‘Göstericilerle Görüşse Bu İşi 15 Dakikada Çözer’

ABD Başkanı Donald Trump, Hong Kong’ta olan protesto için, ‘Eğer Şi (Cinping) oturup göstericilerle konuşsa bu işi 15 dakikada çözer.’ şeklinde konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Pekin yönetimine Hong Kong protestolarının barışçıl şekilde çözülebileceğini yineledi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir telefon görüşmesi planladığını dile getiren Trump, kendisiyle kısa süre içerisinde konuşacağını dile getirdi.

Trump konuyla ilgili yaptığı son açıklamada Hong Kong’daki durumdan endişelendiğini dile getirerek “Şiddet içeren bir önlem alınmasını istemem.” dedi.

Trump, Cinping’e hitaben “Eğer Şi, protestoları yapan kişilerin temsilcileriyle oturup konuşsa, iddia ediyorum bu işi 15 dakikada çözebilir. Biliyorum, bu onun tarzı değil ancak bunun kötü bir fikir olduğunu sanmıyorum.” dedi.

Dün ise, 1997 yılında İngiltere’den Çin’e devrinden sonra tarihinin en büyük protestolarıyla karşı karşıya olan Hong Kong ile ilgili sosyal medya hesabından görüşlerini aktaran Trump, “Çin Devlet Başkanı Şi’yi çok iyi tanıyorum. Halkın saygısını kazanan büyük bir lider. Ayrıca zorlu bir ticaret anlaşmasında da iyi bir insan. Hiç şüphem yok ki Başkan Şi, Hong Kong’daki sorunları hızlı ve barışçıl bir şekilde çözecektir. (konuyla ilgili) bir görüşme yapalım mı?” ifadelerini kullanmıştı.

Hong Kong’taki Protesto

Hong Kong’da haklarında suçlama iddia edilen kişilerin Çin’e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı çıkarılmıştı. Halk, devleti desteklemeyen insanların Çin’e alınıp ağır işkencelerden geçirileceğinden endişe duymakta. Milyonlarca kişi 2 ayı aşkın süredir sokaklarda.

Göstericiler, Hong Kong Uluslararası Hava Limanı’na sıçrayan gösteriler sonrası, Pekin yönetimi bölgede polis ekipleriyle birlikte tatbikat yapmıştı.

Yaklaşık 7,5 milyon nüfusa sahip Hong Kong’daki gösteriler 9 Haziran tarihinde başlamış ve olaylar sonrası söz konusu yasa tasarısı Hong Kong Özerk Yönetimi lideri Carrie Lam tarfından 15 Haziran’da askıya alınmıştı.

Göstericiler, söz konusu yasa tasarısı resmi olarak iptal edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.