İBB’den ‘Bisiklet Kiralama’ Düzenlemesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) “Bisiklet Kiralama Yönergesi” ile Adalar’da bisiklet kiralamaya yeni düzenleme getirdi.

 İstanbul’un turizm merkezlerinden Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’dan oluşan Adalar ilçesinde ulaşım aracı olarak da kullanılan bisikletlerin kiralanması, İBB’nin getirdiği yeni düzenleme ile baştan sona değişti.

İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanarak yürürlüğe giren “Adalar İlçesi Bisiklet Kiralama Yönergesi”ne göre, artık Adalar’da “Bisiklet Kiralama Hizmet Lisansı” almayan hiçbir işletme kiralama hizmeti veremeyecek.

İBB tarafından belirlenen şartları taşıyan ve bisiklet başına yıllık kiralama lisans ücreti ödeyen işletmeler kiralama hizmeti verebilecek. Bu işletmeler, başka bir ticari faaliyet kolunu işgal edemeyecek.

Halihazırda Adalar’da kiralama hizmeti veren ve vermek isteyen tüm işletmeler koordinasyonunun ve denetiminin sağlanması amacıyla İBB’den “Bisiklet Kiralama Hizmet Lisansı” almak zorunda olacak.

Bisiklet Kiralama Hizmet Lisansı sahibi işletmeler, kiralama hizmeti sunan her bir bisiklet için bir yıl süre ile verilen işletmeye uygunluk belgesi alacak.

Korsan kiralamanın önüne geçmek için kiralamaya verilen her bisiklete “Bisiklet Kimlik İşareti” adlı karekod işareti getirilecek. Bisiklet kiralama hizmetinde kullanılan, çalışma belgesine sahip bisikletlerin üzerinde yer alan, dört rakamdan oluşan ve o rakamı belirten karekod ve benzeri dijital işaret İBB tarafından verilecek ruhsat olarak yapıştırılacak.

Tüm kiralamacılar mobil uygulama kullanmak zorunda olacak

Yetkilendirilen işletmeler tüm kiralamaları İBB tarafından hazırlanan bisiklet kiralama hizmetinde kullanılmak üzere elektronik ortamda oluşturulmuş özel mobil uygulama üzerinden yapabilecek. Bunun için işletmeler İBB’ye yıllık lisans ücreti ödeyecek.

Kiralama hizmeti yapan işletmeler kullanıcıların kiralamada kullandıkları kişisel bilgilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla İBB ile “Gizlilik Güvenliği Taahhütnamesi” imzalayacak.

Lisans 3 yıllığına alınacak

Yönergeyle İBB’ye belirlenmiş kurallara uymayan işletmelerin izinlerini iptal etme yetkisi getirildi.

Bisiklet Kiralama Hizmet Lisansı kullanım izni alan işletmelerin bu hakkını başka bir işletmeye kiralaması, devretmesi veya kullandırması da yasaklandı.

İBB, Bisiklet Kiralama Hizmet Lisansı sahibinden, verdiği hizmeti kamusal alanı kullanarak yerine getirmesi sebebiyle, hizmetin verilmesi sırasında oluşacak zararları tazmin etmesini isteyebilecek. Bu zararlar hizmetlerin kullanımı ile bağlantılı veya herhangi bir şekilde bunun sonucu olan kişisel yaralanma ve mal hasarı dahil görünür-görünmez riskler, doğrudan, dolaylı, tesadüfi, hususi, emsal niteliğinde, ceza gerektiren ve sonucu olan hasarları kapsayacak.

Lisansı 3 yıllığına alacak işletmeler, her yıl kiralama şartlarının yerine getirildiğine dair vizeleme işlemine tabi tutulacak.

Her işletmeye sahip olduğu metrekare başına bisiklet kiralama sınırı getirilirken, işletmeler kiraladığı her bir kiralık bisiklet için 1 yıllık çalışma belgesi düzenleyecek. Çalışma belgesi olmayan bisikletlerle kiralama hizmeti verilmeyecek.

