AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Erdoğan ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in katılımıyla yapılan üçlü toplantı, AB ve Türkiye ilişkisinde yeni bir adım oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’e ziyarette bulunarak AB Komisyon Başkanı Leyen, AB Konseyi Başkanı Michel ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile bir araya geldi.
Yunanistan sınırında yaşanan mülteci sorunu, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye ilişkisinde merkeze taşındı.
Türkiye, 18 Mart 2016 tarihli göçmen mutabakatının yeniden ele alınarak, günün koşullarına uygun hale getirilmesini istiyor.
AB ise göçmen baskısının azaltılması konusunda uzlaşı sağlamak istiyor.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Sınırın korunması zorunluluğu var. Bu, AB hukukunun bir parçası. Aynı zamanda sığınma talebinde bulunma hakkının da aralarında bulunduğu temel hakların korunması gerekiyor, AB başından bu yana Yunanistan güvenlik birimlerinin uyguladığı sert önlemler nedeniyle eleştiriliyor. Önlemler orantılı olmalı. Aşırı güç kullanımı kabul edilemez” değerlendirmesinde bulunaak, “Önemli olan diyaloğun yeniden başlaması. Görüş ayrılıklarımız var. Bunun olması normal, önemli olan bunları konuşmak. Önümüzdeki günlerde ve haftalarda AB ile Türkiye arasında çok sayıda temas olacak.” şeklinde konuştu.
Görüşmede, Suriye, göç, güvenlik ve Türkiye-AB ilişkilerini ilgilendiren diğer konular da ele alındı.
Erdoğan ve Stoltenberg bir araya geldi
Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’de Türkiye’nin Avrupa Birliği Daimi Temsilciliğinde basına kapalı alanda görüşme gerçekleştirdi.
Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından Erdoğan şu şekilde konuştu;
“Türkiye’nin Suriye sınırı aynı zamanda NATO’nun sınırıdır. Türkiye 9 yıldır Suriye kaynaklı tehditlerle mücadele ediyor. DEAŞ ile göğüs göğüse çarpışan ve şehitler veren tek NATO ülkesiyiz. Müttefiklerimizin tamamının somut desteğini bekliyoruz. NATO ittifak dayanışmasını net bir şekilde göstermesi gereken kritik bir dönemin içindedir. Sayın Genel Sekreter’e ayrıca düzensiz göç konusundaki değerlendirmelerimizi de aktardık. Bir müttefik ve komşu ülkenin düzensiz göç dalgasının müsebbibi olarak Türkiye’yi işaret etmesi akıl ve izan dışıdır. Bu ülkenin, mevcut durumu ve AB’yi de kullanarak kendine haksız kazanımlar elde etmeye çalışmasına izin vermeyeceğimizi Sayın Genel Sekretere de özellikle ifade ettim. ”
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise şöyle konuştu:
“Türkiye Suriye’deki durumdan en fazla etkilenen ülkedir. NATO Türkiye’ye füze savunma sistemleri ve hava ile deniz mevcudiyetiyle destek veriyor. NATO Türkiye’ye yıllar içinde 5 milyar dolardan fazla askeri yardımda bulunmuştur. Bu Türkiye’ye olan desteğimizin göstergesidir. Türkiye-Yunanistan sınırında yaşananlardan ötürü endişemizi dile getirdik. Şu anda mülteci ve göçmen krizine yardım etmek üzere adımlar atmaya başladık.”
Vize muafiyeti
AB’nin Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması için 72 kriterden 66’sı tamamlandı. Geri kalan 6 kiterin gerçekleşmesi konusunda Ankara AB’den esneklik istiyor. AB özellikle vize muafiyeti ve müzakere başlıkları konusunda adım atması gerekenin Ankara olduğu görüşünde.
Ankara, AB’nin verdiği, Türkiye sınırına yakın belirli alanlarda koşulların iyileştirilmesi ve yerel nüfus ile mültecilerin daha güvenli olacak alanlarda yaşamasını sağlamak üzere Türkiye ile çaba göstereceği taahhüdünü gerçekleştirmesi için somut destek bekliyor.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.