Komünist Çin, Amerikan Sırlarını Nasıl Çalıyor ve ABD Güvenliğini Nasıl Tehdit Ediyor

20 Aralık 2019’da düzenlenen basın toplantısında ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), komünist Çin’den iki hacker hakkında kovuşturma başlatıldığını duyurmuştu. DOJ’ye göre onlar, Çin rejiminin Devlet Güvenlik Bakanlığı’na (MSS) bağlı olan saldırı birimi APT10’un üyeleriydi.

Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS), Çin’in tek resmi istihbarat teşkilatıdır ve komünist Çin casusluğunun uzun tarihi göz önüne alındığında nispeten yenidir. 1983 yılında Kamu Güvenliği Bakanlığı’nın eski Siyasi Güvenlik Departmanı (MPS, Çin’in polis gücü), Soruşturma Departmanı veya Merkezi Soruşturma Departmanı (CID) ve diğer istihbarat kurumlarının birleşmesiyle kurulmuştur.

MSS’nin kurulmasının ardından, MPS Siyasi Güvenlik Departmanı, kademeli bir geri dönüşün başladığı 1989 Tiananmen Meydanı Katliamı sonrasına kadar büyük ölçüde yetersiz kalmış ve yetersiz finanse edilmişti.

ÇKP, 1999 yılında Falun Gong manevi uygulamasına zulmetmeye başladığında işler değişti.

Siyasi Güvenlik Departmanı, Çince’de Guobao olarak kısaltılan Yurtiçi Güvenlik Bürosu (DSB) olarak yeniden adlandırıldı. Hızlı yayılmanın ardından, Guobao, sadece Falun Gong taraftarlarına değil, Çin’deki her türlü muhalefet ve dini inanca yönelik zulümdeki rolüyle ünlendi.

MSS ve MPS, birbirleriyle bağlantılı olarak farklı roller üstlenirler. Yabancı ülkeleri içeren operasyonlar MSS’nin alanıdır, DSB ise Çin sınırları içinde karşılaştırılabilir görevleri yerine getirir.

MSS ve Amerika Birleşik Devletleri

1985 yılında, MSS’nin kuruluşundan iki yıl sonra, eski bakanlık yardımcısı Yu Qiangsheng Amerika Birleşik Devletleri’ne sığındı. Ortaya çıkardığı bilgi, ünlü Çinli casus Larry Wu-Tai Chin’in tutuklanmasına ve intihar etmesine neden oldu.

Yu Qiangsheng, eski Politbüro Daimi Komite üyesi ve 2012’den 2018’e kadar Komünist Parti’nin dördüncü en yüksek dereceli adamı olan Yu Zhengsheng’in ağabeyiydi.

Kaçtığından beri, MSS Amerikalılarla barışık görünüyordu, en azından şimdiye kadar daha fazla skandal halka açıklanmadı. DOJ, Çin casusu Ji Chaoqun’u, Belçika’dan iade edilen idarecisi Xu Yanjun’u ve diğer birkaç ajanı yargıladı. MSS, kamu spotuna yeniden girdi.

Bu üç davadaki sanıkların tamamı, MSS’nin bölgesel bir kolu olan Çin’in Jiangsu Eyaletinin (JSSD) Devlet Güvenlik Departmanındandı. Hepsi Amerikan havacılık teknolojisi ile bağlantılı departmanları ve tarafları hedef aldı.

Bu üç vaka, Partinin çeşitli istihbarat departmanlarının aynı hedefe ulaşmak için farklı yollarla nasıl işbirliği yaptığını göstermektedir. Amerikan havacılık teknolojisini çalmak, açıkça Jiangsu şubesinin görevidir. JSSD, görevini yerine getirmek için, aracılar gibi geleneksel casusluk uygulamaları, gizli bilgilerin doğrudan alınması için uzmanları işe alma ve hackleme dahil olmak üzere çeşitli yöntemler kullandı.

Dikkat çekici olan, tutuklanan üç kişinin Çin bölgesel istihbarat departmanları tarafından yurtdışına gönderilen casuslar olması, ki, bu da sadece ulusal düzeydeki MSS’nin denizaşırı casusluk yapmadığını gösteriyor.

Askeri İstihbarat

2014 yılında Amerika Birleşik Devletleri, bir kişinin veya grubun bir ağa yetkisiz erişim elde ettiği ve orada tespit edilmeden kaldığı, gizli bir bilgisayar ağı saldırısı olan gelişmiş kalıcı tehdit (APT) sıralamasında birinci sırada yer alan, bir hacker grubu olan APT1’e ait beş Çinli askeri hacker’ı yargıladı. .

