Trump Çin Zulümünden Hayatta Kalan Falun Gong Uygulayıcısı ile Bir Araya Geldi

ABD Başkanı Donald Trump, 17 Temmuz 2019 tarihinde Beyaz Saray’da Çin zulmünden hayatta kalmayı başaran Falun Gong uygulayıcısı Zhang Yuhua ile el sıkışırken. (Ekran görüntüsü / Beyaz Saray)

WASHINGTON— Çin’de inancı yüzünden zulüm gören Falun Gong uygulayıcısı Yuhua Zhang, ABD Başkanı Donald Trump ile Washington’da 17 Temmuz tarihinde bir araya gelen inancı yüzünden zulüm görüp hayatta kalmayı başaran 27 kişi arasındaydı.

59 yaşındaki Yuhua Zhang, 2015 yılında ABD’ye kaçmadan önce inancından vazgeçmediği için Çin’de toplamda 7,5 yıl olmak üzere sürekli olarak hapsedilmiş ve zulüm görmüştü. Bir meditasyon uygulaması olan Falun Gong’un yüzbinlerce izdeşinin hapishanelerde, çalışma kamplarında ve beyin yıkama merkezlerinde tutulduğu ve büyük çoğunluğunun bu merkezlerde inançlarından vazgeçirilmek üzere zulme maruz bırakıldığı Falun  Dafa Bilgi Merkezi tarafından daha önce de pek çok kereler iddia edilmişti.

Beyaz Saray, Başkan Trump’ın Bayan Zhang ile aralarında bir Tibetli, bir Uygur Türkü ve bir Hıristiyan’ın da bulunduğu Çin’de zulüm görmüş 4 kişi ile beraber Kuzey Kore, İran, Pakistan ve Burma gibi 17 ülkeden gelen inanç zulmüne uğramış kişilerle bir araya gelmesinin sebebinin, yönetiminin inanç özgürlüğü konusundaki taahhüdüne bağlı kalacağını bildirmek olarak ifade etti. 

Bayan Zhang’ın bu etkinliğe katılımı, bir Falun Gong uygulayıcısının ABD ulusunun en yüksek düzeydeki yetkilisi ile resmi bir buluşmada ilk defa bir araya gelmesi olarak kayıtlara geçti.

Oval Ofis’te Başkan Trump’ın etrafında toplanıldığı sırada Bayan Zhang Başkan Trump’a, bir Falun Gong uygulayıcısı olan kocasının hala Jiangzu eyaletindeki Suzhou hapishanesinde tutulduğunu anlattı. 

Bayan Zhang  Başkan Trump’a, “Zorla organ alımı hala devam ediyor, bu yüzden de biz eyleme geçmeliyiz.” dedi ve “Sözlerin bir yararı yok.” diye ekledi.

Bayan Zhang yine Trump’a aynı yerde hapsedilmiş ve salıverildikten bir gün sonra ölen başka bir uygulayıcıdan da bahsetti. Bu uygulayıcının ölmeden önce yoğun olarak kan kustuğunu da sözlerine ekledi. 

 Toplantı sırasında Başkan Trump, “Hepiniz inancınız yüzünden oldukça şiddetli acılara maruz kaldınız.” dedi. Başkan Trump konu ile ilgili olarak, “Her biriniz şu anda inanç özgürlüğünün dünya çapında geliştirilmesinin önemine tanık oldunuz.” yorumunu yaptı.

Uluslararası Bütün İnançlara  Özgürlük ABD Büyükelçisi Sam Brownwick ABD yönetiminin 18 Temmuz’da etkinlikler kapsamında gerçekleştireceği  konferansta, inanç özgürlüğü konusunda gösterdikleri çabalara “ek tedbirleri” duyuracağını bildirdi. Bu başlığı e Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Başkan Yardımcısı Mike Pence etkinlikte yapacakları konuşmalarında ele alacaklar.

