Fed Faiz Kararını Açıkladı

Fotoğraf: Central Bank

Fed üyelerinin 2024 için faiz indirim beklentisi 25 baz puana indi.

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini değiştirmeyerek, 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.Faiz kararı oybirliğiyle alındı.

Komitenin istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmaya yönelik risklerin geçen yıl daha iyi bir dengeye doğru ilerlediği kanısında olduğu belirtilen açıklamada, ekonomik görünümün belirsiz olduğu ve enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olunmaya devam edileceği kaydedildi.

Karar metninde ekonomik aktivitenin ve işgücü piyasasının güçlü seyrettiği belirtildi.

Fed üyelerinin 2024 için faiz indirim beklentisi 25 baz puana indi. 2025 yılı için faiz indirimi beklentisi ise 75 baz puandan 100 baz puana çıktı.

‘Dot plot’ olarak bilinen noktasal grafiklerde 2024 yılı için çekirdek enflasyon beklentisi Mart ayındaki yüzde 2,6 seviyesinden yüzde 2,8’e, 2025 beklentisi yüzde 2,2’den yüzde 2,3’e yükseldi.

Projeksiyonlarda 4 üyenin bu yıl faiz indirimi beklemediği, 7 üyenin bir indirim, 8 üyenin 2 indirim beklediği görüldü. 2024 büyüme beklentisi yüzde 2,1’de, işsizlik oranı beklentisi yüzde 4’te kaldı.

Karar metninde enflasyona yönelik söylem değişti ve “son aylarda yüzde 2’lik hedefe doğru ılımlı bir ilerleme kaydettiği” ifadesine yer verildi. Fed Mayıs ayındaki toplantıda faiz oranlarını değiştirmezken son aylarda enflasyonun hedefe doğru ilerleme kaydetmediğini bildirmişti. Nisan ve Mayıs’ta enflasyonda yavaşlama görülmüştü.

Fed yüksek enflasyonla mücadele kapsamında Mart 2022’den beri 11 kez faiz artırımına giderken, faizler 2001’den beri en yüksek seviyeye çıktı.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.