New York Polis Memuru, Çin İçin Casusluk Yaptığı İddiasıyla Tutuklandı

Federal savcıların 21 Eylül’de yaptığı açıklamada, hem New York şehri polis memuru hem de ABD Ordusu yedek üyesi olan bir kişinin, Çin rejimi için yasadışı bir ajan olarak hareket etme federal suçu ile tutuklandığı bildirildi.

Suç duyurularından birine göre, Çin’in Tibet bölgesinde doğan ve sonradan ABD vatandaşlığına kabul edilen 33 yaşındaki Baimadajie Angwang, New York’taki Çin Konsolosluğuna şehirdeki diğer etnik Tibetliler hakkında istihbarat sağladı.

The Epoch Times haberi, ekran görüntüsü

Savcılar, Angwang’ın Queens’te çalıştığını ve Long Island, Nassau County’de yaşadığını söyledi. Angwang 19 Eylül’de tutuklandı; New York Doğu Bölgesi bölge mahkemesindeki ilk duruşmasında kefaletsiz olarak tutuklu kalmasına karar verildi. Angwang’ın avukatı John F. Carman, The Epoch Times’a dava hakkında yorum yapmayı reddetti.

Angwang, Çin ajanı olarak hareket etmek, elektronik bilgi sızdırma dolandırıcılığı yapmak, yanlış beyanlarda bulunmak ve resmi bir işlemi engellemekle suçlandı. Tüm suçlamalardan hüküm giymesi halinde 55 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

The Epoch Times haberi, ekran görüntüsü

Savcılar Angwang’ın ayrıca, Çin konsolosluk yetkililerinin New York Polisinin üst düzey yetkililerine erişmesine yardım ettiğini iddia etti.

İddianameye göre, Angwang Amerikan Ordusu Yedek Kuvvetlerinde sivil işler uzmanı olarak çalışıyor, çavuş rütbesine sahip ve Fort Dix, New Jersey’de görev yapıyor. Belgede, görevlerinin arasında sivil-askeri programları yürütmek, eğitim ve planlamanın da bulunduğu belirtildi. Bu görevlerinden dolayı “gizli” düzeyindeki bilgilere erişim iznine sahip.

Mahkeme kayıtlarına göre Aralık 2018’de adı açıklanmayan bir Çinli konsolosluk memuruyla -bu kişiye Patron diye hitap ediyor- yaptığı telefon görüşmesinde, Angwang kendisinin Pekin için “değerli bir şahıs” olduğunu söylüyor ve “İşin sonunda sizi bir sebeple yalanlasalar bile, en azından bunu bilmelerine izin verin, hey, şimdi burada polis departmanından biri var” diyor.

New York şehri Çin konsolosluğundaki yöneticileriyle düzenli olarak görüşüyordu. Haziran 2018’den Mart 2020’ye kadar Patron’u en az 55 kez aradı ve mesaj attı. Patron, Komünist Parti yönetimi altındaki Çin rejiminin kuruluşunu kutlamak için onu konsolosluğun “Ulusal Gün” resepsiyonuna davet etmişti.

The Epoch Times haberi, ekran görüntüsü

30 Ekim 2018’deki bir telefon görüşmesinde Patron, New York Polis Departmanında (NYPD) terfi ettiği için Angwang’i övdü ve o da terfi sınavına “memlekette bıraktığı insanlar için” hazırlandığını söyledi.

Çinli yetkili, “Seni izleyen çok sayıda insan var,” diye yanıtladı.

19 Kasım 2018’de Angwang, Patronunu “ülkemizin ılımlı gücünü yükseltmek için” yakında düzenlenecek NYPD etkinlikleri hakkında bilgilendirdi ve bu istihbaratla Çin hükümetinin rütbesini resmi olarak yükselteleceğini belirtti.

Yetkiliye “İlerde, Pekin’de herhangi bir pozisyon bulduğunuzda, davetinizi bekliyor olacağım,” dedi.

FBI’da sorumlu müdür yardımcısı William Sweeney bir açıklamasında, “Bu, içeriden gelen bir tehdidin tanımıdır” dedi. “İddia edildiği gibi, Bay Angwang yabancı bir hükümet adına faaliyet gösterdi; gizli bilgilere erişim izni almak için yalan söyledi ve NYPD polis memuru pozisyonunu Çin hükümetinin istihbarat kaynaklarını iyileştirmek amaçlı, yıkıcı ve yasadışı girişimlerine yardım etmek için kullandı.”

Savcılar, Angwang’ın ABD başsavcısına Çin rejimine yönelik faaliyetleri hakkında bilgi vermediğini kaydetti. Yabancı hükümet temsilcilerinin federal yasaya göre Adalet Bakanlığı’na kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

NYPD Polis Komiseri Dermot Shea, Angwang’in soruşturmasında bakanlığın istihbarat ve içişleri bürosunun, FBI’ın uluslararası istihbarat bölümü ile birlikte çalıştığını söyledi.

The Epoch Times haberi, ekran görüntüsü

Shea e-postayla gönderdiği açıklamada “Bu federal suçlamada iddia edildiği gibi, Baimadajie Angwang bu ülkede ettiği bütün yeminleri ihlal etmiştir. Biri Amerika Birleşik Devletleri’ne, bir diğeri ABD Ordusu’na ve üçüncüsü de bu Polis Departmanına,” dedi.

Angwang ABD’ye ilk olarak kültürel değişim vizesi ile girmiş ve sonunda etnik Tibet kökeninden dolayı Çin’de tutuklandığını ve işkence gördüğünü iddia ederek sığınma hakkı almıştır.

Yazanlar: Eva FU ve Cathy HE, The Epoch Times
Çeviren: Hatice ATMACA, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.