Özel’den Erdoğan’a Ver Emekliye 17 Bin 500 Lira Bütün Borcumuzu Kapatalım

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Erdoğan’a “Ver emekliye 17 bin 500 lira bütün borcumuzu kapatalım” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Burdur’da İl Belediye Başkanları Toplantısı’nda konuştu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatının ardından belediyelere SGK prim borçları için tebligat gönderilirken CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den de sert çıkış geldi. Hükümetin aralıklarla SGK borçlarında faizleri sildiği ve yapılandırmaya gittiğini hatırlatan Özel, “Şimdi sen bunu defalarca yaparsan senin belediye başkanın da bunu ödemez. Diğer belediye başkanı da bir öder, iki öder, üçüncüde der ki ya biz de ödemedik. Bir kere burada sorumluluk tamamen sende” dedi. Özel, Türkiye’deki bütün belediyelerin SGK borcunun yüzde üçüne sahip olduğunu, yüzde 97’sinin ise diğer borçlar olduğunu ifade ederek, SGK borcu olan diğerlerinin de açıklanması gerektiğini söyledi.

Avrupa’nın ve dünyanın en güçlü sosyal demokrat partisi haline geldiklerini belirten Özel, “Dünyada yönettiği nüfus açısından en yoğun belediyecilik hizmeti veren sosyal demokrat parti haline geldik. Bu başarıyı 2019 seçimlerindeki İstanbul, Ankara, Adana, Mersin ve Antalya büyükşehir belediyelerinde kazandığımız başarının üzerine, o şehirleri CHP’ye birileri kaybettirmek isterken aksine oradaki başarıyı belediyelerin hepsini koruyarak ve üzerine koyarak bu noktaya geldik. Hiçbir başarı şahsi değildir. Elbette bir ekip işidir. Yerel seçimleri hem genel merkezin hem adaylarımızın hem örgütümüzü hem de Türkiye’nin bütün demokratlarının ortak bir zaferi olarak görüyorum.” diye konuştu. Özel, 31 Mart seçimlerindeki başarıyı 2019’da seçilen belediye başkanlarının yüksek performanslarına da borçlu olduklarını vurguladı.
Özel, belediyelerin SGK borçlarına ilişkin şunları söyledi:
“‘Şimdi işi baştan sıkı tutalım, bunların elini ve kolunu bağlayalım. Ne yapacaksın? Efendim SGK borçlarına haciz koyalım. Vergi borçlarını hemen isteyelim.’ Sen 22 sene ülkeyi yönetmişsin, ne zaman görüldü belediyeye haciz yolladığı SGK’nın? Görülmedi. Sen ne yaptın 22 yıldır? Bu SGK ve vergi borçları ödenmediyse, niye ödenmedi? İki sebebi var. Bir belli aralıklarla geliyorsun, faizleri siliyorsun, yapılandırma yapıyorsun. Bunu yapan belediye borcunu erken ödeyen belediyeye göre vergi ve SGK tutarı kadar faizsiz kredi kullanmış oluyor. Sen bunu defalarca yaparsan, senin belediye başkanın da bunu ödemez, diğer belediye başkanı da bir öder, iki öder, üçüncüde derki ‘Ya biz de ödemesek.’ Bir kere burada sorumluluk tamamen sende. İkincisi, belediyelerin o kadar az kaynağı var ki, işte burada Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız var. 2,5 milyon nüfusa göre para alıyor, 25 milyon nüfusa hizmet ediyor. Sen oraya doğru aktarmayı yapmazsan, ne yapsın? Mesela arıtma arızalanacak. Antalya’nın denizine pis su akacak. Arıtmayı mı tamir edersin, SGK primini mi yatırırsın? Herkes arıtmayı tamir eder. Ulaşım aksıyor, ulaşıma mı bir şey yaparsın, vergi borcunu mu kaparsın? Bu belediyeler bunları ödeyemedilerse de ödemedilerse de sorumlusu bu iktidardır. Şöyle bir şey göstermeye çalışıyor. ‘SGK’ya efendim CHP’li belediyeler borcunu ödesin de.’ Ben diyorum ya 12 bin lira verme, 17 bin 500 lira ver emekliye diyorum, ‘Para yok’ diyor. ‘Maliyeti 33 milyar lira’ diyor bunun. Yahu 17 bin 500 lira yapmanın da maliyeti 100 milyar lira. Peki sen geçen sene yandaş şirketlere ne kadar vergi affettin, 660 milyar lira. Adını ezberlediğimiz müteahhit firmalara, hani ‘Beşli çete’ diyorduk. Diyorlar ki ‘Onlar beş kişi değil aslında 25 kişi’, 43 kişi bunlar. 43 büyük firmanın otoyol yapan, köprü yapan, ihale alan, devletin her ihalesini iğneden ipliğe alan 43 firmanın 660 milyar vergi borcunu sildi. Altıda biri bütün emeklilere yetecek. Bir o kadarı bütün asgari ücretlilere yetecek. Siyaset öncelik belirleme işi. Beyefendilerin önceliği zenginler, bizim önceliğimiz olan emekli ve emekçileri de görmüyorlar.”
“Şimdi diyor ki bana ‘Özgür Bey, asgari ücret verin emekliye demiş, 100 milyar lira para lazım. Ödeyin SGK borçlarınızı da verelim.’ SGK’ya belediyelerin hepsinin borcu, SGK’ya olan bütün borcun yüzde 3’ü. Türkiye’deki bütün belediyeler SGK borcunun yüzde 3’üne sahipler. Yüzde 3’ü bizim belediyelerimizin borcu. Yüzde 97’si diğer borçlar. Bir ilan etsene, SGK’ya kimin borcu var, bir görelim. Belediyeleri söylüyoruz. Bu borçların yüzde 35’i bizim borçlarımızın, zaten AKP’den devraldığımız borçlar. Bir yüzde 35’i de eskiden AKP’den devralıp üstüne faiz binmiş borçlar. Bir kısmı da AKP’li belediyelerin çok gerisinde olmakla birlikte bizim borcumuz. Zaten rakam ortada. 60 milyar lira bizim var, 35 milyar lira AKP’nin. Bütün büyük belediyeler bizde. Türkiye’nin ekonomisinin yüzde 80’ini temsil eden belediyeler bizde, borcun yarısı sizde. İki bizse, bir sizin. Bir kere hesabın burası yanlış. Belli ki kimin daha çok borcu olduğu ama toplam yüzde 3 borcu. SGK’ya bunu ödeseler, sanki SGK’yı bugün bu borçları ödenmezse, emeklilere zam yapacakmış gibi. Ben şunu söyleyeyim, emekliye 17 bin 500 lira yapın, bizim bütün CHP’li belediyeler bütün borcumuzu derhal kapatacağız. Yap emekliye 17 bin 500 lira. Yıllardır affet, sil ve böl kendi belediyelerine, belediyeleri CHP alınca, başla bu yola.”
Yargı eliyle bir takım suçlama ve ithamlara el koyma, hepsinin sonunda, eninde sonunda millet o belediyeleri CHP’ye geri verdi. Şimdi yeni bir yargı, darbe girişimi var. O darbe girişimi mali darbe girişimi. Bugün yapılan iş belediyelerin elini ve kolunu yargısal kararlarla yapamadılar, askeri darbe yapacak halleri yok. Belediyelere mali darbe yapıyorlar. Belediyenin elini ve kolunu bağlıyorlar, hizmet edemez hale getirmeye çalışıyorlar. Millet ile devlet karşı karşıya gelirse, millet kazanır.”

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.