Trump Çin’in Askeri Şirketlerine Yatırımı Yasakladı

Başkan Donald Trump, 12 Kasım’da Çin ordusuna bağlı Çinli şirketlere yapılan yatırımları durdurmak için idari bir emir çıkardı ve bu emrin sebebi olarak da ABD’nin ulusal güvenliği, dış politikası ve ekonomisine yönelik tehditleri gerekçe gösterdi.

Söz konusu emir, emekli maaşları ve emeklilik fonlarının Çin’in totaliter rejimini destekleyen yabancı şirketlere akmasına ilişkin artan endişelere yanıt olarak geldi. Emir, 2020 Haziran ve Ağustos aylarında Pentagon tarafından belirlenenler de dahil olmak üzere Çin’in askeri şirketlerini hedef alıyor.

Emir, “Pekin, ordusunun, istihbaratının ve diğer askeri aygıtlarının  geliştirilmesini ve modernizasyonunu gerçekleştirmek ve bunlara kaynak sağlamak için ABD sermayesini giderek daha fazla kullanıyor” diyor.

Çin Komünist Partisi, “Askeri-Sivil Füzyon” adlı saldırgan ulusal stratejisi aracılığıyla, Halk Kurtuluş Ordusu’nu (HKO) güçlendirmek için Çin şirketlerini kullanıyor.

Emirde, “Aynı zamanda, bu şirketler hem burada hem de yurtdışında halka açık borsalarda ticaret yapan Birleşik Devletler yatırımcılarına menkul kıymetler satarak sermaye artırıyorlar.” deniyor.

Amerikan Savunma Bakanlığı bu yıl 31 Çinli firmayı, HKO’nun sahip olduğu veya kontrol ettiği şirketler de dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nde doğrudan veya dolaylı olarak faaliyet gösteren Çinli askeri şirketler olarak belirledi.

Bu şirketlerin çoğu, dünyanın dört bir yanındaki borsalarda halka açık olarak işlem görüyor ve milyonlarca ABD’li yatırımcı, emeklilik fonları aracılığıyla, farkında olmadan ABD’den bu kuruluşlara servet aktarıyor.

Pentagon’un listesi Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu, Huawei ve Hangzhou Hikvision gibi şirketleri içeriyor.

Örneğin Washington merkezli bir araştırma ve risk danışmanlığı şirketi olan RWR Danışma şirketine göre, listedeki şirketlerden ikisi, Çin Ulusal Kimya Kurumu (ChemChina) ve China Three Gorges Corp. (CTG), Eylül ayında ABD doları cinsinden tahvil teklifleriyle toplam 3,4 milyar dolar topladı.

Rapor, büyük ABD bankaları Goldman Sachs ve Amerikan Bankası’nın ChemChina’nın tahvil arzına dahil olduğunu belirtiyor. JPMorgan Chase ve Morgan Stanley de CTG’nin tahvil arzının sigortacıları arasındaydı.

İdari emir, bu Çin askeri şirketlerinin hisse senetlerine veya tahvillerine “11 Ocak 2021 standart Doğu saatiyle 09: 30’dan itibaren” yatırımı yasaklıyor.

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Robert O’Brien yaptığı açıklamada, “Başkanın eylemi, Amerikalı yatırımcıları istemeden, Halk Kurtuluş Ordusu ve Çin Halk Cumhuriyeti istihbarat servislerinin kabiliyetlerini artırmaya yönelik sermaye sağlamaktan koruma niyeti taşıyor” dedi.

ABD-Çin Ekonomi ve Güvenlik İnceleme Komisyonu’na göre, 2 Ekim itibarıyla ABD borsalarında listelenen ve toplam piyasa değeri 2,2 trilyon ABD doları olan 217 Çinli şirket vardı.

Son yıllarda Pekin, küresel endeks ve fonları sağlayıcılarının Çin hisse senetlerinin ve tahvillerinin karşılaştırmalı değerlendirmelerinde veya portföylerinde ağırlığını artırmak için bolca lobi yaptı.

Örneğin, başlıca endeks sağlayıcılardan biri olan MSCI, geçen yıl Çin hisselerinin endekslerindeki ağırlığını önemli ölçüde artırarak milyarlarca doların Çinli şirketlere akmasına neden oldu.

Çinli şahin Senatör Marco Rubio (R-Fla.) idari emri memnuniyetle karşıladı ve Kongre’yi gereğini yapmaya çağırdı.

Rubio yaptığı açıklamada, “Çin Komünist Partisinin ABD sermaye piyasalarını sömürmesi, ABD ekonomik ve ulusal güvenliği için açık ve devam eden bir risktir” dedi.

Rubio açıklamasının devamında ise, “Çin Komünist Partisi’nin ve Wall Street’in çıkarlarını asla Amerikalı işçilerin, küçük yatırımcıların çıkarlarının üstüne koyamayız” dedi.

RWR Danışmanlık Grup Başkanı ve CEO’su Roger Robinson’a göre, sonraki yönetimlerin Trump’ın politikasını tersine çevirmesi çok zor olacak.

Robinson yolladığı bir e-postada “Ulusal güvenlik ile küresel finans arasındaki bağlantıya baktığımda kırk yıldır, bu tür sermaye piyasası cezalarının kullanıldığını hatırlamıyorum. Kısacası, kitabımda tarihi bir ilk, özellikle Çin gibi büyük bir piyasa oyuncusu açısından,” dedi.

Ayrıca ABD Kongresi ABD-Çin Ekonomi ve Güvenlik İnceleme Komisyonu’nun eski başkanı olan Robinson, “”Sermaye piyasası yaptırımlarının cinini şişeye geri koymak artık mümkün olmayacak,” dedi.

İndiana eyaletinden Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Jim Banks de alınan kararı alkışladı. Haziran ayında Banks, idari emire benzer bir yasa tasarısı olan, HKO’nın Finansmanını Durdurma yasa tasarısını kongreye sunmuştu.

Banks yaptığı açıklamada “Bu, Başkan Trump’ın göreve başladığından beri verdiği en akıllıca ve en önemli dış politika kararlarından biri” dedi.

Banks, ABD’nin küresel çapta en büyük düşmanlarının yükselişine fon sağlamasına izin vermesinin saçma ve bir daha yapamayacackları bir hata olduğunu belirtti.  

Yazan: Emel Akan, Epoch Times

Çeviri: G. Hakan Koçman, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.