Zhou Yongkang Çin Komünist Partisi’nden İhraç Edildi

Zhou Yongkang Çin Komünist Partisinden ihraç edildi (Liu Jin/AFP/Getty Images)
Zhou Yongkang Çin Komünist Partisinden ihraç edildi (Liu Jin/AFP/Getty Images)

Çin devlet haber ajansı Xinhua, 5 Aralık gecesi Parti’nin eski güvenlikten sorumlu yetkilisi ve Politbüro eski daimi üyesi Zhou Yongkang’ın partiden ihraç edildiğini duyurdu.

Xinhua, Zhou’nun “Parti’nin siyasi disiplinini ciddi şekilde ihlal ettiğini” ve ahlaksız davranışlarda bulunduğunu iddia etti.

29 Temmuz’da hakkında soruşturma başlatılmasından 4 ay sonra Zhou’nun partiden ihracı açıklandı. Son iki yıldır Zhou, partiden ihraç edilen eski Politbüro üyesi Bo Xilai’yi desteklediği için yeni parti lideri Xi Jinping’in dikkatini çekiyordu. Zhou, Bo ile işbirliği yaparak 2012 yılında parti liderlik seçimi sırasında Xi’ye karşı bir darbe girişiminde bulunduğu tahmin ediliyor.

Zhou’nun partiden ihraç edilmesi, yargı yolunu da açtı. Kararın açıklanmasından birkaç saat sonra Parti’nin başsavcılık birimi Zhou Yongkang’ın tutuklandığını ve hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Zhou’nun hakkında yapılan suçlamalar ise oldukça kabarık: Yolsuzluk, gücünü kötüye kullanmak, akrabalarına, sevgililerine, arkadaşlarına çıkar sağlamak, kamu malına zarar vermek, devlet içi disiplini bozmak, rüşvet ve fuhuş.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) lideri ve Devlet Başkanı Xi Jinping, geçmişte Çin’i kontrol eden siyasi şebekeyi dağıtmak için son iki yıldır mücadele ediyor. Grubun gücü ciddi ölçüde azaldı ancak gözlemciler son darbeyi bekliyor.

Parti üst yönetimindeki temizlik, Ekim ayındaki ÇKP’nin dördüncü Genel Kurul toplantısının ardından, Xinhua tarafından açıklanmıştı. Xinhua, “tahliye edilen elli ‘büyük kaplan’ listesini” yayınladı. Çin’deki siyasi gözlemciler için, açıklanan bu listedeki isimlerin aynı siyasi patrona, yani Jiang Zemin’e bağlı olduklarını görmek pek sürpriz olmadı. Zhou Yongkang da eski devlet başkanı Jiang Zemin’e bağlı öne çıkan isimlerden biriydi.

Jiang Zemin, ÇKP liderliğine Haziran 1989’da getirildi. Jiang’ın ÇKP Parti Genel Sekreterliği görevi 2002 yılında bitmesine rağmen, parti ve ordu üzerindeki kontrolü devam etti.

Zhou, bir zamanlar Partinin üst düzey güvenlik görevlisi olarak, Parti ve parti işleyişine ait en hassas sırlara sahip olduğu tahmin ediliyor.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.