Kanada Parlamentosu Çin’deki Organ Toplama Uygulamasına ‘Hayır’ Dedi

Çin’deki devlet yaptırımı ile gerçekleştirilen organ toplama uygulaması üzerine parlamento da düzenlenen oturuma sekiz milletvekili katıldı.

Kanada Parlamentosu’nda, Çin’deki devlet yaptırımı ile gerçekleştirilen organ toplama uygulaması üzerine  düzenlenen oturuma sekiz milletvekili katıldı.

Kanada Parlamentosu insan hakları alt komitesi başkanı Scott Reid, 21 Ekim’de düzenlenen oturumda “Hiç kimse sorunun doğasından ya da boyutundan şüphe edemez” dedi.

Parlamentonun Liberal Üyesi (milletvekili) Irwin Cotler, Çin’deki organ toplama uygulamasının devlet onaylı ve “Çin toplumunun en savunmasız kesimine karşı işlenen insanlığa karşı suç” olduğunu vurguladı.

Cotler, mevzuat ve kamu bilinci dahil olmak üzere çoklu bir yaklaşımla bu suçun durdurulmak zorunda olduğunu söyledi. “Eğer zamanında harekete geçmezsek bu suça ortak oluruz, dolayısıyla burada parlamenterler, hükümet ve sivil toplum olarak hepimiz Çin’den hesap sormaktan sorumluyuz” diye ekledi.

Ottawa’daki Kanada Parlamentosunda düzenlenen oturumun ev sahipliğini Soctt Reid yaptı. Oturuma yedi milletvekili katıldı. Zorla Organ Toplamaya Karşı Doktorlar Kuruluşu (DAFOH) temsilcisi Damon Noto ve gazeteci Ethan Gutmann da konuyla ilgili konuştu.

Milletvekili Tyrone Benskin, “Bugün anlatılanlar, Çin’deki organ toplama uygulaması ile ilgili farkındalığımız açısından bir dönüm noktası oldu” dedi. Başlangıçta kabul etmekte zorlandığı organ toplama uygulaması hakkında artık hiç kuşkusunun kalmadığını söyledi. Kanada’nın organ turizmini durdurmak ve Kanadalıların organ için Çin’e seyahat etmelerini engellemeye yönelik hemen harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Milletvekili Wayne Marston, Falun Gong uygulayıcılarını ve toplantıdaki iki insan hakları avukatını -David Matas ve eski Kanadalı diplomat David Kilgour- dinledikten sonra konuyla ilgili derinlemesine bilgi kazandığını söyledi. “Anlattığınız şeylerin hepsi o kadar önemli ki, bugün burada tanık olduklarımdan gerçekten çok memnunum” dedi.

Falun Gong Uygulayıcıları Ana Hedeftir

Dr. Noto’ya göre, Çin’deki organ nakillerinin sayısı 1999 yılında sadece birkaç bin iken, 2004 yılında birkaç yüz bine fırlamıştır. Aynı şey nakil merkezleri için de geçerlidir. Çin hastaneleri iki hafta içinde eşleşen organ bulmayı garanti eden ve nakil ameliyatları için randevuların önceden yapılabileceğini belirten reklamlar vermekteler.

Dr. Noto, bazı hastanelerin “üstün sonuçlar” ve organların çıkarılması öncesinde “donörler” üzerinde testler yapıldığını iddia ettiklerini söyledi.

Noto, idam mahkûmlarının sayısının her yıl 2.000 ile 5.000 arasında değiştiğini, oysa bu rakamın Çin’deki devasa organ kaynaklarını açıklayamadığını söyledi. Tek olasılık Çin’de canlı organ havuzunun var olmasıdır. Elde edilen kanıtlar, sağlıklı ve temiz alışkanlıkları ile bilinen Falun Gong uygulayıcılarının ana hedef olduğu gerçeğine işaret etmektedir. Falun Gong’a karşı ülke çapında yürütülen zulümde, organ suçuna karışanların yargı tehdidi olmadan bu suçu işlemeleri mümkündür.

Ethan Gutmann da Katliam (The Slaughter) adlı yayınladığı son kitabında bu bulguları paylaştı. Geçtiğimiz günlerde görevlerinden alınan Bo Xilai ve Wang Lijun dâhil ÇKP yetkililerinin, bugün halen devam etmekte olan bu suça katıldıklarını söyledi.

Oturuma, Milletvekilleri David Sweet, Nina Grewal, Gary Ralph Schellenberger ve Judy Sgro da katıldı.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.