Gelişim koşulları kışın değişir, bu nedenle ev bitkilerinizi sağlıklı ve sağlam kılmak için yapılması gereken tüm düzenlemeler hakkında bilgi edinin.
Yazan: MEGAN HUGHES, BHG.COM Yayın Tarihi: 28 ARALIK 2022
Kış, bahçelerde sakin mevsim olarak bilinir, çünkü çoğu dış mekan bitkisi fazla aktif değildir. Aynı şey iç mekan bahçeniz için de geçerlidir. Tabii ki, ev bitkileriniz kar ve arazide esen soğuk rüzgarlara dayanmak zorunda değil. Yine de evinizin içindeki yetiştirme koşulları da, yılın daha soğuk ve karanlık aylarında sinsice değişir. Sağlıklı ve sağlam olmalarını sağlamak için kışın ev bitkilerinize yaptığınız bakımı yeniden düzenlemeniz gerekir. Yapraklı arkadaşlarınızın evinizi yoğun kış zamanlarında da doğal güzellikleriyle gür bi şekilde doldurmaya devam etmelerini sağlamak için bu ipuçlarını kullanın.
Sulamayı Azaltın
The Sill’den Erin Marino, “Kış daha az ışık demektir ve genel olarak konuşursak, daha az ışık daha az su demektir” diyor. Marino, bir bitki ne kadar çok güneş ışığı alırsa o kadar susayacağını açıklıyor. Kışın sınırlı güneş ışığı ile bitkiler, ilkbahar ve yaz aylarında aktif olarak büyüdükleri döneme oranla daha az su tüketirler. Marino, “Yaz aylarında her hafta suladığınız bir bitki kışın iki hafta susuz kalmayı tercih edebilir” diyor.
Sabit bir programı takip etmek yerine, sulamadan önce saksıdaki toprağı kontrol etmek daha iyidir. Parmağınızı toprağa en az iki buçuk cm sokun. Eğer toprak kuru ise, bitkiyi iyice sulayın. Nemliyse birkaç gün daha bekleyip toprağı tekrar kontrol edin. Parmaklarınızı kirletmek istemiyorsanız nem ölçer kullanın. “Unutmayın, su eklemek çıkarmaktan daha kolaydır! Bu yüzden, ekstra dikkatli olmak istiyorsanız, çok sulamaktaysa az sulamayı tercih edin” diyor Marino.
Güneş Işığına Dikkat Edin
Güneş geç doğup erken battığından bitkiler ilkbahar ve yaza göre daha az güneş ışığı alırlar. Olabildiğince fazla ışıktan yararlanabilmeleri için bitkilerinizi mümkün olduğu kadar pencerelere yaklaştırmak isteyebilirsiniz. Zamanla bitkilerinizin her tarafının güneş ışığı almasını sağlamak için saksıları her hafta çeyrek tur döndürün. Işık seviyelerini yükseltme seçeneği sizin için mümkün değilse, çoğu bitki yine de gayet iyi idare edecektir. Marino, “İçerideki bitkileriniz dışarıdaki mevsimsel değişime uyum sağlayacaktır” diyor.
Düşen Birkaç Yaprak İçin Endişelenmeyin
Marino, “Yazı dışarıda geçiren iç mekan bitkilerini içeriye taşıdığınızda, muhtemelen bazı yaprakları dökülecektir” diyor. “İç mekanlarda daha düşük ışık seviyelerine adapte oldukları için bu tamamen normal.” Marino, bitkileriniz yıl boyunca içeride kalıyorsa, kışın az miktarda yaprak dökülmesinin de normal olduğunu söylüyor. Mevsim değiştikçe yaprak dökülmesi, ev bitkisinin daha düşük ışık seviyelerine hazırlanma şeklidir ve endişelenecek bir şey yoktur.
Aşırı Sıcaklıklardan Kaçının
Kendi rahat edeceğiniz türden sabit ev sıcaklıkları, kış aylarında çoğu ev bitkisi için uygundur. Ancak sıcaklıktaki aşırı değişiklikler, kısa bir süre için bile olsa sorunlara neden olabilir. Bitkileri soğuk hava akımlarından, radyatörlerden ve sıcak hava menfezlerinden uzak tutun. Marino, “Ani sıcak veya soğuk hava akımları bitkileri strese sokabilir, soğuktan kaynaklı hasarlar oluşturabilir veya onları çıtır çıtır kurutabilir” diyor.
