Mulan Efsanesi

Fotoğraf; The Epoch Times

Çin tarihindeki başka hiçbir kadın, sadakatin ve babaya saygının bir simgesi sayılan Mulan’dan daha fazla hayranlık uyandırmadı.

Mulan’ın yaşlanan babası adına askere gitmesinin kadim hikayesi, Çin’in en değerli efsanelerinden biridir ve her Çin okul ders kitabına dahil edilmiştir. Hikaye, bu ünlü Çinli kadın kahramanı popüler hale getiren bir Disney animasyon filmi aracılığıyla Çin dışında da oldukça bilinir hale geldi.

Mulan gerçek bir insandı. Soyismi Hua idi.
Kuzey Çin’deki küçük bir kırsal köyde doğdu ve iddia edildiğine göre Sui Hanedanlığı döneminde MS 581’den 618’e kadar yaşadı, ancak diğer kayıtlar onu Kuzey Wei Hanedanlığı döneminde MS 386 ile 534 arasında gösteriyor. Tarihler tartışmalı olsa da, hikayesi gayet net.

Mulan’ın babası bir askerdi ve Mulan’ı bir erkek çocuk gibi büyüttü. Annesinden sadece dokuma ve nakış öğrenmekle kalmadı, aynı zamanda babasıyla dövüş sanatları, binicilik, okçuluk ve eskrim de yaptı. Boş zamanlarında babasının askeri strateji hakkındaki kılavuzlarını okumayı severdi.

O zamanlar, kuzeydeki göçebe kabileler sık ​​sık güneyi taciz ediyor, yollarına çıkan herkesi, hatta kadınları ve çocukları bile yağmalayıp öldürüyorlardı. Bu nedenle imparator, bir ordu kurmak için bir kararname çıkardı ve kuzey sınırları boyunca düşmanlıkları bastırmak için ülkenin dört bir yanından askerler aldı. Kararnameye göre, tüm erkek yetişkinler kaydolacaktı ve buna Mulan’ın yaşlı, hasta babası da dahil.

Mulan babasının savaşa gideceğini düşündüğünde muhtemelen öleceğini ve boş yere öleceğini biliyordu. Mulan’ın erkek kardeşi askere alınamayacak kadar gençti, bu yüzden Mulan bir erkek kılığına girip babasının ordudaki yerini almaya karar verdi.

İlk başta, Mulan’ın ailesi onun planına karşıydı ama Mulan ısrar etti. Ulusal çıkarlar söz konusuydu ve ülkeye sadakat daha yüksek bir düzeyde atalara saygıyı içeriyordu.

Mulan at sırtında sınıra doğru yola çıktığında, ailesi onu köylerinin eteklerine gönderdi. Gerçek kimliğinin keşfedilmemesi için Mulan’ın her zaman çok dikkatli olması gerekiyordu. Gün boyunca birliği tarafından asla geride bırakılmamasını sağladı ve geceleri elbiseleri üzerindeyken uyudu. Mulan, kadınsı niteliklerinden ve ihtiyaçlarından vazgeçerek çok sıkı bir eğitim almştı, böylece kimse onun cinsiyetini sorgulamadı. Mulan 12 yıl orduda görev yaptı ve çok sayıda onursal ödül aldı.

Savaş sona erdikten sonra, imparator ona resmi bir görev vermek istedi, ancak evine ailesinin yanına dönmek istediği için bunu reddetti ve bunun yerine iyi bir at istedi. Onun dileği yerine getirildi ve imparator ayrıca evine kadar eşlik etmesi için bir elçi gönderdi.

Ailesi, kızlarının dönüşünü öğrenmekten çok memnundu ve onu karşılamak için kasabalarının ötesine gittiler. Ama kendilerine doğru gelen hayranlık uyandıran bir general gördüklerinde, uzun zamandır beklenen kendi kızlarını tanımadılar.

Mulan’ın erkek kardeşi, onuruna büyük bir ziyafet hazırladı ve kendini temizleyip kadın kıyafetini giydirdikten sonra, onlarla 12 yıldır yan yana savaşan tartışılmaz savaşçı konusunda şaşkınlık sırası asker arkadaşlarına gelmişti, bir kadın olduğu ortaya çıkmıştı.

Haber; Gisela Sommer ve Teresa Shen / The Epoch Times
Çeviri; Şendağ Gökçe / Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.