Denizli’nin Acıpayam İlçesinde Bir Krom Madeninde Göçük Altında Kalan İki Madencinin Cansız Bedenlerine Ulaşıldı, 1 İşçiyi Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Fotoğraf: hangela

Denizli’de 2 işçinin öldüğü 1 işçinin yaralandığı göçüğe ilişkin açıklama yapan Maden Mühendisleri Odası, “Madenciler ölmeye, yetkililer hamaset üretmeye devam ediyor” dedi.

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde, 2 işçinin öldüğü, 1 işçinin yaralandığı Madencilik Limited Şirketi’ne ait madende meydana gelen göçüğe ilişkin açıklama yapan TMMOB Maden Mühendisleri Odası, “Madenciler ölmeye, yetkililer hamaset üretmeye devam ediyor” dedi. Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan açıklamada,

Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Karaismailler Mahallesi Devekonağı mevkiinde faaliyet gösteren yeraltı krom ocağında dün gece 23.00 sıralarında göçük meydana gelmiş, maden mühendisi Kadir Özer ve maden işçisi Mustafa Karahan yaşamını yitirmiş; maden işçisi Rıfat Salman ise göçükten sağ çıkarılmıştır.

Henüz 23 Kasım’ da Siirt’ in Silvan ilçesinde iki genç maden mühendisi meslektaşımızın acıları tazeyken aldığımız bu haber, bizi bir kez daha derin bir üzüntüye boğmuştur.

Yaşanan her iş cinayeti sonrasında olduğu gibi, Denizli Valisi bir açıklama yapmış, ölenlere Allahtan rahmet diledikten sonra geniş çaplı soruşturma başlatıldığını ve soruşturma neticesinde gereğinin yapılacağını belirtmiştir.

Zannediyoruz ki Vali Bey bizleri hafızasız zannetmektedir. Keza olayın yaşandığı maden ocağında 24 Mayıs 2022 tarihinde de bir göçük meydana gelmiş, yaşanan bu olayda da bir işçi yaşamını yitirmişti. O dönem valiliğinden yapılan açıklamada da benzer ifadeler kullanılmıştı.

Ancak netice gösteriyor ki gerekli soruşturmalar yeterince yapılmamakta, maden mühendisleri ve işçiler ölmeye; ölemeyen meslektaşlarımızsa yaşanan cinayetlerin müsebbibi olarak gösterilmeye devam etmektedir. Oysa Odamızın yıllardır altını çizdiği üzere yaşanan iş kazalarının sebebi işverenlerin kar hırsında ve çalışma yaşamında özelleştirme, taşeronlaştırma, kuralsızlaştırma, esnekleştirme ve denetimsizleştirme politikalarında saklıdır.

Tekrar belirtmek isteriz ki yaşanan iş kazalarının en önemli nedeni madencilik faaliyetlerinin bilime ve tekniğe uygun olarak yapılmaması, maliyetten kaçınmak için işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini göz ardı eden daha fazla para kazanma hırsıdır. Maden işletmelerinde bilimin ve tekniğin uygulayıcısı olan maden mühendislerinin mesleki bağımsızlık ve iş güvenceleri ile ilgili sorunları giderilmedikçe bu tür facialar yaşanmaya devam edecektir.

3213 sayılı Maden Kanunu ile 6331 sayılı İş Güvenliği yasasında gerekli düzenlemeler yapılarak çalışanların hayatı yasal güvence altına alınmalı sorumluların hesap vereceği yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Kazada yaşamını yitiren meslektaşımızın ve maden işçisinin yakınlarına ve camiamıza başsağlığı, yaralı madencilere acil şifalar diliyoruz. Her ne sebeple olursa olsun iş kazalarının son bulmasını umuyor, hukuki sürecin takipçisi olacağımızı belirtiyoruz. Çalışırken ölmek istemiyoruz.” denildi.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.