Pekin’in Basın Özgürlüğüne Yönelik Son Saldırısını Kınıyoruz

İfade özgürlüğünü bastırmak için başlatılan ve hızla tırmanan bir kampanyada 11 Çin vatandaşı, dünyayı kırıp geçiren virüsten kaynaklanan kapanma önlemleri hakkındaki belge ve bilgileri Epoch Times’a sızdırdıkları iddiasıyla Çin’in komünist yetkilileri tarafından suçlandı ve tutuklandı.

Çin Komünist Partisi Yüksek Halk Savcılığına göre, 11 vatandaş suçlu bulunmaları halinde ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya.

Epoch Times yayın kurulu, özgür basına ve temel insan haklarına yönelik bu baskıyı en sert ifadelerle kınıyor ve Pekin’i 11 Çin vatandaşını derhal serbest bırakmaya çağırıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Pekin’i “gerçeği bildirmeye çalışanları susturma çabalarını durdurmaya” çağırarak, bu son tutuklamaları kınadı.

Gazetecileri Koruma Komitesi de tutuklamaları kınayarak komünist yetkilileri derhal 11 Çinli vatandaşa yönelik suçlamaları düşürmeye ve serbest bırakmaya çağırdı.

20 yılı aşkın bir süredir Çin vatandaşları, The Epoch Times’ı güvenilir bir kaynak olarak gördüler ve bu yayın organına hikaye, resim, video, belge ve her türden bilgiyi sağladılar. Söz konusu bilgiler arasında yanılsamadan kurtulmuş ÇKP yetkililerinin içeriden sağladığı bilgiler de vardır.

Bu hayati bilgi kaynağı The Epoch Times’a, Çin’de gerçekten neler olduğu konusunda dünyayı bilgilendirme olanağı sağladı.

Ancak ÇKP son yetmiş yıldır kendi egemenliğini sürdürmek için, bilgi akışı üzerinde mutlak kontrol sağlamış ve buna büyük önem vermiştir.

The Epoch Times, doğru ve sansürsüz haberler sağlayacak bağımsız bir basın organına ihtiyaç duyan Çinli-Amerikalılar tarafından bu sansür ve propagandayı kırmak için 2000 yılında kuruldu. Bağımsız gazeteciliğe aynı bağlılıkla, The Epoch Times’ın DNA’sını oluşturan İngilizce baskısı dört yıl sonra piyasaya çıktı.

The Epoch Times on milyonlarca Çin vatandaşına sansürsüz haberler sağlarken, ÇKP her zaman bu serbest bilgi akışını engellemeye çalıştı.

Çin’deki ilk muhabir ve editör grubu tutuklandı – çoğu işkence gördü – ve bazıları The Epoch Times için çalıştıkları için 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.

The Epoch Times Çin anakarasının dışında da, ÇKP’nin düzenli taciz ve müdahalesi ile karşılaştı.

Hong Kong’daki matbaası birkaç kez saldırıya uğradı. Kasım 2019’da ateşe verildi ve Nisan 2021’de baskı ekipmanları saldırganlar tarafından balyozlarla parçalandı.

Andrew Hamilton 1735’te yaptığı konuşmada basın özgürlüğünü savunurken şunları söyledi: “Güç, büyük bir nehre benzetilebilir. Kendi sınırları içinde tutulduğunda hem güzel hem de faydalıdır. Ancak yatağını aştığında, durdurulamayacak kadar şiddetlidir. Önündeki her şeyi kırıp geçer. Ve nereden geçerse geçsin yıkım ve perişanlık getirir.”

Özgür dünyada, basın özgürlüğünün toplumu açık ve sağlıklı tutmaya yardımcı olduğunu biliyoruz. Şu anda büyük ölçüde birbiriyle bağlantılı dünyamızda, tek bir yerdeki haberler dünyanın geri kalanı için hayati öneme sahip olabilir.

Çin’de yaşananlar sadece Çin’i etkilemekle kalmıyor, pandemide de gördüğümüz gibi, tüm dünyayı etkileme potansiyeline sahip.

Dünya, virüsün Wuhan’da ne kadar hızlı yayıldığını en başında bilseydi, erken bir aşamada kaç kişinin öldüğünü bilinseydi (Çin’deki gerçek ölüm sayısı hala örtbas ediliyor), dünyanın her yerinde insanları korumak için farklı önlemler alınırdı.

ÇKP’nin batıdaki birçok medya kuruluşuna sızdığı ve bu kuruluşları rüşvetle satın aldığı bir sır değil. Bununla birlikte The Epoch Times, ÇKP’nin baskısı karşısında dik durmayı ve gerçeği söylemeyi görev edinmiştir. Daha fazla medya kuruluşunun ÇKP hakkında dürüstçe haber yapma cesaretine sahip olabileceğini ve böylece Çin’in içinde ve dışında birçok insanın hayatını kurtaracağını umuyoruz.

The Epoch Times olarak sadece dünyanın gerçeği bilmesi için kendi güvenliklerini riske atan bu cesur Çin vatandaşlarını savunmuyoruz. Sadece basın özgürlüğünü savunmak için değil, temel insan onurunu savunmak için buradayız.

Çin vatandaşlarının bize duyduğu güven ve sağladığı destek için minnettarız. Yayın tarihimiz boyunca bize, haber yapmak için büyük riskler alma cesaretini verdiler. ABD Dışişleri Bakanlığının ve Gazetecileri Koruma Komitesinin desteği için teşekkürü borç biliriz.

Yazan: Yayın Kurulu, The Epoch Times

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.