Vatikan Bankasının Eski Başkanına 9 Yıla Yakın Hapis Cezası

Fotoğraf; Pixabay

Vatikan bankasının eski başkanı Angelo Caloia, zimmetine para geçirdiği ve kara para akladığı gerekçesiyle 8 yıl 11 ay hapse mahkum edildi.

Vatikan Şehir Devleti Mahkemesi’nde görülen davada, bankanın eski başkanı Caloia ile birlikte avukatı Gabriele Liuzzo ve avukatın oğlu Lamberto Liuzzo da suçlu bulundu.

Vatikan bankasının 1989-2009 yılları arasında başkanlığını yapan 81 yaşındaki Caloia, mali bir suçtan mahkum edilen en üst düzey Vatikan yetkilisi oldu.

Görülen davada, Caloia ve diğer sanıkların bankaya ait gayrimenkul satışları sırasında milyonlarca Euro hortumladığı gerekçesi gösterildi.

Savcılık sanıkları, 2001-2008 yılları arasında 29 gayrimenkulün satışında yolsuzluk yapmakla suçluyordu.

Sanıkların bu gayrimenkulleri düşük fiyatlarla, offshore şirketlere sattığı, daha sonra da bu şirketler aracılığıyla aynı gayrimenkulleri gerçek piyasa fiyatlarına satarak aradaki farkı zimmetlerine geçirdiği iddia ediliyordu.

2018’den beri süren davada sanıklar suçlamaları reddediyordu. Bugünkü karar duruşmasında ise sanıklar suçlu bulundu ve Angelo Caloia ile Gabriele Liuzzo 8 yıl 11 ay, Lamberto Liuzzo ise 5 yıl 2 ay hapse mahkum edildi.

Mahkumlara toplam 33 bin Euro para cezası da verildi.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.