Kiralama ücretlerini belirleme yetkisi İBB Meclisi’nde

Bisiklet Kiralama Hizmet Lisansı ücreti ve araç başı çalışma belgesi ücreti İBB Meclisi, Adalar’da kiralık bisiklet hizmeti verilecek toplam bisiklet sayısı ve kiralama ücret tarifesi UKOME tarafından belirlenecek.

Adalar’da elektrikli ya da elektrik destekli bisikletler kiralanamayacak.

Yönergede, kiralamada kullanılacak bisikletlere yönelik fiziksel özellikler belirlendi. Buna göre, kiralık bisikletler sadece sarı renkte olacak. Kiralık bisikletlerin 24, 26, 28, 27,5 ve 29 jant ölçüsüne, ön ve arka olmak üzere iki frene sahip olması gerekecek. Kiralık bisikletlerde park etmek için kullanılan yan dayama ayağı bulunacak.

Adalar’da bisiklet kullananlara yeni şartlar

Yönergede, Adalar’da bisiklet kiralamak isteyen vatandaşların uyacağı düzenlemelere de yer verildi.

Kiralık bisikletlerin işaret verme dışında, çift elle sürülmesi zorunlu olacak. Kullanıcı, kendi ve diğer kullanıcıların veya yayaların can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde kiralık bisiklet süremeyecek. Kullanıcı, bisiklete bağlı olarak herhangi bir ek kaykay, çekçek, oyuncak, araç kullanamayacak.

Bisikletlerin yarış amaçlı veya aynı anda birden fazla kişi tarafından kullanımı yasaklanırken, kiralık bisiklet kullanımı sırasında müzik dinlemek amacıyla kulaklık kullanılamayacak.

Kiralık bisikletler; yolcu, yük ve benzeri taşımacılık için ticari amaçla kullanılamayacak. Bisikletler, kullanımına kapatılmış yaya sokaklarda gerçekleştirilemeyecek.

Saat sınırı

Adalar’da 1 Nisan- 31 Ekim tarihleri arasında saat 21.00, 1 Kasım-31 Mart tarihleri arasında 19.00’dan sonra kiralama hizmeti verilemeyecek. Kiraya verilen bisikletler bu saatlerden önce teslim edilecek.

İşletmeler, bisikleti kiralayan kullanıcıları, kullanım sırasında oluşabilecek hasarlar için mobil uygulama üzerinden onayladıkları rıza metni hakkında sürüş öncesinde bilgilendirecek.

Bisiklet kiralamak isteyen vatandaşlara İstanbulkart ya da kredi kartı ile ödeme zorunluluğu getirilirken kiralama hizmeti de sadece mobil uygulama üzerinden yapılabilecek.

Yolculuk sonrasında kullanıcıya yolculuğun süresi, birim ücret tarifesi, tarih ve saat bilgilerini içeren elektronik fatura kesilecek.

İşletmeler, izin verilen çalışma alanı içinde yapılacak yolculukları kapsayan, oluşabilecek zararlar ile üçüncü kişilere verilebilecek zararlara karşı Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde faaliyet gösteren bir sigorta şirketi üzerinden sigorta yaptıracak.

Bir kişi en fazla 3 bisiklet kiralayabilecek

15 yaşını bitirmemiş olanlara bisiklet kiralanması yasaklanırken, bir adada kiralanan bisiklet diğer adalarda kullanılamayacak.

Kiralanmış bisikletlerde sürüş sırasında oluşan hasarlar kiralamayı yapan kullanıcının sorumluluğunda olacak. Bir kişi en fazla 3 bisiklet kiralayabilecek.

Kiralık bisiklet kullanımı sırasında alkollü içecek, uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisinde olunması veya kullanımı tespit edilmesi halinde cezai yaptırım uygulanacak.

Adadan diğer adaya bisikletle geçirilmesi halinde kullanıcıya günlük kiralama bedelinin 10 katı ceza kesilecek. Ayrıca kiralık bisiklet ile yolcu veya yük taşınması halinde kullanıcıya toplam sürüş bedelinin 10 katı ceza yazılacak.

Yönerge kapsamındaki denetimleri, İBB Trafik Zabıtası, İBB Belediye Zabıtası, İBB Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilen denetim birimleri ve Adalar Belediye Zabıtası yapacak.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.