Don Lemon, Elon Musk’ı Dava Ediyor

Don Lemon, Elon Musk’ı iptal edilen X talk show anlaşması nedeniyle dava ediyor. Eski CNN sunucusu, Tesla CEO’sunu ve X sosyal medya platformunu sözleşme ihlali ve dolandırıcılıkla suçluyor.

(Solda) Don Lemon, 2018 (Fotoğraf: Wikimedia) (Sağda) Elon Musk, Bletchley Park’taki Birleşik Krallık Yapay Zeka Zirvesi’nin ilk gününde delegelerle konuşuyor. Londra, Birleşik Krallık, 2023. (Fotoğraf: Wikimedia)

Eski CNN sunucusu Don Lemon’un X platformundaki programı yayına başlamadan önce iptal oldu. Bunun ardından Lemon, Elon Musk ve sosyal medya platformu X’e sözleşme ihlali nedeniyle dava açtı.

Epoch Times yakın zamanda Lemon’un, milyarder teknoloji patronu ve şirketi hakkındaki suçlama dosyasını ele geçirdi. Dosyadaki suçlar “dolandırıcılık, ihmal sonucu yanlış tanıtım, isim ve itibarın kötüye kullanılması” ve “haksız kazanç”.

Mahkeme belgelerine göre ikili Ocak ayında, Lemon’un platformda kendi şovunu sunacağı bir içerik anlaşması yaptı. Anlaşma, yıllık 1,5 milyon dolar değerindeydi. Buna ek olarak reklam gelirleri, içerik üzerinde tam yetki ve finansal teşvikler içeriyordu.

San Francisco eyalet mahkemesinde açılan davaya göre Lemon, Musk’ın özel ortaklık hakkında “yanıltıcı beyanlar ve vaatlerde” bulunduğunu iddia ediyor.

Musk, Mart ayında ortaklığı iptal etti. Ancak şikâyete göre Lemon zaten, şovun hazırlanması için yüzbinlerce dolar yatırım yapmıştı.

Şikâyette Lemon, başlangıçta çekinceleri olmasına rağmen Musk’ın özel ortaklık için kendisini ikna etmeye çalıştığını belirtiyor. Haziran 2023’te, henüz X ile bir anlaşma imzalamamışken Musk ile telefon görüşmesi yaptığını açıklıyor.

X Talk Show Anlaşmasının İçeriği

Şovun haftada üç kez, 30 dakikalık bölümler halinde yayınlanması, siyaset, kültür, spor ve eğlence odaklı olması planlanıyordu.

Lemon’a takipçi sayısına göre performans eşik ödemeleri olarak brüt reklam gelirinin yüzde 60’ı vaat edilmişti. Ayrıca içerik diğer platformlarda paylaşılmadan önce 24 saat boyunca X, özel haklara sahip olacaktı.  

Lemon, 13 Mart’ta X’te yaptığı bir paylaşımda, Musk’ın anlaşmayı feshettiğini duyurdu. Fesih işlemi 8 Mart’ta yeni şovun ilk bölümü için kendisiyle yaptığı röportajdan “saatler sonra” gerçekleşmişti. “Musk’ın tüm soruların sorulabileceği ve tüm fikirlerin paylaşılabileceği küresel bir alan oluşturma taahhüdü, benim gibi insanların kendisine yönelteceği soruları kapsamıyor” dedi.

X, aynı gün verdiği yanıtta, platformun ticari ortaklıklara ilişkin karar alma hakkını saklı tuttuğunu belirtti. Ayrıca “dikkatli bir değerlendirmeden sonra” Don Lemon Show ile ticari ortaklığa girmemeye karar verdiğini söyledi.

Musk, ayrı bir gönderide Lemon’un “yaklaşımının temelde ‘CNN ama sosyal medyada’ olduğunu” belirtti.

Lemon dava dilekçesinde, 2023 yılında bir dizi büyük şirketin X platformundaki reklamlarını iptal ettiğini belirtiyor. X’in reklam verenleri cezbetmek amacıyla Lemon’un adını, kimliğini ve itibarını kullandığını öne sürüyor. Böylece X’in kendisinden faydalandığını iddia ediyor.

Musk, 2022’de Twitter’ı 44 milyar dolara satın aldı ve platformu X olarak yeniden markalaştırdı. Anlaşmanın iptal edilmesinden bu yana Lemon, X hesabından içerik yayınlamaya devam ediyor.

Lemon, çalıştığı 17 yıl boyunca yaptığı bir dizi tartışmalı yorum ve kişisel skandalın ardından, geçen yıl CNN’den kovuldu.

Dava dilekçesinde, “Lemon, X için en iyi adaylardan biriydi. Bu nedenle davalılar onu bir fırsat olarak gördüler. Böylece CNN’deki görevine son verilmesinin ardından, Lemon’un savunmasız olduğu bir dönemde, onunla özel bir ortaklık anlaşması yapmaya çalıştılar” ifadeleri yer aldı.

The Epoch Times, yorum almak için her iki tarafın temsilcileriyle iletişime geçti.

Lemon, avukatlık ücreti ve ihtiyati tedbir de dâhil olmak üzere belirtilmeyen miktarda tazminat talep ediyor.

.
Yazan: Elma Aksalic, The Epoch Times

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.