Kırklarelindeki Kutsal Alan : Oppidum

Arkeolog Ufuk Baş Arığ , 17 yıl boyunca yaptığı çalışmalar sonucunda kurulması planlanan ‘Arkeopark Projesi‘ gerçekleştiğinde burasının  Avrupa’nın ve Balkanların en büyük Megalitik Merkezi olacağını belirtti. Habertürk’te Bilinmeyen programında konuşan Arığ bu kadar büyük bir  projenin kamusal destek olmadan yapılmasının söz konusunu olmadığını bu nedenle   valilik ve Vize belediye başkanı Selçuk Yılmaz’ın  destekleriyle Istrancalar Bölgesi Vize Oppidum (Kutsal kale yerleşimi) ve Megalitik Kutsal Alanlar Projesi gerçekleştirileceğini belirtti.  Istrancaların bu bölgesinin doğa, kültür ve arkeoloji  turizmi  açısından çok  önemli bir potansiyeli olduğunu söyleyen Arığ bölgedeki kutsal kale (Oppidum) ve 14  Megalitik Kutsal Alan ın birlikte ele alınıp çalışması yapılması gereken bir bütün olduğunu belirtti.

Arkeolog Ufuk Baş Arığ , 17 yıl boyunca yaptığı çalışmalar sonucunda kurulması planlanan ‘Arkeopark Projesi‘ gerçekleştiğinde burasının  Avrupa’nın ve Balkanların en büyük Megalitik Merkezi olacağını belirtti.

Ufuk Baş Arığ  Ekim ayında İstanbul’da yapılan  yapılan  tanıtım toplantısında şunları söyledi:

Açılış günlerinde, özel stantlarda çocuk ve gençlere seramik- takı- deri takı- sepet örme , metal çalışmaları gibi etkinlikler, Romanya’lı akademisyen arkeologlardan oluşan bir canlandırma grubu olan Terra Dacica Aeterna Grubu’nun üyeleri tarafından öğretilecek. Tarihi dönemin giysi ve takıları, ahşaptan yapılmış silahları boyanarak, ve turistik eşyalara dönüştürülmüş olarak ve ayrıca sanatsal el becerileri çok iyi olan Vize’ye ve Oppidum’a en yakın köy olan Akpınar Köyü hanımları ve beylerinin   ürettikleri ürünler standlarda satılacaktır. Her yıl festivaller ve etkinlikler, şenlikler, konserler, folklor şenlikleri, okçuluk bayramları, sergiler, Balkanların geleneği olan yemek şenlikleri ve davet edilecek olan yabancı ve yerli gruplar; bölgeye çok büyük boyutlarda turist getirecek.

BÜYÜK KUTSAL MERKEZDE BULUŞMA ŞENLİĞİ

Kırklarelin’deki kutsal alan optimum’dan bir kare


Bölgede turizmi güçlendirecek çok önemli tarihsel ve kültürel miras varlığını kullanarak ve devamlı olarak yenilikler katarak; orman yürüyüş parkurları açarak, Oppidum Şenlikleri, Kutsal Alanlar Şenlikleri, Balkanlar ve Avrupa’da yaşayan tüm Trakya kökenli halklar için ”BÜYÜK KUTSAL MERKEZDE BULUŞMA ŞENLİĞİ” ve bunlar gibi pek çoğu ile bu bölge Avrupa ve dünya turizminde bölgesel farklılık yaratarak çok önemli bir kültürlerarası buluşma merkezi olacaktır.

Istrancalar Bölgesi ve Vize bölge köylerinde, geliştirici, farkındalık yaratıcı, eğitici, etkinlikler, girişimcilik kursları verilecek ve zaten el becerisi, yöresel kültürü olan köylü hanımlar ve özellikle gençler için çalışma alanları yaratılacaktır. Vize ve Istrancalar Bölgesinde, turizm hareketliliğini arttıracak olan projemiz, tarih, kültür ve doğa turizmi ön plana çıkararak, pek çok iş koluna yeni iş imkânları yaratacak, atölyelerde yetişenler biz turizm için çalışıyoruz sloganıyla daha cesur ve yardım gördüklerini bilmenin verdiği güvenle büyük ataklar yapacaklardır. Oppidum ve Kutsal Alanlar, bu bölgede bir bütündürler ve ARKEOPARK kapsamında, birlikte değerlendirilerek, Vize’yi evrensel bir boyuta taşıyacaklardır.”

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.