Burada önemli olan, Komünist Partinin askeri istihbarat gücüdür ve köklerini ÇKP’nin Kızıl Ordusunun iç savaşla savaştığı günlere kadar götürür. Askeri sistem reformundan önce, esas olarak Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Genelkurmay Dairesi’nin (GSD) İkinci ve Üçüncü bölümlerinden oluşuyordu. GSD’nin İkinci Departmanı geleneksel casusluktan sorumluydu; Askeri reformların ardından, Merkez Askeri Komisyon Müşterek Kurmay Dairesinin İstihbarat Bürosu oldu.

ABD yargısı tarafından yargılanan beş bilgisayar hacker’ı, GSD’nin Şangay’daki Üçüncü Departmanının eski İkinci Bürosuna aitti. Reformlardan sonra, Üçüncü Bölüm (Teknik Araştırma) ve Dördüncü Bölüm (Elektronik Karşı Tedbirlerin Radar Bölümü), PLA Stratejik Destek Gücünün (PLASSF veya SSF) Ağ Sistemi Bölümü ile birleştirildi. Reform yapılan departman, siber savaştan ve istihbarat toplamaktan sorumludur.

Zulmü Kolaylaştırmak İçin Bir Casusluk Altyapısı Oluşturmak

ÇKP, aynı zamanda istihbarat çalışması yapan bazı geleneksel olmayan istihbarat teşkilatlarına sahiptir. Örneğin, kamu güvenliği yetkilileri başlangıçta Çin içindeki baskıya odaklandı. 1999 yılında Falun Gong’a karşı zulümden sonra, en az dokuz eyalet ve belediye kamu güvenliği departmanına, Falun Gong hakkında bilgi toplamak amacıyla diğer ülkelere ajan gönderme yetkisi verildi.

ÇKP için istihbarat toplayan Falun Gong karşıtı kampanyayla ilgili bir başka organizasyon 610 Ofisi’dir.

7 Haziran 1999’da, o zamanki ÇKP Genel Sekreteri Jiang Zemin, politbüro toplantısında, Partinin Falun Gong ile Başa Çıkmak için bir Merkezi Öncü Grup kuracağını söyledi. Gayri resmi olarak, bu organizasyon, oluşturulduğu tarihten üç gün sonra 10 Haziran’da 610 Ofisi olarak adlandırılır.

Çin yasalarının kapsamı dışında faaliyet gösteren 610 Ofisi, Falun Gong taraftarlarına karşı yürütülen zulümdeki rolü nedeniyle kötü bir şöhrete sahip olsa da, küresel erişimi tam olarak anlaşılmamıştır. Dünya çapındaki Falun Gong uygulayıcılarını gözetleyecek kanallar kuran 610 Ofisinin, denizaşırı istihbarat için geniş bir ağ yerleştirdiğini bilen çok az kişi var.

Pekin Olimpiyatları’ndan önce Fransız araştırmacı muhabir Roger Faligot, ‘Mao’dan Olimpiyat Oyunlarına Çin Gizli Servisi’ adlı kitabını yayınladı. Yazar, birçok ülkeden uzmanlar, Çinli sığınmacılar ve çeşitli ülkelerdeki karşı istihbarat ajansları ile röportaj yaptı. Kitap, özellikle Merkezi Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu’nun (PLAC veya ÇKP’nin en güçlü örgütlerinden biri olan Zhengfawei) katı eski sekreteri ve 610 Ofisi’nin yöneticisi Luo Gan yönetiminde, 610 Ofisi’nden casusların Tayvan’ın sözde ‘beş zehiri’ olan Bağımsızlık, Tibet ve Sincan aktivizmi, Falun Gong ve Çin demokrasi hareketi ile savaşmak için nasıl gönderildiğini açıklıyor.

Almanya’nın karşı istihbarat teşkilatı, 610 ofisinin Almanya’daki Falun Gong uygulayıcılarının faaliyetlerini izlemek için casusları işe aldığını da keşfetti. 610 Ofisi’nin Çinli muhaliflere saldırmak gibi özel bir amacı olsa da, oluşturduğu kaynaklar diğer istihbarat türleri için yeniden inşa edilebilir.

Birleşik Cephe ‘Kitle İstihbaratı’

İstihbarat işlevlerini yerine getiren diğer bir organizasyon ÇKP’nin Birleşik Cephesidir. MSS ve PLA istihbarat departmanları gibi profesyonel istihbarat teşkilatlarının aksine, Birleşik Cephe bilgi toplamak ve geniş bir yelpazeyi kapsayan kitle hareketleri yoluyla bir tür istihbarat operasyonu yürütmek için amatör veya profesyonel olmayan ajanları kullanır.

United Front çalışmasının ana yöntemi, belirli hedefleri belirlemek ve ilişkiler kurmaktır. Bir hedef arkadaş olduğunda, erkek ya da kadın, o, ÇKP’nin siyasi çıkarlarını temsil etmek üzere seçilebilir. Hedef ayrıca, profesyonel casuslar için bilgi toplamak veya doğrudan Birleşik Cephe üzerinden bilgi sağlamak için bir kanal haline gelebilir.

