Sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin yasa tasarısında yeni bir gelişme yaşandı. AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yasa tasarısından “ötanazi” kelimesi çıkarılacak, “Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9 Maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır.” hükmü eklenecek.
Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci başkanlığında tekrar başladı.Komisyon salonunun bulunduğu koridorda yer alan ve ziyaretçilerin görüşmeleri takip etmesi için kullanılan televizyon yerinden söküldü.
Komisyon Başkanı Kirişçi, kaldırılan televizyonla ilgili “Televizyon zarar görmüş, tamir edildikten sonra yeniden monte edecekler” deyince bir muhalefet partisi milletvekili “Benim odamdaki televizyonu alabilirler”, “Trafoya girdiği gibi televizyona da mı kedi girdi?” diye seslendi.
Muhalif vekillerin televizyonun tekrardan kurulması isteğinin reddedilmesi üzerine tartışma büyüdü.
Yayın yapılmayan komisyon görüşmelerini TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Instagram hesabından canlı yayınladı. Sansür tartışmasının yaşandığı görüşmede Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi’nin “Bugün yayını yayınlamayacağız, nokta” dediği duyuldu.
Muhalif vekillerin televizyonun tekrardan kurulması isteğinin reddedilmesi üzerine tartışma büyüdü. Bunun üzerine komisyon görüşmelerine 5 dakika ara verildi. Aranın ardından komisyon yeniden toplanarak, teklifi görüşmeye devam etti.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda, sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 4. maddesi kabul edildi.
AKP milletvekilleri, komisyonda görüşmeleri süren teklifin 4. maddesine ilişkin bir değişiklik önergesi verdi.
Kabul edilen önergeyle “Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır” hükmü, “Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır” şeklinde değiştirildi.
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, 4. ve 5. maddelerin tekliften çıkartılmasını istedi. Başarır, “Yeni bir düzenleme ve hayvan haklarına uygun bir teklifin yapılması gerekir. Bununla ilgili bir fon hazırlayalım. Hayvanları kısırlaştırıp yaşatalım. Bizim teklifimizi AKP seçmeninin yüzde 40’ı, muhalefet seçmeninin yüzde 90’ı, MHP seçmenin yüzde 60’ı mantıklı buluyor. Anketler bunu gösteriyor. Sokak köpeklerinden zarar görmüş anne ve babaları getirip tartışmaya sokmaya gerek yok. Ailelerin durumuna herkes üzülüyor ama sorunu algı yaparak çözemeyiz” dedi.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, sivil toplum örgütü temsilcilerinin komisyona alınmamasını eleştirdi. Baş, “Akılla, mantıkla, vicdanla yapılacak şey bu yasanın geri çekilmesidir. Yeniden çalışılıp doğru bir düzenleme yapabiliriz” diye konuştu.
Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca, sokak hayvanlarının tecrit ve öldürülmesine yol açacak olan yasanın komisyon görüşmelerinde söz aldı. Karaca, Meclis’te alınan önlemleri eleştirerek OHAL koşullarına benzetti.
Türkiye’nin ağır ekonomik şartlarının üstünü örtmek için halkı kutuplaştırma malzemesi olarak bu yasanın çıkartıldığını belirten Karaca, “Bu tasarı, bir taşla birkaç kuş vurma yasası” dedi.
Yasa tasarısının yanlış ve bilimsel olmayan verilere dayandığını belirten Karaca, “Dışarıda hekimler, baro yöneticileri, uzmanlar var. Ancak onları dinlemiyorsunuz. Bir tane nesnel veri sunamıyorsunuz. Gerçekleri konuşmaya engel oluyorsunuz” sözleriyle hastalık sayılarınailişkin bilimsel verileri paylaştı.
Teklifin suni bir korku pompalayarak halkı bölmek dışında bir işe yaramadığını ifade eden Karaca, “Yaşamı savunanlara ‘mama lobisi, barınak lobisi’ diyorsunuz. Biz de size barınak rantı lobisi mi diyelim? Çünkü aşılama ve kısırlaştırmanın maliyet hesabı, sizin planladığınızbarınak rantlarının maliyet hesabından çok daha düşük. Ölüm kampı lobisi olmadığınızı bu komisyonda verilerle ispat etmezseniz, söylediğiniz her şeyin yalan olduğunu halk bilecek” diye konuştu.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da barınakları ‘ölüm kampları’ olarak nitelendirdi. Sarıbal, “Açlıktan ölüyorlar, birbirlerini yiyerek ölüyorlar, bakıcıların zulmüne maruz kalıyorlar, birçok sebebi var. Yani, bu madde geçerse ötanaziyi zaten aşağı yukarı onaylamış oluyorsunuz. Biz biliyoruz ki bu hayvanları toplamak bile başlı başına bir sorun. Hangi yöntemle, nasıl toplayacaksınız? Herhalde, toplarken zaten yarısını orada öldüreceksiniz” dedi.
Teklifin 4. maddesi, komisyonda kabul edildi. Kabul edilen maddeye göre hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.
Teklifin 4. maddesinin kabul edilmesinin ardından görüşmelere ara verildi.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.