Sağlık Bakanı Bilim Kurulu Toplantısı’nın Ardından Açıklamalarda Bulundu

Koronavirüs Bilim Kurulu, Covid-19 ile mücadelede son durumu ve tedbirleri görüşmek üzere video konferans yöntemiyle toplandı. 

Bakan Koca’nın açıklamaları şöyledir :

“Dünya ölçeğindeki sağlık krizinde devlet olarak gücümüzün yettiğini gösterdik. Sağlığımızı güvenceye alırken 83 milyon hayatın önünü açmaya devam edeceğiz. 1 Haziran’da başlayan yeni normalleşme süreci 1 aynını dolduracak.

Kontrol dışı gelişmeleri ayrı tututarsak, önümüzdeki günlerin bu yaz günleri gibi aydınlık olacağına güçlü gerekçelerimiz var.

Bugünkü hayatımız tedbirlere bağlı kalarak planlarımızı uygulayacağımız bir hayattır.

Geldiğimiz nokta çok şükür ileri bir noktadır. Mevcut durum korunması gereken bir kazanımdır.

Başarı “Her işin başı sağlıktır” prensibiyle kaldığımız yerdeki yaşama temposuna yaklaşacağız.

Ağız ve burun yoluyla bulaşan, mesafe kısaldıkça bulaşma riski bulaşan bu virüs, evimizin dışında başka insanlarla bulunduğumuz ortamlarda koruyucu maske kullanmamızı zorunlu kılıyor.

Bazı kontrol mekanizmalarını bir süre daha sıkı tutmaya mecburuz.

Bir ortamda 3’ümüz maske takıyor, 1’imiz takmıyorsa hepimiz az çok risk alıyor demektir.

Maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir. Ortak mekanlarda herkesin bu kuralı uymaya davet ediyorum. Bu medeni davranışa aynı medeni davranışla karşılık verelim.

Maske tüm Türkiye’de ortak sorumluluğumuzdur.

Sokağa çıkma kısıtlamasının önemi neyse bugün aynı önemi maske ve mesafe taşıyor. Lütfen sıcaklara yenilmeyelim. Eğer sıcaklara yenilirsek, vaka sayının artışa geçeceğini bunlardan bir kısmının yoğun bakıma geçeceğini unutmayalım.

Bir uyarımız daha var. Yılın ilk aylarından kabul gören tahminler, korona virüsün kışın daha etkili olacağını yazın etkini kaybedeceğini söylüyordu. Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır. Virüsün hasta etme gücünde azalma olduğu konusunda bilimsel bir kanıt yoktur.

Mevcut şartlarda büyüklerimiz ve kronik hastalığı olanlar risk grubundadır. Onların ve çevresindekilerin ciddiyeti unutmamaları gerekiyor. Lütfen aynı hassasiyeti koruyalım.

Dünyada iyilik, özgürlük, güzellik adına ne yapılmışsa, insanlık adına hangi adım atılmışsa bunların hepsi sizin yaşınızda kalmayı başarabilenler tarafından yapılmıştır.

Bugünün dünyasını sizin yaşınıza yakın yaşlardaki insanlar değiştirdi. Gelecek bizi ileride beklemiyor, geleceği bizlere gençler getiriyor. 2 sınav günü var. Bu iki günün hayat boyu kutlamaya değer bulacağınız 2 başarı günü olmasını yürekten diliyorum. Bu yıl hekim olmak isteyen gençlerin sayısı her zamankinden fazla.

Pandemi boyunca toplumsal sorumluluğun gereklerini yerine getirmekle kalmadınız, örnek oldunuz. Sağlık yönünden sınava uygun şartların hazırlanması konusunda bizler elimizden geleni yaptık. Bilim Kurulumuz, sınav tedbir rehberimi hazırladı. Bugün itibariyle bizim de belirtmekte fayda gördüğümüz hususlar var. Örneğin okul girişlerindeki yığılmalarda ailelerin etkili olduğunu biliyorsunuz. Yığılmanın daha az olacağını umuyoruz. Yine de gençlere iştirak edecek aileler olursa, gruplar oluşturmamalarını rica ediyoruz. Sınav tarihi üzerinde yaşadığımız şartların sonucu olarak bazı gündemler oluştu.”

Bakan Fahrettin Koca sözlerine şöyle devam etti :

“Şu dönemde dünyada halen birinci dalganın etkisi devam ediyor. Yer yer dalgalanmaların olduğunu görmüş oluyoruz. Ve özellikle bu dönemde bazı bölgelerimizde vaka sayılarının daha arttığını görüyoruz. Daha öncesine göre de yani bir ay öncesine göre, bu vaka sayılarımızın artışına rağmen yoğun bakıma giren hastamız, yoğun bakımdan entübe edilen hastamız ve vefat eden hastamızın da giderek azaldığını görmüş oluyoruz.

Daha önce biz yoğun bakımda yüzde 53 oranında hastamızı kaybederken şu an yüzde 2’lere düşmüş oldu. Eskiye göre, virüsün etkisinin düştüğü anlamında değil tedavi ile erken dönem yaklaşımla burada sonucu daha pozitif aldığımızı net söyleyebiliriz.

Şu dönemde birinci dalganın devamı olan dalgalanmaları yaşadığımızı, yeni bir ikinci dalga şeklinde olmadığını vaka sayılarının yer yer bazen öngördüğümüzden daha fazla olduğunu da görüyoruz ama eskiye göre hastane yükümüzün olmadığını daha az olduğunu, hastaneye yatan yoğun bakıma giren, yoğun bakımdan entübe olan, entübe olan hastamızın vefat etme oranlarının giderek çok düştüğünü görüyoruz.

Burada da özellikle her geçen gün vefat eden vatandaşımızın da yaş ortalamasının da giderek yükseldiğini görüyoruz. 16 Mayıs’tan önce vefat edenlerin ortalama yaşı 71 iken şu an 74’e kadar çıkmış oldu.

Vaka sayılarında ise daha önce 41 iken ortalama yaş şu an 32’ye kadar düşmüş oldu. Ön planda vaka sayılarında her geçen gün gençlerde de görüldüğünü ortalama yaşın aşağıya doğru indiğini ama yoğun bakıma giren hastaneye yatan entübe olan ve hayatını kaybeden vatandaşlarımızın her geçen gün yaşlarının arttığını görüyoruz.

Bu nedenle özellikle gençlerimiz kendilerini rahat hissetmemeliler. Bu anlamda her ne kadar ciddi belirti ve hastane ortamına girme durumunda bir sonuçla karşılaşmıyorlar olsalar bile riskli olan özellikle büyüklerimize ve kronik hastalığı olanlara bulaştırma potansiyeli çok taşıdıklarını, o nedenle büyüklerimizi ve riskli olan vatandaşlarımızın kendilerini hem korumaları hem gençlerimizin de bu anlamda büyüklerimizi koruma noktasında hassasiyet göstermelerini özellikle tekrar hatırlatmak istiyorum.”

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.