Kimerik İnsanlar

Fot: goldenblog.net

Adam suçludur. Fakat polis bunu ispat edememektedir. Çünkü DNA analizleri birbirini tutmamaktadır. O sırada profesörün aklına kimerik analiz yapmak gelir. Adamdan alınan kan örneği ile  olay yerindeki kan karşılaştırılınca aynı DNA ya sahip olduğu bulunur. Daha önceki analiz, adamın diş fırçasından alınan DNA örneği olduğu için tükrük ve kan DNA ları birbirini tutmamıştır. Eğer profesörün aklına kimera gelmeseydi  doğru bir sonuç alınamayacak suçlu saptanamayacaktı.

Kimera nedir ? Kimler kimerik insanlardır? Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmak kimerik insanların artmasına sebep olabilir mi? Kimerik olmanın ne gibi sakıncaları vardır?

Mitolojide kimera deyince akla başı aslan gövdesi keçi , başı kurt gövdesi at gibi yaratıklar gelir.

Kimera genetik olarak farklı hücrelerin aynı vücutta bulunması durumudur. Kimeralar ayrı ayrı döllenmiş yumurtanın hamileliğin erken dönemlerinde birleşmesi sonucu oluşur.Her hücre topluluğu kendi genetik özelliklerini korur. Sonuçta tek vücutta farklı kimlikler oluşur . Bu farklı resimlerin birleşmesi gibidir.  İkiz başlayan hamileliğin, erken dönemlerde tek yumurtaya dönüşerek tek doğum olmasıdır.

Bilim bu güne kadar her insanda tek bir DNA nın olduğundan bahsetmiştir. Başka bir çok konuda olduğu gibi bu durum kesin gerçek olmamakla birlikte halen kimlik tespiti için yapılan testlerde tek DNA olgusuna göre hareket edilmekte ;kimera olgusuna çok az yer verilmektedir.

Kimerik insanlarda deri ile kanın DNA sı birbirini tutmaz. Farklı dokular farklı DNAlara sahip olur. Birleşen embriyolar aynı cinsiyette ise sorun olmayabilir; fakat farklı cinsiyette embriyolar birleşmişse çift cinsiyetlilik olabilir. Kan grubu uyuşmazlığı ,deri ve gözlerde lekeler olabilir.

2003 yılında New Scientist dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre kimera vakalarının 30 ila 40 olduğu bildirilmiştir. Fakat son yıllarda artan tüp bebek uygulamalarıyla kimerik vakaların sayısının  çok daha fazla artmış olabileceği tahmin edilmektedir.

Anne baba tespiti sırasında da eğer kimerik bir durum varsa sadece DNA testi ile sağlıklı bir sonuç alınamayabilir.

Sonuç olarak biz vücudumuzda kaç canlının DNA sını taşıdığımızı bilmiyor olabiliriz.

KAYNAK:

http://www.ilimsel.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7209

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.