İngiltere’de bir ilk: Çin Devletinin Gerçekleştirdiği Organize Yasadışı Organ Ticareti ile Mücadele Yasası Çıkarıltıldı

Falun Dafa Uygulayıcıları Çin’deki Yasa Dışı Organ Ticaretini Protesto Etti.
Fotoğraf: Benjamin Chasteen / The Epoch Times

Birleşik Krallık, Şubat 2021’de, “Medicines and Medical Devices Act 2021” (İlaç ve Tıbbi Cihazlar Yasası 2021) adlı bir yasa çıkarttı. Bu yasa ile, yasadışı organ ticareti kurbanlarının organlarının, yurtdışından İngiltere’ye girişinin önüne geçilmek isteniyor.

Medicines and Medical Devices Act 2021 yasası, Kraliçenin onayı geldikten sonra, 2021 Şubat’ta İngiltere’de kabul edildi.

Bu, İngiliz hükümetinin Çin Komünist Partisi (ÇKP) rejimi altında organ toplama suçlarına cevaben ilk yasa çıkarma eylemidir. Başlıca kurbanlar, geleneksel ve ruhsal bir qigong uygulaması olan Falun Gong‘un uygulayıcılarıdır.

Eylül 2020’de 40 İngiliz milletvekili, “İlaç ve Tıbbi Cihazlar Yasası”nda yapılan bu değişikliği destekledi. Bu değişiklik, insanlardan zorla çıkarılan organ ve dokuların İngiltere’ye girmesini engelleyecek.

Suç Ortaklığını Önleyin

Eski İngiliz ve Ulusal Sağlık Sisteminin eski başkanı Lord Philip Hunt, İngiliz tıp endüstrisinin, bu suça ortak olmaması için, Haziran 2020’de House of Lords’da (İngiliz Parlamentosu Üst Meclisi) bu başvuruyu başlatmıştı. 

“Birleşik Krallık, Çin’deki yasa dışı organ ticareti ile ilgili mücadeleye yönelik yasa çıkartmıştır ve bu bir ilk. Böylece Çin’e ve dünyanın geri kalanına, İngiltere’nin bu iğrenç suça müsamaha göstermeyeceğine dair güçlü bir sinyal vermiştir. “

12 Ocak tartışması sırasında, birçok Lord bu yasayı destekledi. Hem Lord Hunt hem de diğer milletvekilleri, China Tribunals’nın (bağımsız bir mahkeme) kararlarına atıfta bulundu.

Hunt, Birleşik Krallık hükümetini bu gerçekleri ciddiye alması için Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) baskı yapmaya çağırdı. 18 aylık bir soruşturmanın ardından, bağımsız komite, Haziran 2019’da, Çin’deki siyasi mahkumlardan izinsiz olarak, yani zorla ve devlet emriyle, iç organlarının geçmişte çıkartıldığını ve hala yasa dışı organ ticaretine kurban edildiğini saptadı.

Çin bağımsız komitesine Sir Geoffrey Nice QC başkanlık etti. Kendisi, daha önce eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç aleyhine Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde, savaş suçlarından suç duyurusunda bulunmuştu.

 WHO’ya Yönelik Eleştiri

Bu arada Lord Lawrence Collins, devam eden yasa dışı organ ticareti ile ilgili, gün geçtikçe artan kanıtlara rağmen, ÇKP’nin tüm iddiaları reddettiğine dikkat çekti. ÇKP, WHO’ya güveniyor ve onları beraat edeceğine inanıyor.

Collins, “WHO, Çin hükümetine ve Çin Komünist Partisine güveniyor, ÇKP’nin ise yasa dışı organ ticareti yoktur”, dediğine dikkat çekiyor.

Collins, “bu yasa değişikliği ile İngiltere, insanlığa karşı işlenen bu korkunç suça müsamahası olmadığını göstermiştir.” dedi.

“Çin halkını düşünüyoruz ve onlar için bir şeyler yapacağız, fakat bu Çin Komünist Partisinin işine gelmeyecektir.”


Barones Northover: “Komite, Çin’de insan organları ve dokuları ile ilgili bir pazarın olduğunu saptadı. Burada, kurbanlara işkence yapılyor ve hala hayattayken organları alınıyor. Bunun devlet destekli bir proje olduğunu tespit edildi. Bu kabul edilemez ve kesinlikle korkunç bir durumdur.”

Liverpool’dan Lord David Alton şunları söyledi: “21. yüzyılda böyle şeylerin olabilmesini aklım almıyor. Bu nedenle, bu koşullar altında mağdur edilen kişilerin sömürülmesini önlemek için tetikte olmalıyız ve elimizden geleni yapmalıyız. Pek çok muhalifin, buna avukatlar da dahil olmak üzere, Çin rejiminin aleyhine konuşanların tutuklandığını ve bazılarının kaybolduğunu biliyoruz ve o insanlardan ses soluk yok.” 

Ayrıca, Birleşik Krallık hükümetinin “insanların, bu şartlar altında alınan organları almak için, Çin’e seyahat eden insanlar” ile ilgili bir şeyler yapması gerektiğini vurguladı.

İspanya, Tayvan, İtalya ve İsrail de dahil olmak üzere bazı ülkeler, vatandaşlarının nakil için yurtdışına seyahat etmesini önlemek için çoktan yasalar çıkarmış bulunuyorlar.

Haber: Epoch Times

Çeviren: Evren Durmaz, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.