Suriye’den Türkiye’ye Akın Devam Ediyor

Türkiye sınırında Hatay’ın Yayladağında Türkiye’ye sığınan ve Çadırda kalan Suriye’li Kadınlar (Getty Images/AFP/MUSTAFA OZER)

Suriye’de meydana gelen şiddet olayları yüzünden halk Türkiye’ye akın etmeye devam ediyor. AP haber ajansı, sınır yetkililerin verdiği bilgi doğrultusunda bugün içinde 1000 kişinin Türkiye’ye geçtiğini duyurdu ve böylece olayların başladığı tarihten bugüne Türkiye’ye sığınanların sayısı 1600’e ulaşmış oldu. Dün itibariyle yaşanan olaylar yüzünden 448 kişi Türkiye sınırını geçmiş ve bu kişilerden 122 tanesinin hafta başında 120 polis ile birçok sivilin öldüğü Cisr Eş Şuğur kasabasından geldikleri bildirilmişti. Türkiye’ye giriş yapan mülteciler Türk Kızılayı tarafından nisan ayı sonunda Türkiye’ye sığınanlar için Yayladağı ilçesinde kurulan çadır kente yerleştiriliyor.

SURİYE KORKU İÇİNDE

Bir sivil toplum örgütü olan Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nün Başkanı Rami Abdülrahman, telefonla yaptığı açıklamada, askerlerin Cisr Eş Şuğur`a 15 km mesafedeki Naurcosin köyünde görüldüklerini belirterek, kent sakinlerinin büyük bir operasyon korkusuyla kaçmayı sürdürdüklerini kaydetti ve yaklaşık 50 bin nüfuslu kentin “hayalet kent” haline geldiğini söyledi.

BM ENDİŞELİ

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği`nin Stockholm`de düzenlediği basın toplantısında Suriye`den kaçışlarla ilgili konuşan Başkan Antonio Gueterres, Beşar Esad rejiminin baskısından kaçan önemli miktarda Suriyelinin Türk sınırını geçtiğini ve doğal olarak bunun kendileri için büyük endişe kaynağı olduğunu söyledi. Nisan başından bu yana da Lübnan`ın kuzeyine 5 bin Suriyeli mültecinin geldiğini belirten Gueterres, Türkiye ve Lübnan`daki mültecilere yardımın gerekliliğinin önemini vurguladı. BMMYK Başkanı, “Suriyelilerin Iraklı, Filistinli mültecileri karşılarken çok cömert olduklarını ve Suriye`de çok önemli mültecilere yardım operasyonlarımız bulunduğunu belirtmek çok önemli“ dedi.

BM Güvenlik Konseyi`nin bu gece Avrupa ülkelerinin hazırladığı ve Suriye`deki baskıyı kınayan bir karar tasarısını görüşmek üzere toplanması bekleniyor

Yoruma kapalı.