Zulüm gören kişiler, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından ev sahipliği yapılan İnanç Özgürlüğünü Geliştirme Kararı etkinliğine katılmak için Washington’dalardı. 16-18 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen üç günlük konferans, dünya çapında inanç özgürlüğü hakkında gerçekleştirilen en kapsamlı etkinlik. 

Çin’deki uğradığı zulümden hayatta kalmayı başaran Falun Gong uygulayıcısı Dr. Yuhua Zhang 17 Temmuz 2019 tarihinde Dış İşleri Bakanlığı’nda İnanç Özgürlüğünü Geliştirme Kararı konferansında konuşma yaparken. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Adalet Arayışı

Nanjing Üniversitesi’nde daha önce bir profesör olan Bayan Zhang 17 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen konferansta yaptığı konuşmada Çin’de tutuklu bulunduğu sırada şiddetli şekilde işkenceye maruz kaldığını söyledi. Bu işkencenin elektrik şokları, uykusuz bırakma, bilinmeyen ilaçları zorla enjekte etme ve  kavurucu güneş altında saatlerce koşturma gibi farklı yöntemleri içerdiğini de sözlerine ekledi.

Bir mühendis olan Bayan Zhang’ın kocası Zhengyu Ma da, rejimin en üst düzey yöneticilerine zulmü sonlandırmaları konusunda mektup yolladığı için kendisine verilen üç yıl hapis cezasından dolayı şu anda Suzhou hapishanesinde yatıyor. Bayan Zhang kocasından 2017 senesinden beri haber alamıyor.

Konferansta  “Her gün ve her gece kocamı düşünüyorum” diyen Bayan Zhang, kocasının binlerce Falun Gong uygulayıcısı gibi işkenceyle öldürülmüş olmasından korkuyor.  Şu anda sayıları bilinmeyen pek çok Falun Gong uygulayıcı gibi organları için öldürülmüş olmasından endişe ediyor.

Bayan Zhang, çeşitli kaynaklardan gelen deliller doğrultusunda uzun zamandır Çin rejimi tarafından uygulanmakta olduğu iddia edilen ve hapiste bulunan Falun Gong uygulayıcılarının organlarının nakledilmesi için öldürdüğü konusunu konuşmasında yineledi. Bu iddialar 2006 yılında bağımsız araştırmacılar David Matas ve David Kilgour tarafından yayınlanan bir raporda, bu olayın sanıldığından çok daha geniş çaplı bir şekilde gerçekleşmekte olduğu savıyla doğrulandı. Geçtiğimiz ay içerisinde ise bağımsız bir mahkeme, bir yıllık bir inceleme sonucunda, zorla organ alımının Çin’de ” ciddi çapta” gerçekleşmekte olduğu iddialarını verdiği kararla doğruladı. Karar, Falun Gong uygulayıcılarının organ nakli için kullanılan ana kaynak olduğunu ifade etti.

ABD’ye ayak bastığından beri hiç yorulmadan kocasının salıverilmesi için çalışan bayan Zhang, ABD hükümetini “Falun Gong uygulayıcıları üzerinde yasadışı tutuklamalar, işkenceler ve öldürmeler gerçekleştiren” Çinli yetkililer üzerinde Küresel Magnitsky Yasası kapsamında yaptırımlar uygulamaya çağırdı.

Bayan Zhang ayrıca “Bu işe karışan pek çok kişi Çin’de hala görevine devam ediyor ve Falun Gong uygulayıcılarına yapılan zulme destek verdikleri için de pek çoğu terfi ettirildi” dedi.

“İnanıyorum ki, ABD hükümeti, uluslar arası medya ve insan hakları grupları kocamın ve yüzbinlerce masum oldukları halde hapiste tutulan Falun Gong uygulayıcısının serbest kalmasına yardım edebilir” diyerek sözlerine son verdi.

Haber: Cathy HE, EpochTimes

Çeviri: G. Hakan Koçman, EpochTimes Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.