Shen Yun’dan Öğrenebileceğimiz 5 Ders

Shen Yun Dansçıları Han İmparatorluğu’nu canlandırıyor. (Shen Yun Sahne Sanatları 2014)

Bir Sahne Sanatları Topluluğu nasıl öncülük ediyor?

Shen Yun Sahne SanaTopluluğu’nun kuruluşundan beri 12 yıl içerisinde sayısız gösterisini gördüm ve yüzlerce seyirci röportajı dinledim. “Mükemmellik”, “ilahi” ve “güzel” gibi kelimeler benimsenmişti. Birçok insanın mutluluktan gözleri parlıyordu; diğerlerinin içten şekilde gözlerinden yaşlar geliyordu. Görüşülen insanların çoğu, Shen Yun’u görebilme fırsatını derinden takdir ediyordu. Beni düşünmeye iten şey ise; Shen Yun ile ilgili olarak insanların kalbiyle derinden rezonansa giren şey neydi?

2006 yılında New York’ta bir grup seçkin Çinli sanatçı tarafından kurulan Shen Yun, o zamandan beri dünyanın önde gelen klasik Çin dans ve müzik topluluğu eti haline geldi. Topluluğun web sitesine göre, gösterilerin misyonu, “geleneksel Çin kültürünün kaybolan dünyasını yeniden canlandırmak ve herkesle paylaşmak.” Gerçekten de, Shen Yun en prestijli mekanların bir kısmını gezdi ve milyonlarca insana ulaştı.

Yine de bu sahne sanatları şirketi güzellik ve kültürden daha fazlası; iyilik, özgünlük ve ilahi olan en içsel arzularımızı bize hatırlatıyor. Shen Yun deneyimi tiyatroda bitmiyor, her gün kendi hayatımıza uygulayabileceğimiz dersler sunuyor – maddi dünyamızda sıklıkla kaybolan derin bilgeliği.

İşte Shen Yun’dan öğrenebileceğimiz 5 önemli ders;

Shen Yun Yüksek Standart Belirliyor

Shen Yun kusursuz güzelliğin performanslarını sunar. “Shen Yun” ismi “dans eden ilahi varlıkların güzelliği” şeklinde çevrilmiştir. Bir performanstaki her bir ayrıntı, kostümlerden arka planlara kadar isminin yüce isteklerine yakışacak şekilde iç içe düzenlenmiştir. Shen Yun’un özellikleri, binlerce yıl öncesine dayanan ve dünyanın en kapsamlı dans sistemlerinden biri haline gelen klasik Çin dansına sahip olmasıdır. Bir performansta sanatçılar hem güç hem de hassasiyet gerektiren teknik hareketleri gerçekleştirmede inanılmaz kolaylık ve zerafet gösterdikçe insanlar şaşkınlıkla izler.

Shen Yun Senfoni Orkestrası, 27 Eylül 2019 tarihinde Tayvan’ın Chiayi şehrindeki Chiayi Sahne Sanatları Merkezi’nde sahne alıyor.
(Zheng Shun-li/The Epoch Times)

Shen Yun’un bir başka özelliği de geleneksel Doğu melodilerini Batı orkestrasyonuyla ustaca harmanlayan eşsiz orkestrası. Orkestra o kadar başarılı li seyirciler kendi konser turlarını iptal ediyorlar.

Shen Yun’u gördüğümüzde, sahnede teknik mükemmellik, üstün sanat ve kusursuz güzelliklerin mümkün olduğunun farkına varıyoruz. Bu bir çeşit çağlar boyu sanatçıların uğraştığı ilahi bir ilham türü. Bununla birlikte kendi yaşamlarımız için yüksek bir standart belirliyor – bizleri kendi çalışmalarımıza nasıl daha fazla güzellik, kalite ve dürüstlük kazandırabileceğimizi düşünmeya itiyor.


Shen Yun, geleneksel Çin enstrümanlarını ve Batı enstrümanlarını uyumlu bir şekilde harmanlayan eşsiz bir orkestraya sahiptir. (Shen Yun Sahne Sanatları‘nın inceliği)

Shen Yun’un Karakteri Geliştirme Özelliği

İnsanlık tarihi boyunca en büyük medeniyetler karakter geliştirmeye önem vermiştir. Bir zamanlar sadece dürüstlüğü olan bir kişinin büyük başarılar elde edebileceğine inanılıyordu ve Shen Yun sanatçıları bunu bize gösterdi. Sanatçılar sadece teknikleri üzerinde titizlikle çalışmakla kalmıyor, aynı zamanda insan olarak kendilerini geliştirmeye çalışıyorlar.

https://www.youtube.com/watch?v=4FHKSs69Yk8&feature=emb_title

Sahnede Shen Yun, ilahi varlıkları, eski kahramanları ve bilge üstatları canlandırıyor. Bu karakterlerin niteliklerini tam olarak ifade etmek için, sanatçılar bu değerleri kendi yaşamlarında geliştirmek zorundalar ve bu da dansların neden bu kadar dokunaklı olduğunu açıklıyor. Shen Yun’un web sitesine göre, sanatçıların “öz disiplini dikkat çekiyor ve kalbi geliştirmenin yüce bir sanat yaratmanın yolu olduğuna inanıyorlar.”

