Mersin’de Dikkat Çeken Bir Dövme Stüdyosu

Mersin’de kısa bir zaman önce açılan Angel Tattoo stüdyo gençlerin rağbet ettiği stüdyolardan biri haline geldi. Stüdyonun genç patronu Ercan Biricik kuzeni Erkan Sirkeci ile birlikte iyi işlere imza atıyor. Şimdi sizlere yaptığımız söyleşiden kısa bir kesit sunuyoruz.

ET: Merhaba. Bizlere birazcık  kendinden ve stüdyondan birazcık bahsedebilir misin?

Ercan Biricik: 1979 yılında Frankfurt’ta doğdum fakat uzun yıllardır Mersin’de yaşıyorum. Evliyim ve bir çocuğum var.

1380042_360365930764716_1797581000_n
Angel Tattoo Stüdyo – Fotograf / The Epochtimes

ET: Bu mesleğe ilk olarak nasıl başladın ya da kendinde bu yeteneğin olduğunu ilk defa ne zamanlar hissetin?

Ercan Biricik: Uzun yıllar önce el yapımı makinalarla evde bir arkadaşımla amatörce çalışmaya ve öğrenmeye koyulmuştuk. O dönemler çok genç ve çok heyecanlıydık ve öğrenmeye çalışıyorduk. Kendimde bu yeteneğin olduğunu hissettim ve bunu bir meslek haline dönüştürmeye karar verdim. İlk olarak Marmaris’te Harry’s Bikers Store isimli bir stüdyoda çalıştım ve deneyim kazanmaya başladım.

ET: Dövme sanatı dünyada hızla gelişiyor ve Türkiye’de de artık çok iyi dövme sanatçıları var, özellikle İstanbul’da. İzmir, Ankara ve Eskişehir gibi şehirlerden de iyi dövmeciler çıkıyor artık. Peki Mersinde durum nasıl? Gençlerin vücut boyama sanatına karşı olan yaklaşımları ne şekilde?

Ercan Biricik: Ben turizm bölgelerinde bir süre çalıştıktan ve deneyim kazandıktan sonra bütün bu deneyimleri Mersin’de kullanmak istedim. Mersinde bu konuda boşluklar olduğunu düşündüm ve kendime de güveniyordum. Üstelik gençlerde dövme konusunda bir heyecan olduğunu gördüm. Benim yaşamak ve düzen kurmak istediğim bir şehir olduğu için burada küçük bir stüdyo açmaya karar verdim.

IMG_2318
Ercan Biricik Mersinde açtığı stüdyo ile gençlerin beğenisini kazanıyor. Fotograf / The Epochtimes

ET: Bu meslekle ilgili düşüncelerin neler? Kendini bu işte geliştirmeye devam etmek istiyor musun?

Ercan biricik: Öncelikle bu meslekle ilgili önyargıları ortadan kaldırmak istiyorum. Bu mesleğin özel bir meslek olduğunu düşünüyorum ve tabiî k ilerlemek ve yeni teknikler öğrenmek istiyorum. Bu bir sanat dalı olduğu için bir sınırı yok ve ben de sınırlarımı mümkün olduğunca ilerletmek istiyorum. Örneğin son zamanlarda Etnik ve yöresel motifler üzerine özellikle yoğunlaşmayı düşünüyorum..

ET: Dövme günümüzde modanın bir parçası haline gelmiş durumda. İnsanlar vücutlarında taşıdıkları güzel dövmeleri artık bir kıyafet gibi ya da bir aksesuar gibi görüyorlar. Artık uluslar arası Tattoo festivalleri ve yarışmaları düzenleniyor, ödüller veriliyor.

Ercan Biricik: Evet, aslında doğru zaman olduğunu düşündüğümde ben de bu festivallerden birine katılmak istiyorum. Bu festivallerden öğrenebileceğimiz çok şey var. Daha fazla insana ulaşabilmek ve kendini gösterebilmek için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu festivallere stüdyo olarak katılıp standınızı açabiliyorsunuz ve özgür bir çalışma alanına sahip oluyorsunuz. Bu festivallerde amaç derece elde etmek değil sadece sanatımın daha çok insan ulaşabilmesini ve yeni bir şeyler öğrenebilmeyi amaçlayarak katılmak isterim.

1465165_378784602256182_844171708_n
Stüdyo boya kalitesinden ve hijyen koşullarından ödün vermiyor. Stüdyoya girdiğinizde temiz bir ortam ile karşılaşıyorsunuz. Fotograf / The Epochtimes

ET: Peki senin dövme konusunda müşterilerini yönlendirme gibi bir alışkanlığın var mı? Bazen dövme yaptırmayı çok isteyen fakat ne yaptıracağını bilmeyen insanlar oluyor.

