Twitter, Trump’ın Protestocuları ‘Eve Gitmeye’ Teşvik Eden Videosuna Kısıtlamalar Getirdi

Protestocular, 6 Ocak 2021’de Washington’daki ABD Kongre Binası’nın önünde toplandılar. Protestocular, seçim oylarını saymak için Kongre’nin ortak bir oturumu sırasında ülkenin başkentinde yapılan kitlesel gösterilerden sonra ABD Kongre Binası’na girdiler. (Tasos Katopodis / Getty Images)

Twitter, Başkan Donald Trump tarafından yayınlanan, ABD Kongre Binası’nda toplanan protestocuları “evlerine gitmeye çağıran” videosuna bir dizi kısıtlama getirdi.

Sosyal medya platformu, gönderiyle etkileşim kurmaya çalışan kullanıcılarına, “Bu seçim sahtekarlığı iddiası tartışmalı ve bu Tweet, şiddet riski nedeniyle yanıtlanamaz, Retweetlenemez veya beğenilemez” dedi.

Ancak kullanıcılar, platformun kısıtlamasına göre yine de “alıntı yapabilir” veya “gönderilerine metin ekleyerek” videoyu paylaşabilirler.

Başkan Donald Trump’ın ABD Kongre Binası’na saldıran protestocuları “şimdi eve gitmeye” çağıran videosuyla etkileşimi kısıtlayan diyalog kutusu. (Ekran görüntüsü)

Trump Çarşamba günkü videosunda; Kongre, Seçici Kurul oylarını resmen saymak için toplandığı sırada gerçekleşen seçim sonuçlarıyla ilgili gösterilere yanıt verdi. Protestocuların ortaya çıkması, eyaletlerin seçim sonuçlarını onaylayıp onaylamamak konusunda tartışan her iki Kongre meclisini de oturumlarını durdurmaya zorladı.

Trump “Şu anda eve gitmelisiniz. Barış içinde olmalıyız. Kanuna ve düzene ve (kanun uygulayıcıları) harika insanlara sahip olmalıyız ”dedi.

Trump’ın barışçıl davranış çağrısında bulunan diğer birkaç ayrı tweeti, sosyal medya devi Twitter’ın polislik yapmasına engel olamadı.

Trump öncesinde, “ABD başkentindeki herkesten barışçıl kalmasını istiyorum. Şiddete hayır! Unutmayın, BİZ Kanun ve Düzen Partisiyiz – Kanuna ve Blue’daki büyük adamlarımıza ve kadınlarımıza saygı gösterin. Teşekkür ederim!” demişti.

Başka bir gönderisinde ise, “Lütfen Kongre Binası Polisi ve Emniyet Teşkilatımızı destekleyin. Onlar gerçekten ülkemizin yanındalar. Barış içinde kalın!” demişti.

Kongre binasını ihlal eden protestocular, Demokrat başkan adayı Joe Biden ve Kongre’deki üst düzey liderler tarafından da kınandı.

Biden, saat 16.00 civarında televizyonda yayınlanan bir hitaben, Trump’ın protestoculara hitap etmek ve onlara eve gitmelerini söylemek için “hemen” televizyona çıkması gerektiğini söyledi. Eski cumhurbaşkanı yardımcısı, protestoları “isyan sınırındaki” bir “kalkışma” olarak nitelendirdi.

Bu arada, Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Kevin McCarthy (R-Kaliforniya) ani şiddeti “Amerika’ya ait olmayan” olarak nitelendirdi.

McCarthy “Bu çok Amerikan dışı… Ülkemizin şu andaki görünüşüne olduğu kadar, daha fazla üzülüp hayal kırıklığına uğrayamazdım… Bu Amerikan tarzı değil. Bu, anayasa ile uyuşmamaktadır. Bu artık sona ermeli.” dedi

Meclis Başkanı Nancy Pelosi (D-Calif.) Ve Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer (D-NY), Trump’a “tüm protestocuların ABD Kongre Binasını derhal terk etmesini talep etme” çağrısında bulundu.

Polis, milletvekillerine koltuklarının altından gaz maskeleri almalarını ve bunları takmaya hazırlanmalarını söyledi. Biri meclise girmeye çalışırken ise ön kapıdaki polis memurları silahlarını çekti. Memurlar, insanlara güvenlik için yere yatmalarını emretti.

ABD Kongre Binası’nda ateş edildiği bildirildi. Associated Press, anonim bir kaynağa atıfta bulunarak, bir kişinin vurulduğunu ve bilinmeyen bir durumda hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Basın Bakanı Kaleigh McEnany yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanının ulusal muhafızlara ABD Başkenti’ne gitme yetkisi verdiğini söyledi.

Bazı Cumhuriyetçi milletvekillerinin, seçim usulsüzlükleri ve seçmen sahtekarlığı iddiaları nedeniyle, bazı tartışmalı eyaletlerdeki seçmen kurulu oylamalarına itiraz etmeleri nedeniyle, Kongredeki onaylama ortak oturumunun birkaç saat uzatılması bekleniyor.

Twitter, özellikle Trump’ın gönderileri olmak üzere, kullanıcılarının paylaşımlarına yönelik dengesiz denetleme politikası nedeniyle sık sık eleştiriliyor. Trump ve yönetimi, sosyal medya platformlarındaki kullanıcı içeriğinin sansürlenmesi iddialarının altını defalarca çizdi ve birçok Büyük Teknoloji şirketinin muhafazakar bakış açılarını sınırlayan ve ifade özgürlüğünü engelleyen davranışlarda bulunduğunu iddia etmişti.

Yazan: Jack Phillips, Epcoh Times, ve Reuters katkılarıyla.

Çeviren: Yasemin Erdem, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.