Kong’daki Çin Halk Cumhuriyeti İrtibat Bürosunun hemen dışında tutuklandı. (Fotoğraf: Epoch Times)

Falun Gong uygulayıcılarına 21 yıldır suç örgütü muamelesi yapılıyor. 20 Temmuz 1999’da barışçıl meditasyon uygulamasına akıl almaz bir zulüm başlatıldı.

Çin’de Falun Gong uygulaması 21 yıldır suç sayılıyor. 20 Temmuz 1999’da,  barışçıl meditasyon uygulaması hareketine karşı akıl almaz bir zulüm başlatılmıştı.

20 Temmuz 1999’da Çin devleti Falun Gong meditasyon hareketine zulmetmeye başladı. 21 yıl sonra, Hong Kong’da yeni çıkarılan Ulusal Güvenlik Kanunu dolayısıyla, artık Hong Kong’daki Falun Gong uygulayıcılarının özgürlükleri de ciddi bir şekilde kısıtlanmış oldu. Birçok Falun Gong uygulayıcısı zulüm başladığından beri Hong Kong’u güvenli bir liman olarak seçmişti. Soykırım Tehdidi Altında Yaşayanların Halklarını Koruma Derneği’nden (GFBV) konuşmacı olarak katılan Hanno Schedler konu hakkında şöyle dedi: “‘Bir ülke – iki sistem ilkesi’ nedeniyle, Falun Gong yasaklı değildi’, fakat Ulusal Güvenlik Kanunu bu ilkeyi etkili bir şekilde sonlandırdı. Artık Pekin’deki merkezi hükümet, Falun Gong’u Hong Kong’da da suç sayabilecek. 

“20 Temmuz 1999’da Çin hükümeti Falun Gong uygulayıcılarının protestolarına kitlesel tutuklamalarla orantısız bir tepki verdi. 22 Temmuz 1999’da Başkan Jiang Zemin, Çin’deki meditasyon uygulamasına yasak getirdi. O zamandan beri Falun Gong uygulayıcıları Çinli yetkililer tarafından işkence, yasadışı organ ticareti ve cinayete maruz kaldılar.” 

30 Haziran 2020’de Pekin’deki bir mahkeme Kanada vatandaşı ve bir iş kadını olan, Sun Qian’ı Falun Gong’u uyguladığı için sekiz yıl hapse mahkum etti. Bu karar çıktığında ise,  kendisi üç yıldır hapishanede gözaltında tutuluyordu. Yetkililer onu Kanada vatandaşlığından vazgeçmeye zorladı. Akrabaları, hapishanede işkence gördüğünü bildirdi.

Uygulayıcılara Avrupa’da rahat yok.

Bavyera Eyalet Parlamentosunda Konfüçyüs Enstitüsü hakkında yapılan bir tartışmada, Almanya’da bile Falun Gong uygulayıcılarının Çin devletinin baskılarına maruz kaldıklarına dikkat çekildi. Çin hükümeti, sahip olduğu dünya çapındaki Konfüçyüs Enstitüsü çalışanlarının Falun Gong’u uygulamasını yasakladı. 

Bavyera eyalet yönetimi,  Bavyera’daki Konfüçyüs Enstitülerini doğrudan desteklemeye devam ediyor. Bavyera’lı SPD, Federal ve Avrupa İşleri Komitesi’nde bu konunun tartışılmasını talep etti. “Bavyera eyaleti, Falun Gong uygulayıcılarının Konfüçyüs Enstitülerinde de çalışabileceği garanti edilene kadar,  Konfüçyüs Enstitülerine verdiği desteği askıya almalıdır” dendi. 

Haber: Epoch Times

Çeviren: Evren Durmaz, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.