Ercan biricik:  Evet elimden geldiğince yönlendirmeye ve tecrübelerimi aktarmaya çalışıyorum. Angel Tattoo stüdyo olarak, sadece parayı düşünerek müşterilerimize yaklaşmıyoruz. Bunun bir sanat olduğunu ve estetik kaygılarımızın olduğunu da belirtiyoruz. Bazen çok aceleci olmamalarını telkin ediyoruz.Bugüne kadar  dünyanın birçok bölgesinden insana dövme yaptığım için, kendi imzamın bir nevi ortalıkta dolaştığının farkındayım ve bu yüzden de doğru ve estetik dövmeler yapmaya çalışıyorum.

ET: Bu arada senin hijyene ve boya kalitesine de oldukça önem verdiğini görüyoruz.

Ercan Biricik: Evet bu konu Angel Tattoo için çok önemli ve odaklandığımız konulardan bir tanesi. Yaptığınız işin kaliteli olması için her türlü malzeme kalitesini yüksek bir standartta tutmanız gerekiyor. Örneğin İntenze gibi kendisini ispatlamış boyalar kullanıyoruz çünkü müşteri memnuniyeti ve bizim kendimizi rahat hissetmemiz için bu çok önemli.

IMG_2326
Fotograf / The Epochtimes

ET: Sevdiğin bir tarz var mı? Ya da geliştirmek istediğin bir stil?

Ercan Biricik: Geleneksel tarzdaki motifleri yapmaktan hoşlanıyorum, gotik çalışmalardan da hoşlanıyorum  fakat kendimi sadece tek bir tarz ile sınırlamak istemiyorum ve her türden dövme çalışıyorum. Örneğin son zamanlarda watercdolor tarzında çalışmalar da yapıyorum ve bu süreç içerisinde kendimi diğer tarzlarda da geliştiriyorum.

ET: Mersinde genelde renkli mi yoksa siyah beyaz dövmeler mi yaptırılıyor?

Ercan Biricik: Mersin’de genelde siyah beyaz dövme talebi daha fazla oluyor. Bana göre bunun en büyük nedenlerinden birisi, dövmecilerin renkli çalışma konusundaki gönülsüzlüğü.  Çok sayıda stüdyo, renkli çalışmaktan kaçınıyor. Fakat biz Angel Stüdyo olarak özellikle son dönemde, renkli çalışmalar için müsterilerimizi cesaretlendiriyor ve renkli çalışmalar yapıyoruz. Müşterilerimizin olumlu geri dönüşleri bizi gerçekten çok memnun ediyor.

IMG_2356
Kuzeniyle birlikte stüdyoda çalışan Erkan Sirkeci, old school tarzını çok seviyor. Geleneksel uzakdoğu tarzı da bir diğer sevdiği çalışma şekli.

ET: Beğendiğin dövme sanatçıları var mı? Ya da örnek aldığın? Veya bu adam benim idolümdür dediğin?

Ercan Biricik:Aslında iİdoluüm dediğim bir kişi yok diyebilirim çünkü ben de kendimi bu meslekte çok geliştirmek istiyorum. Fgakat beğendiğim dövme sanatçıları elbette var. Örneğin Türkiye’de Kobay ve Coşkun çok beğendiğim dövmeciler arasında. Dünya genelinde ise takip ettiğim birçok stüdyo ve dövme sanatçısı bulunuyor.

ET: Dövme yaptırmak isteyen insanlara, özellikle de gençlere ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersin?

Ercan Biricik: Öncelikle kişinin yaptırmak istediği dövmeyi ne amaçla yaptıracağını ve gerçekten isteyip istemediğini anlamaya çalışıyoruz. Örneğin bazı gençler avuç içlerine yaptırmak istiyorlar fakat bu gibi çalışmaları yapmıyoruz. Bazı insanlar kendi profilleri ile uygunluk göstermeyen tarzda ver vücutlarının boğaz gibi riskli bölgelerinde ya da onlara uygunluk göstermediğini düşündüğümüz yerlerinde çalışmalar istiyorlar. Bu gibi durumlarda onları doğru şekilde yönlendiriyoruz. Bu işi uzun yıllardır yaptığımız için insanların psikolojilerini de anlayabiliyoruz ve ilerde pişman olmayacakları çalışmaları  vücutlarında taşımalarını istiyoruz. Netice itibarı ile bu bir sanat icra etme biçimi ve biz insan vücudunu bir tuval gibi görüyoruz. Stüdyo olarak estetiğe  son derece önem verdiğimizi söyleyebilirim.

1461746_378784625589513_1265960409_n
Angel Tattoo stüdyonun duvarları graffiti çalışmalarıyla da dikkat çekiyor

ET: Dövmeler artık yeni lazer sistemleri ile de rahatça çıkarılabiliyor, öyle değil mi?

Ercan Biricik: Evet, eskiden dövme sildirmek oldukça zordu fakat artık bu gibi sıkıntılar kalmadı. Gelişmiş lazer sistemleri ile dövmeler artık rahatça silinebiliyor.

ET: Stüdyonuzda daha başka ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Ercan Biricik: Piercing, kara kalem çalışmaları, portre, tuval çalışmaları, graffiti ve dekor çalışmaları da yapıyoruz.

ET: Bize zaman ayırdığın için çok teşekkür ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Ercan Biricik: Ben çok teşekkür ederim..

 

 

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.