Twitter, Başkan Trump’ın Hesabını İlk Kez Dondurdu

Twitter, Trump’ın protestocuları Kongre Binası’nı barış içinde terketmeye çağırdığı videoyu kaldırdı.

Twitter, Başkan tarafından yapılan son gönderileri sildi ve buna Washington’daki ABD Kongre Binası’nda toplanan protestocuları “barış içinde eve gitmeye” çağırdığı bir video da dahil, ardından Başkan Donald Trump’ın hesabını devre dışı bıraktı.

Bir Twitter duyurusunda, “Washington, D.C.’deki benzeri görülmemiş ve devam eden şiddet durumunun bir sonucu olarak, Sivil Dürüstlük politikamızın tekrarlanan ve ciddi şekilde ihlal edilmesi nedeniyle bugün erken saatlerde yayınlanan üç @realDonaldTrump Tweet’in kaldırılmasını talep ettik,” ifadesi yer aldı.

Ayrıca ek olarak, Twitter “Bu, @realDonaldTrump hesabının bu Tweetlerin kaldırılmasının ardından 12 saat boyunca kilitleneceği anlamına geliyor. Tweetler kaldırılmazsa, hesap sürekli olarak kilitlenecektir. Sivil Dürüstlük veya Şiddetli Tehditler politikalarımız dahil olmak üzere Twitter Kurallarının gelecekteki ihlalleri, @realDonaldTrump hesabının kalıcı olarak askıya alınmasına neden olacaktır.” yazdı.

Hem Facebook hem de Twitter, Başkanın protestocuları eve gitmeye çağırdığı bir videoyu kaldırdı. Silinen videoda Trump, “Şu anda eve gitmelisiniz. Barış içinde olmalıyız. Kanuna ve düzene ve (kanun uygulayıcıları) harika insanlara sahip olmalıyız ”dedi.

Facebook, Çarşamba günü öğleden sonra sadece birkaç saatliğine yayında kalan videoyu ilk kaldıran oldu.

Bir Facebook sözcüsü yaptığı açıklamada, “Bugün Kongre Binası’ndaki şiddetli protestolar utanç verici. Platformumuzda kışkırtma ve şiddet çağrılarını yasaklıyoruz. Bu kuralları ihlal eden her türlü içeriği aktif olarak inceliyor ve kaldırıyoruz. “

Facebook’un doğruluktan sorumlu başkan yardımcısı Guy Rosen yaptığı açıklamada, “Bu acil bir durum ve Başkan Trump’ın videosunu kaldırmak da dahil olmak üzere uygun acil durum önlemlerini alıyoruz. Onu kaldırdık, çünkü dengede durduğumuzda, bunun devam eden şiddet riskini azaltmaktan ziyade katkıda bulunduğuna inanıyoruz. “

Trump konuşmasında şiddet çağrısında bulunmamıştı.

Videonun kaldırılmasından önce Facebook, başkanın videosuna, Kasım 2020 seçimlerinin galibi olarak Demokrat başkan adayı Joe Biden’ı gösteren “Oylama bilgi merkezi” ile bağlantılı bir etiket uyguladı. O zamanki Facebook etiketi şöyleydi: “ABD’de seçimlerimizin bütünlüğünü sağlamak için yasalar, prosedürler ve yerleşik kurumlar var. Doğru Seçim Bilgileri alın. “

Epoch Times henüz sonucu ilan etmedi.

Twitter, Facebook’un videosunun kaldırılmasından bir saat sonra aynı videoyu platformundan kaldırdı ve gönderiyi “Bu Tweet Twitter Kurallarını ihlal etti” mesajıyla değiştirdi ve platformun “yaptırım seçenekleri” sayfasına bağlantı verdi.

Twitter ayrıca 6: 01’de Başkan’ın gönderdiği bir mesajı daha kaldırdı. Gönderide, “Bu tür olaylar; kutsal ezici bir seçim zaferinin, uzun süredir kötü ve adaletsiz muamele görmüş büyük yurtseverlerden çok kabaca ve acımasızca elinden çekip alındığında meydana gelen şeyler ve olaylardır. Sevgiyle ve huzur içinde eve gidin. Bugünü sonsuza dek hatırlayın!” diyordu.

Başkan kaldırılan videoda, “Acınızı biliyorum, incindiğinizi biliyorum. Bizden çalınan bir seçimdi. Ezici seçim zaferiydi ve bunu herkes biliyor, özellikle karşı taraf biliyor.” demişti.

“Kimsenin incinmesini istemiyoruz. Çok zor bir dönem. Böyle bir şeyin yaşandığı ve bunu hepimizden, benden, sizden, ülkemizden alabilecekleri bir zaman hiç olmamıştı.” diye ekledi.

“Bu hileli bir seçimdi, ancak bu insanların ekmeğine yağ süremeyiz. Barış içinde olmalıyız. Öyleyse evine git, sizi seviyoruz, çok özelsiniz. Ne olduğunu gördünüz, başkalarına nasıl davranıldığını gördünüz ki çok kötü ve çok kötü. Ben nasıl hissettiğini biliyorum. Ama evine git ve huzur içinde evine git.” demişti.

ABD Meclisi ve Senatosu, protestocuların Kongre binasını ihlal etmelerinin ardından Çarşamba günü Kongre’nin ortak oturumunu geçici olarak durdurdu ve bu durum, Biden için Arizona’dan bir başkanlık seçmeni listesinin sayılmasına itiraz üzerine, iki meclisteki eş zamanlı tartışmaları kesintiye uğrattı. O zamandan beri oturum yeniden başladı.

Yazan: Mimi Neguyenly, Epoch Times, Jack Phillips katkıda bulunmuştur.

Çeviri: Yasemin Erdem, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.