Gübrelemeyi Durdurun
Ev bitkilerinin çoğu kışın uyurlar. Ya hiç ya da çok az büyüme eğilimindedirler. Yeni yaprak ve gövde üretmedikleri için gübreye ihtiyaç duymazlar. Bu sebeple sonbaharda gübrelemeyi bırakın. Bitkilerin daha fazla güneş ışığı aldığı ve onları büyümeye tekrar teşvik eden ilkbahar döneminde tekrar gübrelemeye devam edebilirsiniz.
Ev Bitkileri İçin Zararlı Haşereler Konusunda Tetikte Olun
Kış, yaprak bitleri ve pul gibi özsuyu emen küçük böceklerin ortaya çıkması için en elverişli zamandır. Örümcek akarları, sıcak ve kuru koşulları sevdikleri için yaygın kış haşerelerinden biridir. Her suladığınızda bitki yapraklarını ters çevirin ve alt kısımlarını kontrol edin. Sapları da kontrol edin. Herhangi bir haşere bulursanız, onları parmaklarınızla veya alkole batırılmış bir pamukla silmeyi deneyin. Büyük istilalar için ise böcek öldürücü sabun ve nim yağı zararlı ev bitkisi haşerelerinden kurtulmak için daha güvenli seçeneklerdir.
Nemi Yükseltin
Isıtılan evlerimizin içindeki hava kış aylarında daha kuru olma eğilimindedir. Ev bitkilerinin çoğu, özellikle de dünyanın tropik bölgelerinden gelenler, nem seviyeleri yüzde 40 ila yüzde 50 arasındayken en iyi şekilde büyür, ancak kışın nem seviyeleri evlerin içinde genel olarak yüzde 10 ila yüzde 20’dir. Bitkilerin etrafındaki nemi artırmanın basit bir yolu, onları bir araya toplamaktır. Saksı toprağından buharlaşan su ve yapraklardan doğal olarak kaybedilen su, bitkilerinizin etrafındaki bağıl nemi yükseltir.
Nemi artırmanın bir başka kolay yöntemi de bitkileri çakıl taşı ve su dolu tepsilere yerleştirmektir. Kök çürümesini önlemek için saksıların dipleri su seviyesinin üzerinde olmalıdır. Su buharlaştıkça ev bitkileriniz için daha nemli bir mikro iklim oluşturur.
Bahçe önerisini denemesi: Bitkileri buğulamak, nemi artırmanın etkili bir yolu değildir. Yapılan çalışmalarda, nem seviyesini fark yaratacak kadar yükseltmek için buğulanmanın günde birçok kez yapılması gerektiğini bulmuştur. Bitkilerin yakınlarda bir buharlı nemlendirici kullanmak daha iyi sonuç verecektir.
Bitkilerinizin Saksılarını Değiştirme Dürtüsüne Karşı Koyun
Bitkiler aktif olarak büyüdüklerinde saksı değiştirmesinden hoşlanırlar. Bu nedenle ilkbahar ve yaz, ev bitkilerini yeniden saksılamak için en iyi zamanlardır. Ellerinizi biraz toprağa sokmak ve kışın en yoğun dönemlerinde saksı değiştirmek isteyebilirsiniz. Ancak bunu yapmak, uyuyan veya dinlenen ev bitkilerini şoka sokabilir, bu nedenle bu dürtüye karşı koyun (ve bunun yerine anksiyetenizi dindirmek için birkaç tohum yeşertmeye çalışın).
Better Homes and Gardens, eviniz ve bahçeniz için fikirlere ve iyileştirme projelerine, ayrıca tariflere ve eğlenceli fikirlere ayrılmış bir çevrimiçi dergi ve web sitesidir. www.bhg.com Telif Hakkı 2022 Meredith Corporation. Tribune Content Agency, LLC tarafından dağıtılmaktadır.
Çeviri Manolya Serra
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.