NASA, 2 Ay Boyunca Yatakta Kalmaya Gönüllü Olanlara 18.500 $ Ödeyecek

Almanya Köln’de Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) :envihab tesisindeki kısa kollu santrifüj, ilk ortak uzun süreli yatak istirahati çalışması sırasında kullanılacak. Bu araştırma yapay yer çekiminin uzay yolculuğu etkilerini azaltma potansiyelini araştırmak için, ESA ve ABD uzay ajansı NASA tarafından ortaklaşa yapılmaktadır. (ESA)

NASA, yapay yer çekiminin insan vücudunu nasıl etkilediğini ve astronotların uzaydaki uzun süreli nöbetlerden nasıl etkilenebileceğini incelemek amacıyla, gönüllülere iki ay boyunca yatakta kalmaları, TV izlemeleri ve kitap okumaları için 18.500 dolar teklif ediyor.

The Sun gazetesinin bildirdiğine göre, uzay ajansı 12 erkek ve 12 kadından oluşan 24 katılımcı seçeceğini ve çalışmanın, tuvalete gitmek de dahil olmak üzere, her şeyi yatay konumda uzanarak yapmayı içereceğini bildirdi.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve NASA uzayda uzun süreler boyunca kozmik radyasyon etkisinde, yalıtılmış ve sınırlı mekânlarda, yerçekimi etkisi olmadan yaşamanın nasıl kas kaybına neden olabileceğini araştıracak.

ESA’nın araştırma takım lideri Jennifer Ngo-Anh bir ifadesinde “Uzay görevlerini mümkün kılmak için astronot sağlığına etki edecek çeşitli risklerin en aza indirilmesi gerekiyor. Bu çalışma sadece yer çekimi etkisi olmamasının neden olduğu kas körelmesi sorununu değil, aynı zamanda kozmik radyasyon, yalıtılmış ve kısıtlanmış mekanlar gibi diğer stres unsurlarını da ele almamızı sağlıyor” dedi.

Alman Uzay ve Havacılık Merkezi’nde (DLR) kısa kollu santrifüj kontrol odasında bulunan monitörün yakın çekim görüntüsü. Bu santrifüj, ESA ve ABD uzay ajansı NASA’nın ortaklaşa yaptığı ilk uzun süreli yatak istirahat çalışması sırasında Dünyadaki yer çekimini taklit etmek için kullanılıyor. Çalışmada yapay yer çekiminin uzay uçuşu etkilerini hafifletme potansiyeli araştırılıyor. (ESA)

Uzay Koşullarını Taklit Etmek

Programda, laboratuvarda uzay koşullarını canlandırmak ve katılımcı gönüllüler aracılığıyla insan vücudu üzerindeki etkilerini incelemek amaçlanmaktadır.

ESA, web sitesindeki bir yayında “Yatak istirahati uzun zamandır vücudumuzda uzayın yerçekimsiz ortamından kaynaklanan bazı değişiklikleri taklit etmek için kullanılıyor. İnsanlar Dünya’da yaşamak üzere yaratıldılar ve yerçekiminin sürekli etkisi olmayınca kasların ve kemiklerin zayıflamaya başlaması, yaygın bir durumdur” dedi.

Uzayda olmanın etkilerini taklit etmek için katılımcıların ayakları başlarından ve vücutlarından yüksekte kalacak şekilde hafif bir eğimle yatmaları sağlanacak. Katılımcıların yarısı bir laboratuvar santrifüjünde kısa sürelerle döndürülecek.

ESA ile ABD uzay ajansı NASA arasında ortaklaşa düzenlenen ilk uzun süreli yatak istirahati çalışmasına katılanların, Almanya Havacılık ve Uzay Merkezinde (DLR) (ESA), araştırmacılar yapay yer çekiminin uzay uçuşunun etkilerini azaltma potansiyelini araştırırken, 60 gün boyunca başları yatay konumdan 6 derece aşağıda olacak şekilde yatmaları gerekiyor.

Bu koşullar, tıpkı yapay yerçekiminin astronotlara yaptığı gibi, kanı eller ve ayaklarına kadar geri iter.

ESA, “Günümüzde Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlar günde 2,5 saate kadar egzersiz yapıyor ve mikro yerçekimin etkilerini hafifletmek için dengeli bir diyet uyguluyorlar, ancak bilim adamları bu koşullara yapay yerçekimi eklenmesinin, daha uzun süreli görevler sırasında kilit rol oynayabileceğine inanıyor” dedi.

Bilim adamları günlük olarak yapay yerçekimi odaları içinde oturmanın Mars görevi gibi uzun mesafeli uzay görevlerinde kas zayıflamalarını önlemeye yardımcı olup olmayacağını araştıracaklar.

DLR Havacılık ve Uzay Tıbbı Enstitüsü’nün önde gelen bilim adamı Dr. Edwin Mulder, Sun’a yaptığı açıklamada “Yapay yerçekimi kullanımı, uzun süreli derin uzay görevlerinde insan sağlığını korumak için en iyi çözüm olabilir” dedi.

ESA, çalışma boyunca yapılacak çeşitli deney türlerinden, diğer faktörlerin yanı sıra kardiyovasküler fonksiyon, denge ve kas gücü, metabolizma ve bilişsel performansa bakılacağından bahsetti.

Katılımcıların tümünün Almanca konuşması, sağlıklı olması ve 24 ile 55 yaş arasında olması isteniyor. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nde 60 gün boyunca yatak istirahatine tabi tutulacaklar.

Başlangıçta 5 gün boyunca bilgi alacaklar ve programın bitiminden sonra da 14 günlük dinlendirme ve rehabilitasyon sağlanacak.

Program katılımcıların, televizyon izleyerek ve kitap okuyarak geçirdikleri zamanda, bazı çevrimiçi kurslara katılmalarını öneriyor.

Başvurular 24 Mayısa kadar yapılabilecek ve testler Eylül ayında başlayacak.

ESA araştırma ekibi lideri Jennifer Ngo-Anh, yapay yerçekiminin uzay uçuşunun fizyolojik etkilerini hafifletmedeki potansiyelini araştırmak için ayarlanan ESA ve ABD uzay ajansı NASA arasındaki ilk ortak uzun süreli yatak istirahat çalışmasının başlatılması sırasında basına açıklama yaptı. Çalışma Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nde 89 gün sürecek. (ESA’nın izniyle)

NASA daha önce de benzer çalışmalar yapmıştı. NASA, 2017’de Alman Uzay Ajansı’nın (DLR) Havacılık ve Uzay Tıp Enstitüsü’nde bir aylığına, sıvı basıncının astronotların gözleri ve optik sinirleri üzerindeki etkilerini gözlemlemek ve analiz etmek için bir ay boyunca 12 gönüllü kabul etti.

NASA’nın internet sitesinde “Bu çalışmaların, Dünya’ya yakın yörüngelerindeki görevlerden, derin uzay araştırmalarına geçerken, insanları nasıl güvende tutacağımızın anlaşılmasına yardımcı olması bekleniyor” denildi.

NASA, İnsan Araştırma Programı (HRP) kapsamında, insanlar için güvenli ve üretken uzay seyahatini sağlayacak en iyi yöntemleri ve teknolojileri keşfetmeye adanmış çalışmalar yürütmektedir.

Yazan: Venus Upadhayaya, Epoch Times
Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.