Kadın İş Türküleri Belgesel Oldu

“Kadınlar çalışır… Dünyanın her yerinde bu böyle.  Nüfusun yüzde 51’ini oluşturan kadınlar dünyadaki işlerin “dörtte üç”ünü yapıyorlar… Bunca çalışmaya karşılık aldıkları gelir oranı “onda bir”i geçmiyor, tapusunu edindikleri mülkiyet oranı ise yalnızca “yüzde bir”de kalıyor. Bu dünyasal bir gerçeklik… Türkiye’de de aynen geçerli olan haksız bir gerçeklik.  

Evet kadınlar çok çalışıyor, çok yoruluyor, genellikle çok sömürülüyor… Ancak direndikleri, hiçbir acının altında ezilmemek için gayret ettikleri, yaşama sevinçlerini kaybetmedikleri de bir başka gerçek.  

Direniş silahlarının başında elbet emekleri var, ve bir de dillerinden düşürmedikleri şarkıları diyebiliriz…”

Yönetmen Filiz Bingölçe’nin çektiği “Kadın iş Türküleri” belgeselinde Türkiye’nin Ankara, Adana, Rize, Trabzon, Artvin, Çanakkale, Balıkesir, Konya, Mersin, Muğla, Antalya, Kars, Ardahan, Burdur, Afyon, Kastamonu, Kayseri, Samsun ve Giresun illerinde çalışan 42 kadın yer alıyor.

Kadın İş Türküleri, ülkemizde, tarım, hayvancılık ve atölye tipi küçük işletmelerde emek harcayan kadınların çalışırken söylediği mani ve deyişlerden oluşuyor.

Bu türküler, kadınların alın terini ve çalışma zmini, güç ve yeteneklerinin biçim ve boyutlarını gösterdiği kadar onların özlemleri ve hayallerini, direnişlerini, isyanlarını, kaygılarını, umutlarını, kavga ve mücadelelerini  de aktarıyor.

Orijinal Adı: Kadın İş Türküleri 
İngilizce Adı: Women’s Work Songs
Uzunluğu:  30’(DigiBeta),
Dili:  Türkçe (İngilizce Altyazılı)
Çekim Formatı: MiniDV 
Gösterim Formatı: DV(color)
Ses: Mono
Ekran Boyutu: 4:3(DigiBeta)
Yönetmen:  Filiz Bingölçe
Yapımcı:  Filiz Bingölçe
Yapım Yardımcısı:  Ahmet Bingölçe
Fotoğraflar:  Filiz Bingölçe
Araştırma:  Filiz Bingölçe
Montaj: Kıymet Akbelen
Yönetmen Yardımcısı: Şükran Ilgın
Ses:  Filiz Bingölçe, Şükran Ilgın  

Belgeseldeki Kadınlar; Görünme Sırasına Göre:

Fadime Şengör, Emine Ulupınar, Müberra Karlı, Feride Aker, Elif Yılmaz, Ülkü Yılmaz, Şerife Yılmaz, Fatma Genç, Ayşe Genç, Hatice Hurma, Arife Besili, Mukaddes Kütük, Sultan Özdemir, Fatma Özdemir, Melek Kaşıkçı, İfakat Kaşıkçı, Fatma Nazik, Fatma Yozgat, Kezban Güngör, Aynur Uzunboy, Hasibe Can, Emriye Aydın, Müzeyyen Orman, Emine Yazıcılar, Hanife Gürel, Tombul Bozkaya, Kızhanım Sarıçayır, Leyla Yarıcı, Hatice Gençoğlu, Radiye İşçioğlu, Nazime Karcı, Elif Akbaş, Fatma Menekşe, Dudu Alatekin, Nursel Baskın, Gülbahar Türemen

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.