Nazım Hikmet Moskova’da anıldı

Dünya şairi Nazım Hikmet, Moskova‘da anıldı.

Nazım Hikmet Ran

Ölümünün 49. yılında Türk-Rus İşadamları Derneği (RTİB) tarafından organize edilen anma törenine, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, RTİB Başkanı Ali Galip Savaşır, oyuncu ve türkücü Yavuz Bingöl, tiyatro sanatçıları Selçuk Yöntem, Ahmet Taylan ve Moskova‘daki Türk vatandaşları katıldı.

Büyükelçi Aydın Sezgin, törende yaptığı konuşmada, hakkında 100’den fazla kitap yazılan dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet hakkında yeni bir söz söylemenin son derece zor olduğunu belirtti. ”Nazım‘ın uğradığı haksızlığı, cezaevlerinde yaşadığı mutsuzlukları, aşkları, insanlık sevdası, Türk halkına olan tutkusu, yurtseverliği, özlemleri, barışa ve kardeşliğe olan inancını ayrıntılarıyla biliyoruz” dedi.

Nazım Himet‘in çıkarıldığı vatandaşlığa 2009’da geri döndüğünü ifade eden Büyükelçi Sezgin, ”Nazım Hikmet olgusunun bir erdemi de, ona yaşatılanların bizleri, kendimizi de ve dünyadaki her noktayı sorgulamaya zorlamasıdır. O artık kurşun gibi ağırlığıyla görkemli bir simgedir” dedi.

Konuşmaların ardından 4 küçük kız Nazım Hikmet‘in mezarına karanfil bıraktıktan sonra Türkiye’den getirdikleri toprağı kabrinin etrafına serptiler.

Anma törenine bir kafes içinde getirilen barışın ve özgürlüğün sembolü olan beyaz güvercinler törene katılan sanatçılar ve Büyükelçi Sezgin tarafından havaya uçuruldu. Yavuz Bingöl, Nazım Hikmet‘in mezarına karanfil bıraktıktan sonra kaval eşliğinde törene katılanlarla birlikte, ”Yiğidim Aslanım Burda Yatıyor” şarkısını seslendirdi.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.