Erdoğan-Özel Görüşmesine İlişkin CHP ve AKP’den Açıklama

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 2 Mayıs’ta AKP Genel Merkezinde ziyaret ettiği Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün CHP Genel Merkezinde Özel ile görüştü.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 2 Mayıs’ta AKP Genel Merkezi’nde CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşmesinin ardından CHP’ye iadei ziyarette bulundu. Özel-Erdoğan görüşmesi 1,5 saat sürdü.Görüşmede, 2 Mayıs’ta olduğu gibi liderlere AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ile CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Namık Tan, not tutmak için eşlik etti.
CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

Yücel, Özgür Özel’in, asgari ücrete temmuzda ara zam talebini, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını, çay ve hububat üreticileri başta olmak üzere beklentilerin altında kalan alım fiyatlarını, ataması yapılmayan öğretmenleri, özel okul öğretmenlerinin sorunlarını, staj ve çıraklık mağdurlarını, emeklilikte kademe bekleyenlerin durumunu, kira yardımı da sona erecek olan depremzedelerin sıkıntılarını görüşmede gündeme getirdiğini belirtti.

Özel’in tüm bu ekonomik beklentilerin karşılanması için makro bir çözüme ihtiyaç olduğunu belirterek, adaletli bir vergi sistemi için tüm siyasi partilerin katılımıyla Meclis’in çalıştırılmasını teklif ettiği kaydedildi.

Özel’in çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasının esas olduğunu, bunun yanında mevcut bütçenin gelir ve giderleri üzerinde de mali çalışma yapılması ve adaletsizliği giderecek tedbirler alınması gerektiğini söylediği ifade edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP’nin ekonomi kadrolarının, adaletli bir vergi sisteminin oluşturulması talebi konusunda bir araya gelebileceği bildirildi.

CHP lideri Özel’in görüşmede; Gezi, Sinan Ateş, Tahir Elçi, Şenyaşar davalarındaki adalet taleplerini ve Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanması konusunu gündeme getirdiği bildirildi.

Özel’in görüşmede, yeni anayasa konusunun bugün yakıcı sorunlar yaşayan toplumun temel beklentileri arasında yer almadığını, bu konuda bir toplumsal mutabakat oluşması gerektiğini, yeni anayasa meselesinin tartışılması için önce mevcut anayasaya ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uyumun şart olduğunu ifade ettiği aktarıldı.

Yücel, “Toplumun ekonomide bir kazanımı olduğunu düşünmüyoruz. Toplumun çok küçük ve dar bir kesiminin lehine geçmişte birtakım gelişmeler oldu ancak bu yeterli değil. Ekonomide bir kazanım olacaksa hayat pahalılığı altında ezilen kesimlerin yani yoksulun, emeklinin, emekçinin, asgari ücretlinin, çiftçinin, esnafın, ezilen kesimler lehine bir kazanım olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Deniz Yücel “Görevden alınan ve yerine kayyım atanan kişi beraat ederse hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilirse ne olacak? Velev ki suçlu, belediye meclis üyelerinin suçu ne? O siyasi partiye oy veren halkın suçu ne? Onlar neden cezalandırılıyor? Bir belediye başkan vekili seçilir. Eğer belediye başkan vekili bir suça karıştıysa yerine yenisi seçilir ancak mevcut düzenleme hem Anayasa’mıza hem de demokrasimize aykırı bir uygulama” ifadelerini kullandı.

“Sokak hayvanları gibi toplumun hassasiyet gösterdiği konularda kalıcı çözümler üretilmesi konusunda birlikte çalışmaya hazırız” diyen Yücel “Kadın cinayetlerinin önlenmesi, kadın hakları gibi toplumun büyük kesimini ilgilendiren konularda yine aynı şekilde birlikte çalışmaya ve çözüm üretmeye hazırız” şeklinde konuştu.

Öteyandan, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin darbe anayasasından kurtulması için atılması gereken atılmaları dar inisiyatifle değil, en geniş siyasi uzlaşma zeminiyle gerçekleşme konusundaki görüşlerini ifade etti” diye konuştu.
Çelik, kırk günlük aranın ardından bugün yeniden görüşen Erdoğan ve Özel görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu. Ekonomi ve yeni anayasa konularının iki lider arasında görüşüldüğünü aktaran Çelik, “Gazze’de soykırım siyasetine karşı bizim bütün siyasi partiler olarak ortak bir duruş ortaya koymalı, Filistin devletine karşı duyarlılığı arttırmalıyız. Sayın Özel’in sosyalist enternasyonal çerçevesinde bilgilendirici tutum ortaya koyması son derece kıymetli olacaktır” dedi.
Kayyum atanan Hakkari Belediyesinin de görüşme gündemlerinden biri olduğunu anlatan Çelik, “Cumhurbaşkanı’mızın ifadesi, ‘Hangi partiden olursa olsun millete hizmet eden her belediye başkanına destek vermeye devam edeceğiz’ şeklinde” dedi.

Çelik “Görüşmede Cumhurbaşkanımız Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Programı’yla elde edilen kazanımların korunacağını vurguluyorlar. Programa zarar verecek tutumlardan kaçınılacağını ifade etmişlerdir. Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımız arzu edildiği takdirde CHP tarafından Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in bilgi vereceğini ifade etmişlerdir” ifadelerini kullandı.
“3. görüşme olacak mı?” sorusuna ise “İhtiyaç olursa tekrar yapılır” cevabını verdi.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.