Ne yazık ki, karaktere vurgu bugün toplumumuzda yavaş yavaş yozlaştırıldı ve yüzeysel yeniliğe giderek daha fazla değer verdik. Ancak gerçekte, eğer kişi tarihin en başarılı insanlarına bakarsa, onlar üstün karakter geliştirmiş ve başkalarına hizmet etmeyi gerçekten önemseyen kişilerdir.

Shen Yun, gerçek güzelliğin sadece iyi karaktere sahip insanlar tarafından elde edilebileceği harika bir hatırlatmadır – değerli bir derstir.

Geleneksel Kültüre Dönüp Bakmak

Geleneksel Batı kültürü hala toplumumuzun nispeten tanıdık bir parçasıdır, ancak Çin’in 5.000 yıllık uygarlığı çoğumuz için bir sır olarak kalmaktadır. Bununla birlikte, tarihi geleneksel kültürün zengin bir goblenidir. Eski Çin’de farklı meslekten insanlar meditasyonda otururlar ve karakterleri üzerinde çalışırlardı. Çin tarihindeki ünlü figürlerin çoğu uygulayıcıydı – daha yüksek bilgelik alemlerine ulaşmak için ahlaklarını yükseltmeye çalışan ve maneviyata inanan kişilerdi.

Eski Çinliler kültürlerinin ilahi olandan, yani geleneklerinin ve inançlarının çoğunun ilahi varlıklar tarafından aktarıldığına inanıyorlardı. Amaç, insanların dürüst bir yaşam sürmeleri ve bir gün göksel evlerine dönmeleriydi.

Shen Yun Sahne Sanatları perde çağrısı
Kanada Mississauga’daki Yaşam Sanatları Merkezi 10 Ocak 2019
(Evan Ning/The Epoch Times)

Shen Yun, dans, müzik, kostümler ve arka planlarla ilahi olan bu inancı hayata geçirir. Aynı zamanda sanatı, bize kültürel mirasımızı hatırlatıyor – doğruluk, şefkat, hoşgörü, cesaret ve başkalarına saygı gibi değerleri. Shen Yun Çin kültürünü sunarken, esasında temel insan kültürünü sunmaktadır.

Shen Yun Performansında Gösterilen İşbirliğinin Gücü

Shen Yun sanatçıları, en az teknik konularında olduğu kadar işbirliği konusunda da ustalaştılar ve genellikle seyircilerini kusursuz koordinasyonlarıyla etkiliyorlar. Topluluğun web sitesindeki video röportajlarına göre, sanatçılar bunu başarabilirler çünkü şirketin geleneksel kültürü canlandırma misyonuna kalpten inanırlar. Bu nedenle sürekli olarak birbirlerinin başarılı olmasına yardımcı olmaya çalışırlar.

Bu işbirliği aynı zamanda müzikte de görülmektedir. Shen Yun, batı senfoni orkestrasına pipa ve erhu gibi geleneksel Çin enstrumanlarını entegre ederek Doğu ve Batı geleneklerini harmanlamıştır. İki müzik sistemi farklı niteliklere sahiptir, fakat Shen Yun tarafından mükemmel şekilde birleştirilerek, zengin ve uyumlu sesler yaratarak kalbe dokunuyor.

Shen Yun Senfoni Orkestası’nın Solistleri, Erhu Sanatçıları. New York, Carnegie Hall,
12 Ekim 2014
(Dai Bing/Epoch Times)


Shen Yun ve İlahi Olana İnanç

Geleneksel Çin Kültürü, ilahi bir inanca bağlıdır. Tarih boyunca Çinliler derin ve manevi insanlardı; değerleri Budizm, Taoizm ve Konfüçyüsçülük geleneklerine dayanıyordu. Bu zengin miras Çin Komünist Partisi tarafından yok edildi. 1949’da iktidarı ele aldığından beri ilahi olanı batıl inanç olduğunu ilan ederek reddetti ve ahlaki değerleri de bozdu. Haklılar zulüm gördü, kötüyü tercih edenler yüceltildi. Çocuklar ebeveynlerine, kocalarına ve eşlerine ihanet etmeleri için teşvik edildi ve öğrenciler öğretmenlere ve tüm geleneksel kültüre saldırmaya teşvik edildi.

İnsanlık tarihinin çoğunda, toplumun merkezinde olan ilahi değerler, Batı toplumunda giderek materyalist bir bakış açısıyla saldırıya uğramıştır.

Bugün, Shen Yun olmasaydı, bu zengin miras dünyada kaybolacaktı. Shen Yun, geleneklerin görkemini ve güzelliğini sahneye getirir ve insanlara umut sunarak ilahi olanın önemini gösterir – bu hayatta ve ötesinde. Muhtemelen bir çok insan bu nedenle bu kadar derinden etkileniyor ve bazıları gözyaşı döküyor. Kendi yaşamlarımızı olduğu kadar ilahi olanla ilişkimizi ve bu dünyadaki rolümüzü sorgulamak kalıyor.

Bunlar, Shen Yun performansının bize sunduğu derslerden bazıları ve şirket her yıl yeni bir program sunduğundan, kültürü keşfetmeye ve derslerini her geçen yıl daha derin bir şekilde özümsemeye devam edebiliriz.

Epoch Times, Shen Yun Gösteri Sanatları’nı bu dönemin önemli kültürel etkinliği olarak görüyor ve şirketin kurulduğu 2006 yılından beri izleyicilerin tepkisini göz önüne alıyor.

Yazan; Madalina Hubert, The Epoch Times

Çeviri; Şendağ Gökçe, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.