“Türkiye Görevini Yaptı Sıra Avrupa’da”

Fotoğraf: İHA
Fotoğraf: İHA

Bugün Brüksel’de yapılacak AB-Türkiye Zirvesi öncesi Bild gazetesinin sorularını cevaplayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, mülteciler konusunda Türkiye’nin üzerine düşen görevi yerine getirdiğini, sıranın AB ülkelerinde olduğunu söyledi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un ev sahipliğinde ve tüm AB üyesi ülkelerin katılımıyla bugün Brüksel’de gerçekleştirilecek zirve öncesi Alman Bild gazetesine açıklamalarda bulunan Başbakan Angela Merkel, “Türkiye ile AB zirvesinden neler bekliyorsunuz?” sorusuna ‘Görev sırasının AB’de olduğu’ cevabını verdi. Merkel, mülteciler konusunda Türkiye’nin üzerine düşen görevi yerine getirdiğini sıranın AB ülkelerinde olduğunu belirtti. Almanya Başbakanı Merkel, yarın yapılacak zirvede üç önemli konunun ele alınacağını belirterek, “Şubat ayında 28 AB ülkesinin aldığı kararların adım adım uygulanmasını bekliyoruz. Birlikte hareket etmemiz halinde sorunların üstesinden gelebiliriz. Türkiye’ye vereceğimiz 3 milyar Euro’nun kullanılacağı projeler, AB ülkelerinin sınır güvenliğinin sağlanması ve mültecilerin birkaç ülkenin sırtındaki yükün ortak paylaşımını sağlamak olmalıdır” diyerek görüşülecek önemli konuları sıraladı.

“Mülteciler konusunda yapılan mali yardımlar ve mülteci kabulü konusundaki girişimler yeterli oluyor mu?” sorusuna cevap veren Merkel, herkesin gücü nispetinde destek vermesi halinde mülteci sorununun önüne kısmen geçileceğini ancak bu sorunun birkaç ülkenin sırtında kaldığını söyledi. Türkiye’de 2,5 milyon mülteci olduğunu ve her ay yaklaşık 20 bin mültecinin Yunanistan’a geçtiğini belirten Merkel, Türkiye’nin taleplerinin haklı bir gerekçelerinin olduğunu söyledi.

Ankara saldırısı nedeniyle Başbakan Davutoğlu Şubat ayındaki AB zirvesine katılamamıştı. AB bunu telafi etmek için yarın özel bir toplantı düzenliyor ve zirveye Başbakan Ahmet Davutoğlu katılacak.

İHA

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.