Pekin Hükümeti, İç Moğolistan’daki Okullarda Ana Dildeki Dersleri Yasakladı

Epoch Times

Geçen ayın sonlarından beri, Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde etnik protestolar ve sivil itaatsizlik hüküm sürüyor.

Pekin rejimi, daha önce bazılarının “Kültürel Soykırım” dediği tedbirlerini duyurmuştu.

İç Moğolistan halkı kendilerini hiçbir zaman Çinli olarak görmüyordu ve Moğol kimliği her zaman ön plandaydı. Oradaki insanlar, topraklarını Çin olarak görmediklerinden, kendi yurtlarına Güney Moğolistan diyorlar. Onlarca yıldır, Pekin’deki komünist rejime karşı direniş gösteriyorlar ve bu boyun eğmeyen tavırlarında ısrar ediyorlar.

Sivil itaatsizlik Ağustos ayının sonunda zirve yapmıştı. Protestolar, Pekin’den gizli bir emrin sızdırılmasının ardından başladı: Eylül ayından itibaren, Moğol dilindeki tüm okullarda Çince dili kullanımına geçilecekti. ABD merkezli Güney Moğol İnsan Hakları Merkezi (SMHRIC) bunu “kültürel soykırım” olarak nitelendirdi.

Sağcı Bairin grubundan gelen haberlere göre, SMHRIC “Bölgedeki polislerin yarısı Moğol olduğu için, protestocuları tutuklamayı reddediyorlar ve resmi propaganda faaliyetlerine katılmıyorlar.” Güney Moğolistan’daki sanatçılar, gruplar ve spor kulüpleri, Pekin’in 1 Eylül’de yürürlüğe soktuğu yeni dil politikasını protesto etmek için ortak açıklamalar yaptı.

Güney Moğolistan’daki Okullarda Grev

Öğrencilerden öğretmenlere, köylülerden iş adamlarına, entelektüellere ve hatta bazı hükümet yetkililerine ve ünlülere kadar, Güney Moğolistan’da hayatın her kesiminden insanlar benzeri görülmemiş bir dayanışma içindeler.

Yerel yetkililer sömestrin erken başlaması için bastırıyorlar, ancak Güney Moğolistan’daki ebeveynler ve öğrenciler büyük bir okul boykotuna katılıyor. Okullar ve sınıflar neredeyse boş. Pek çok öğrenci okula sadece protestolara katılmak için gidiyor ve hatta öğretmenler de grevlere katılıyor. Xilin Gol Valiliğine bağlı Eren Hot Şehrindeki tüm Moğol öğretmenler, işlerini kaybedecekleri yönündeki tehditleri görmezden geldi ve grevlere katıldılar. Birçok anne-baba çocuklarını Çin okullarına göndermek yerine evde eğitim almalarını öneriyor. Bazı emekli öğretmenler ve hatta üniversite öğrencileri, Moğolcadaki tüm konuları öğretmek için gönüllü oldu. Toplumun kültürel protestosu grup protestoları ve mitinglerine ek olarak imza kampanyaları da düzenleniyor. İnsanlar video, ses ve yazılı açıklamalar yoluyla, bireysel olarak protestolara katılıyor ve sosyal medya aracılığıyla yayıyor. Moğol avukatları, yeni politikaya karşı dava açma seçeneği ile Moğol haklarının savunulması için çevrimiçi danışmanlık sunuyor.

Moğolların şarkıları ve dansları meşhurdur. Protestolar sırasında bazı şarkılar defalarca duyulabiliyordu. Vatandaşlar “Gelin Moğol Plalım” sloganları eşliğinde toplandılar. Bir konserde şarkıcılar dinleyicilerle birlikte “Benim ana dilim Moğolca” şarkısını seslendirdi. Geleneksel Moğol giysili yüzlerce göçebe ve binlerce öğrencinin videoları farklı yerlerde toplandı ve “Benim Moğolistan’ım, benim Moğol bozkırım” şarkısını söylediler. Bir videoda yerde yatan ve ağlayan küçük bir kız şöyle sesleniyor: “Çinli olmak istemiyorum. Çince öğrenmek istemiyorum.” 

Okuldan Çocuk Muafiyeti

Protestolar ivme kazandıkça, yetkililer baskılarını artırıyor. Jarud bayrağı altında Gahait Moğol Okulu’nun önünde toplanan yüzlerce kızgın ebeveyn, okuldan çocuklarının muaf bırakılmasını istedi. Onlar bu yeni politikayı bilmediği için çocuklarını Ağustos ayının sonuna kadar okula göndermişlerdi.

Yüzlerce çevik kuvvet polisi kızgın ebeveynlerin okula girmesini engellemeye çalışmıştı. Bir saat süren çıkmazdan sonra, ebeveynler nihayet polis barikatını aştı ve çocuklarını okuldan aldılar, bunun üzerine çocukların neşeyle ebeveynlerine doğru koştukları görüldü.

Başka bir okulda ise, veliler çocuklarını okuldan çıkarmakta başarısız oldu. SMHRIC’e göre, yerel bir sakin, Tongliao Okulu’nun öğrencileri kampüse kilitlediğini söyledi. “Ebeveynler öğrencileri almaya gitti ve ardından silahlı polisler geldi.” Birkaç anne baba dövüldü ve polis araçlarına bindirildi.

Okul Binasından Atlayarak Ölen Çocuk

30 Ağustos akşamı Sheebert Moğol Ortaokulu’ndan bir lise öğrencisi Horqin birliğinde ölüme atladı. Video görüntüleri, protesto mahallini aceleyle terk eden ve öfkeli protestocuları geride bırakan bir ambulansı gösteriyordu. SMHRIC haber ve Radio Free Asia’ya göre, yerel sakinlerden biri “Bir öğrenci, annesi tutuklandığı için dördüncü kattan atladı…,” diye duyurdu.

Twitter’daki bir video, ağlayan okullu Moğol kızlarını protesto ederken gösteriyor: “Ana dilimiz Moğolca. Biz ölene kadar Moğol’uz.” Video internette güçlü tepkilere yol açtı.

Çinliler de desteklerini ifade etti. Biri şöyle yazdı: “Diz çökmediler, onlar Cengiz Han’ın torunları olmayı hak ediyor. Moğol öğrenciler, Moğolca dil derslerini yasaklamak isteyen komünist haydutlara boyun eğmiyorlar. Lütfen hepimiz onlara destek olalım.”

*İçerik NTD’den alınmıştır.

Yazan: Steffen Munter, Epoch Times

Çeviren: Evren Durmaz, Epoch Times Türkiye

*Bu makalede ifade edilen görüşler yazarın görüşleridir ve The Epoch Times’ın görüşlerini yansıtmamaktadır.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.