Sun Simiao, Çin Tıbbının Kralı

Illüstratör: Yeuan Fang, Sun Simiao, Çin Tıbbının Kralı
Illüstratör: Yeuan Fang, Sun Simiao, Çin Tıbbının Kralı

David Wu, Epoch Times

Sun Simiao (M.S. 581-682), Sui ve Tang hanedanlıkları zamanında ünlü bir geleneksel Çin tıbbı doktoruydu.

Geleneksel Çin hekimleri arasında “Çin Tıbbının Kralı” olarak adlandırılıyordu ve sık sık halk bilimi ve hikayelerinde hayatını insanların hayatlarını kurtarmaya adadıktan ve “hayat gelişimi yolunu” öğrettikten sonra ölümsüzlüğü elde etmiş, kaplana binen bir Taoist efsane olarak anlatılırdı.

Fakat kesin olarak biliyoruz ki bize geleneksel Çin tıbbı tarihinin en değerli iki ansiklopedisini bıraktı. Bu iki kitap “Acil Durumlar için Bin Liang Altın değerinde (antik Çin ağırlık birimi) Temel Reçeteler” (Qian Jin Yao Fang) ve “Acil Durumlar için Bin Liang Altın değerinde Tamamlayıcı Reçeteler” (Qian Jin Yi Fang), her ikisi de önceki tıbbi literatürlerden ve Sun Simiao’nun kendi klinik deneyimlerinden yararlı bilgiler içeriyordu.

Bu kitaplardan anlıyoruz ki Sun Simiao, farmakolojik çalışmalara tıbbi bitkilerin toplanması ve işlenmesi, niteliklerinin ayrıştırılması, bitkisel formülü ve klinik tedaviler de dahil olmak üzere büyük bir emek vererek kendisini adamıştı.

“Qian Jin Yao Fang”, 5000’in üzerinde reçete, tıbbi teoriler, dahili tıp, cerrahi, jinekoloji ve pediatri de dahil olmak üzere klinik konuları içermektedir. Detoksifikasyon, ilk yardım, sağlık koruma, beslenme terapisi, akupunktur ve masaj konularını kapsayan Tang Hanedanlığından önce iyi bir nihai Çin tıbbı eseridir.

“Qian Jin Yi Fang”, 3000 reçete, jinekoloji, pediatri, inme, akupunktur ve tıbbın birçok alanını kapsar. “Qian Jin Yao Fang”in geniş kapsamlı, temel ve yararlı bir tamamlayıcısıdır. 800’ün üzerinde bitkiyi açıklamaktadır ve 200’den fazlasının toplanma ve işlenmesi hakkında detaylı bilgi içermektedir.

Sun Simiao’ya göre, doğal afetler yin ve yang’ın düzensizliğinden kaynaklanmaktadır. Buna benzer bir şekilde, insan hastalıkları da insan bedenindeki yin ve yang’ın düzensizliğinden kaynaklanmaktadır ve tedavilerle normal hale geri getirilebilir.

Sun Simiao, tıbbi ahlakın geliştirilmesine büyük önem verdi. Kitapta şunu işaret etti:

“Çok iyi bir doktor hastasını tedavi ederken konsantre olmalı, sakinleşmeli, arzu ve arayışlarından muaf olmalıdır. Merhametli bir kalbe sahip olmalı ve hastalıktan acı çeken hastalara yardım etmeye istekli olmalıdır.”

Sun’ın insancıl ruhu, öğrenmeye ve hem o zamanlardaki insanlar için tanıtmaya değerdi, hem de şimdiki insanlar için tanıtmaya değer.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.