Biden, Sincan’dan Gelen Ürünlere İthalat Yasağı Getirmek İstiyor

Bidenin bu yasağının yürürlüğe girmesini istemesinin başlıca nedeni, Uygur türkülerinin, Çin Komünist Partisi (ÇKP) tarafından zorla çalıştırılıyor ve sömürülüyor olması ile ilgili. Yasa, geçtiğimiz günlerde, zaten Senato ve Temsilciler Meclisi’nden geçmişti.


Beyaz Saray’ın 14 Aralık’ta duyurduğu gibi, ABD Başkanı Joe Biden, Çin’in Sincan bölgesinden gelen tüm malları yasaklayan bir yasa tasarısını imzalayacak. Bölgedeki milyonlarca Uygur Türkü’nün çalışma kamplarında çalışmaya zorlandığı söyleniyor.

Beyaz Saray basın sözcüsü Jen Psaki, “Kongre’nin Çin Halk Cumhuriyeti’ni insan hakları ihlallerinden sorumlu tutmak ve Sincan’daki zorla çalıştırmayı engellemek için harekete geçilmesi gerektiği görüşünü paylaştığımızı açıkça belirttik.” dedi.

Söz konusu tasarının adı “Uyghur Forced Labor Prevention Act” (Türkçesi. “Uygurları Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası”). Senato’nun yaz aylarında onaylamasının ardından, Aralık ayı başlarında Temsilciler Meclisi’nden geçti.

Her iki mecliste de tek bir milletvekili yasaya karşı oy kullandı, ancak Psaki’nin açıklamasına kadar Biden’ın yasayı imzalayıp imzalamayacağı belirsizliğini koruyordu.

Senatör Marco Rubio ve Milletvekili Jim McGovern arasındaki anlaşmaya göre, onaylanan metin hala güncelleniyor ve güncellenmiş versiyonun yeniden meclise sunulması gerekiyor.

McGovern yaptığı açıklamada, “Yeni Metini, mümkün olan en kısa sürede meclise sunup, oradan Başkan Biden’ın masasına getireceğiz”, yorumunda bulundu.

Beyaz Saray değişikliklere katkıda bulundu, ancak Psaki ayrıntı vermek istemedi.

“Bizim yapmaya çalıştığımız, yasaların uygulanabilir olduğundan emin olmak için, teknik konularda yardım etmektir”, dedi.

Büyük Şirketler Alarma Geçti

Çin Komünist Partisi, katı bir sosyal kredi sisteminin getirilmesi ve milyonlarca insanın zorunlu çalışma kamplarına gönderilmesi de dahil olmak üzere, Uygur Türklerinin gözetimini ve gözaltına alınmasını hızlandırdı. Burada zorla tutulan bireyler, Dünya’ya satılan birçok ürünü üretmek zorundalar.

ABD’li yetkililer, bunu soykırım olarak nitelendirdi.

Zorunlu Çalışma Yasası, Sincan’daki fabrikalarda ürün üreten Nike ve Coca-Cola gibi büyük şirketlerin tepkisini çekti.

McGovern ve Rubio liderliğindeki partilerden bağımsız bir grup, 2020’de Nike, Coca-Cola, Adidas ve H&M gibi birkaç şirketin, bölgedeki, zorla çalıştırma ile elde edilen düzenin içinde olabileceğini ifade etti.

Rubio 2 Aralık’ta Twitter’da “Köle işçiliği mağduriyetinden kazanç sağlayanlar, büyük şirketlerdir” diye yazdı.

Bu makale ilk olarak The Epoch Times ABD’de şu başlık altında yayınlandı: Biden to Sign Uyghur Forced Labor Prevention Act: White House (sza’nın Almanca uyarlaması)

Yazan: Zachary Stieber, Epoch Times

Çeviri: Evren Durmaz, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.