Birleşik Cephe faaliyetleri, misyonunun nispeten belirsiz olduğu geniş bir alanı kapsamaktadır. Genel görevi, yerel siyaset, iş dünyası, akademi ve benzeri alanlardaki bireyleri ve kurumları manipüle ederek başka bir ülkenin içişlerine müdahale etmek için ilişkiler kurmaktır. Birçok gayri resmi ve gevşek bağlantılı operatör kullanarak, bir kitle hareketinin özelliklerini alır. Bu da karşı istihbarat teşkilatlarının Birleşik Cephe’nin oluşturduğu tehditle başa çıkmalarını zorlaştırıyor.

Bu operasyonların merkezinde, bazı Batılı uzmanların gerçek bir istihbarat teşkilatı olarak gördükleri ÇKP Merkez Komitesi’nin (UFWD) Birleşik Cephe Çalışma Departmanı bulunmaktadır. Birleşik Cephe ile bağlantılı olan Bin Yetenek Programı gibi bazı kuruluşlar, bilim adamlarını ve diğer yüksek değerli kişileri Çin’de çalışmak üzere işe alırken Amerika Birleşik Devletleri’nden fikri mülkiyet hırsızlığına yardım ediyor.

Örneğin, 20 Aralık’ta Oklahoma’da tutuklanan Hongjin Tan muhtemelen bu kategoriye giriyor. Başsavcı Yardımcısı Demers, “Hongjin Tan’ın, kendisine istihdam teklif edilen Çinli bir şirketin yararına kullanmak üzere, ABD merkezli petrol şirketi işvereninden, 1 milyar dolardan fazla değerindeki bir ürünle ilgili ticari sırları çaldığı iddia ediliyor.” dedi.

Başka bir tipik durum da, Çin Bilim Adamları ve Mühendisler Derneği (ACSE) eski başkanı Yang Chunlai’dir. ACSE 1992 yılında Chicago’da kuruldu ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 20’den fazla eyalette üyeleri vardır. Mayıs 2006 sonunda Yang, Pekin’de Devlet Konseyi (OCAO) Denizaşırı Çin İşleri Ofisi tarafından düzenlenen “Denizaşırı Çin Derneklerinden Sorumlu Genç ve Orta Yaşlı Çinli Kişiler Çalışma Çalıştayı’nın üçüncü yılına” katıldı.

OCAO, Çin Devlet Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Birleşik Cephe’nin bir şubesidir. 2018 kurumsal reformunda, açıkça UFWD’ye devredildi. Yang 2007’de OCAO tarafından düzenlenen 4. Dünya Denizaşırı Çin Birliği Konferansında ‘ülkeye hizmet etmek için Çin’e geri dönmenin gerekli olmadığını’ söyledi.

“Şu anda 1.500 kayıtlı üyemiz var ve yaklaşık üçte biri Amerikan vatandaşlığına sahip. Arkadaşlar ve aile üyeleri arasındaki bağlantı aracılığıyla, 500 oyu etkileyebileceğimizi tahmin ediyoruz. ‘ Yang’ın kendisi de OCAO’nun Denizaşırı Uzman Danışma Komitesinin bir üyesiydi ve Birleşik Cephe çalışmalarıyla bağlantısını gösteriyordu.

1 Temmuz 2011’de Yang, bir hafta sonrası için  Çin’e bilet satın aldığında FBI tarafından tutuklandı. 11 yıldır çalıştığı Chicago Ticaret Borsası’ndan (CME) ticari sırları çalma suçunu kabul etti. O Çinli şirket, Zhangjiakou Kimya ve Elektronik Emtia Borsası ile işbirliği yapmayı planlıyordu.

Başlangıçta, hırsızlığının CME’de 50 milyon dolarlık bir kayba neden olabileceği tahmin ediliyordu. Sonunda yargıç, ilk tahmini kaybın çok yüksek olduğu gerekçesiyle ve Yang’ın Çin toplumu da dahil olmak üzere topluma uzun vadeli olduğu varsayılan katkıları nedeniyle daha yumuşak bir karar verdi.

Aslında, Birleşik Cephe’nin bir temsilcisi olarak Yang’ın Çin toplumuna hizmet etme amacı yalnızca Komünist Parti için istihbarat ve siyasi varlıklar inşa etmekti.

Yazan: Heng He, Epoch Times

Çeviri: Tijen Aykut Çorbacı, Epoch Times Türkiye

*Bu makalede ifade edilen görüşler yazarın görüşleridir ve The Epoch Times’ın görüşlerini yansıtmamaktadır.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.